Gamla Vasa och stadsrundtur

Kryssningar Langkryssning Vasa Saluhall Birka

I Vasa möts historia och nutid. Vi ser landmärken, esplanader och de stora parkerna som skapar en egen atmosfär i kuststaden. Känn historiens vingslag i Gamla Vasa och ät lunch med havsutsikt vid Fiskstranden.

Vi lär känna Vasa både då och nu: Salutorget med kaféer, shopping, saluhallen – en av Finlands äldsta – och Finlands frihetsstaty. Stadshuset och Vattentornet, som tjänade som utkikspunkt för luftvärnet under vinter- och fortsättningskriget. Vi besöker den ortodoxa kyrkan S:t Nikolai och ser det unika kasernområdet helt byggt i trä mitt emot.

Hamnen och bomullsfabriken gjorde Brändö till sjömännens och arbetarnas stadsdel, idag är stadsdelen till stor del ett campus för studerande. Närheten till havet gör att ett dopp alltid är tillgängligt, något bland annat ön Vasklot bjuder på.

Ursprungligen låg Vasa längre in i landet, men efter en våldsam brand 1852 återuppbyggdes den igen nära havet till den nuvarande platsen. En vårdslös piprökare lär vara orsak till branden som lämnade staden i ruiner. Vi besöker denna historiska plats med anor från 1200-talet och besöker Korsholms kyrka.

Vi avslutar turen med lunch på Faros vid Fiskstranden – ett före detta fyrskepp som idag är en restaurang. Här äter vi lunch med härlig havsutsikt.

Fakta

Pris: 575:-/person inkl lunch.

Tid: Cirka 3,5. Utflykten avgår cirka 30-60 minuter efter ankomst till Vasa. Exakt avgångstid står på biljetten du får när du checkar in.

Transport: Buss och kortare promenader.

Tillgänglighet: Om du inte har full rörlighet, kontakta oss för mer information, tel: 08-702 72 00.