Upptäck Sundsvall på egen hand

Ski Cruise Sundsvall Vy Birka

Vill du inte åka skidor eller curla eller vandra med snöskor så finns det ändå en hel massa du kan hitta på i Sundsvall, vars centrum kallas Stenstan. Här har vi samlat de bästa tipsen från Sundsvalls Turistbyrå.

Vi bjuder på skyttelbussar från fartyget till centrum (och tillbaka) som går varje timme!


Stenstan Visitor Center
Lär känna Sundsvall och förstå några av skälen till att den har utsetts till Sveriges vackraste stad!

Vid Stora torget finns ett upplevelsecenter där Stenstans historia skildras utifrån olika teman och med modern teknik. Om Stenstan finns mycket att berätta. Här får du garanterat en annorlunda historielektion där du själv kan navigera bland våra hus, människor och spännande årtal. Här hittar du också information om stadens kända konstnärer och musiker genom tiderna.

Under dagen erbjuds guidade visningar om Sundsvalls historia, utan kostnad! Under visningen får du lära dig mer om den stora Sundsvallsbranden, varför stadskärnan kallas för Stenstan, hur det kom sig att det byggdes imponerande 600 hus på sex år och får en inblick Sundsvallspolisens historia.

Vi besöker också de gamla arresterna. Det pampiga Stadshuset som i dag rymmer Stenstan Visitor Center var faktiskt en gång polisstation. Idag räcker det dock för besökarna att bli fängslade av stans intressanta historia.

Läs mer om Stenstan Visitor Center

Pärlor i Stenstan
Att strosa på egen hand i Sundsvalls vackra stadskärna är ett populärt nöje. 2017 utsågs Sundsvall till Sveriges vackraste stad, och det finns gott om hus, platser och detaljer med egna historier att beundra.

Det faktum att det efter den katastrofala Sundsvallsbranden 1888 restes en stad ur askan – 600 hus byggdes på sex år – imponerar på de flesta. Att husen dessutom är påkostade mästerverk skapade av skickliga hantverkare och arkitekter märks på alla tinnar, torn och utsmyckningar på fasaderna.

I denna miljö finns ett bra utbud av butiker och restauranger.

För dig som hellre handlar “unikt” än i de stora kedjorna som också finns flitigt representerade i Stenstan så kan vi tipsa om Nana´s (mode för lite större storlekar), Crib (mode och design), Made in Medelpad (lokalt hantverk, mathantverk och design) och Kent Watch & Jewellery (smycken och klockor).

Är du ute efter mat och dryck så har du hamnat helt rätt. Sundsvall har de senaste åren utvecklats som krogstad och är i dag norra Sveriges krogtätaste stad med pärlor som PingPong, Innergården 1891, Apa och Udda Tapas för att nämna några ställen som lyckats bra med matkoncepten i den tuffa konkurrensen.

För något att dricka är Menageriet, , Invito, Vinbaren eller Gambrinus säkra kort.

Är du på humör för en promenad upp till Norra berget så lockar Restaurang Grankotten med både nybyggd terrass och utsikt över – just det – Sveriges vackraste stad!