Sydtur – soligast på solskensön

Kryssningar Langkryssning Bornholm Sydtur Birka

Korsvirkeshus, klippor, slättland och havet som alltid är närvarande. Dagens tur i lilleputtriket går till Svaneke som lär vara soligast på hela ”Solskensön” och öns östligaste punkt, Dueodde, med kritvit finkornig sand.

Vi åker österut till mittpunkten och toppen av ön: Almindingen, en av Danmarks märkligaste skogar. Ingen annanstans finns en så rik och varierad natur. Från öns högsta punkt och utkikstornet ser vi nästan hela ön.

På väg mot Svaneke passeras en jättelik sprickdal och små fiskelägen. Svaneke är den allra solrikaste platsen på ”Solskensön”, tillika Danmarks östligaste och en av de allra minsta städerna.

På rökerierna kan du se hur sillen tas om hand och får sin smak från alveden. Doften av nyrökt sill känns på långt håll och du får själv smaka en ”røged bornholmer” – rågbröd med en rökt sill. I Svaneke har vi också tid att promenera på egen hand.

Vår resa går vidare till Bornholms sydligaste punkt Dueodde – ett gigantiskt flygsandsområde med kritvit, ytterst finkornig kvartssand, som under inverkan av vinden bildar jättelika klitter. Badstranden anses vara en av de bästa i norra Europa.

På väg mot fartyget stannar vi till vid Nylars Kirke, den – ur arkitektonisk synpunkt – mest fulländade av de fyra medeltida rundkyrkorna på ön.

Kryssningar Langkryssning Bornholm Utflykt Dueodde Sand Birka
Kryssningar Langkryssning Bornholm Utflykt Svaneke Gult Hus Birka

Fakta

Pris: 625:-/person inklusive lättare lunch.

Tid: Cirka 5 timmar. Exakt avgångstid står på biljetten du får när du checkar in.

Transport: Buss, kortare promenader.

Tillgänglighet: Utsiktstornet vid Rytterknegten har många trappsteg. Om du inte har full rörlighet, kontakta oss för mer information, tel: 08-702 72 00.

Övrigt: Skandinavisktalande guide.