Världsarvet Höga Kusten och Norrfällsviken

Kryssningar Langkryssning Utflykt Harnosand Norrfallsviken Birka

Upplev ett världsrekord på nära håll! Höga Kusten och dess landhöjning är världsunikt och har skapat en alldeles egen skärgårdsmiljö av vikar, laguner och sjöar. På vägen till Norrfällsviken passerar vi fiskelägen och byar längs med slingrande vägar och väl framme frossar vi i en skärgårdsbuffé med hela 50 olika fiskinläggningar!

Vi börjar med en kort tur genom Härnösand och får lära känna stadens historia lite bättre, sen far vi vidare ut mot kusten. Med 286 meter över havet har Höga Kusten världens högsta kustlinje, och sedan 2000 finns Höga Kusten med på UNESCOs världsarvslista. Idag upplever vi det dramatiska landskapet från första parkett. Vi beundrar Högakustenbron på vår väg norrut till Norrfällsviken, som med sin dramatiska profil är ett självklart landmärke.

På vägen passerar vi Nordingrå med sina vackra byar, slingrande vägar och små fiskelägen och väl framme i Norrfällsviken bjuds vi på en skärgårdsbuffé på Fiskarfänget. Här har de dukat upp hela 50 olika fiskinläggningar, de flesta baserad på strömming, lax och sik. Buffèn med sin starka skärgårdsprofil presenterar bara rätter som håller temat. Mycket av det vi kan njuta av bygger på gamla hemliga recept, som curry och vitlöksströmming eller den whiskeygravade laxen.

Efter lunchen får vi en Världsarvsguidning av Naturums duktiga guider. De berättar bland annat varför UNESCO år 2000 utsåg Höga Kusten till ett världsarv. På vägen hem åker vi över Sandöbron och får höra om skotten i Ådalen 1931 och dess betydelse. Vi stannar även till vid monumentet över händelsen.

Kryssningar Langkryssning Utflykt Harnosand Norrfallsviken Vy Birka
Kryssningar Langkryssning Utflykt Harnosand Norrfallsviken Batar Birka

Fakta

Pris: 745:-/person inklusive lunch.

Tid: Cirka 4,5 timmar. Exakt avgångstid står på biljetten du får när du checkar in.

Transport: Buss.

Tillgänglighet: Om du inte har full rörlighet, kontakta oss för mer information, tel: 08-702 72 00.