Världsarvet Höga Kusten

Kryssningar Langkryssning Hoga Kusten Utflykt Skuleberget Birka

Höga Kusten har världsrekord i landhöjning som har skapat en unik skärgårdsmiljö av vikar, laguner och sjöar. I naturum Höga Kusten vid Skulebergets fot får vi veta mer om världsarvet och från toppen av berget upplever vi den magnifika utsikten.

Höga Kusten har världens högsta kustlinje, 286 meter över havet, och finns sedan 2000 på Unescos världsarvslista på grund av landhöjningen. Idag upplever vi det dramatiska landskapet från första parkett.

Vi beundrar Högakustenbron på vår väg norrut till Skuleberget som med sin dramatiska profil är ett viktigt landmärke.

I Naturum Höga Kusten vid bergets fot får vi veta mer om varför Unesco år 2000 utsåg Höga Kusten till ett världsarv. Vi bjuds också på kaffe med en Högakustenkaka.

Vi tar stolslift upp till toppen av Skuleberget som sträcker sig 295 meter över det närliggande havet. I Toppstugan njuter vi av den magnifika utsikten och en lokalproducerad lunch med Näskelax som huvudingrediens.

Skotten i Ådalen är en viktig del av den lokala historien och en händelse som gav eko över hela landet. På väg tillbaka till Härnösand passerar vi Sandöbron och monumentet över händelsen i maj 1931.

Fakta

Pris: 745:-/person inkl lunch och fika.

Tid: Cirka 5 tim. Utflykten avgår 30-60 minuter efter ankomst till Härnösand. Exakt avgångstid står på biljetten du får när du checkar in.

Transport: Buss och kortare promenader.

Tillgänglighet: Stolslift till Skulebergets topp. Om du inte har full rörlighet, kontakta oss för mer information, tel: 08-702 72 00.