Smaka på Klaipeda

Kryssningar Langkryssning Klaipeda Dziugas House Birka

Stadsvandring och lokal ost! Vi ser gamla stan till fots under en guidad vandring, testar ost från den lokala och populära tillverkaren Dziugas. Och så upptäcker vi att bärnsten inte enbart används till smycken utan också till te.

Innan vi låter smaklökarna leka går vi tillsammans från fartyget till gamla stan där vi får en guidad rundvandring. De äldsta delarna av staden och slottet byggdes på tolvhundratalet av Tyska Ordern. Den tyskinspirerade arkitekturen går inte att ta miste på och skiljer sig från andra litauiska städer, trots att staden skadades svårt under andra världskriget.

Idag upplever vi Klaipeda med smaklökarna hos den välkända osttillverkaren Dziugas. Kvalitet och tradition är ledord vid tillverkning av deras exklusiva hårdostar som har vunnit flera internationella smaktävlingar och är omåttligt populär i de baltiska staterna. Vi provar deras 12, 18, 24 och 36 månader gamla mogna ostar tillsammans med en massa andra lokala godsaker som honung, nötter, vindruvor, päron, sylter, kex och deras eget vin samt alkoholfritt alternativ. Vi får lära oss mer om tillverkningen och den långa mognadsprocessen.

Innan vi går tillbaka till fartyget eller besöker Klaipeda på egen hand får vi en kort inblick i

Bärnstenens världs, ibland kallat det "litauiska guldet”. Dessutom ska vi dricka bärnsten, eller i alla fall testa bärnstensten, som sägs ha helande effekter.

FAKTA

Pris: 295:-/person inkl ostprovning.

Tid: Cirka 3 tim. Utflykten avgår 30-60 minuter efter ankomst till Klaipeda. Exakt avgångstid står på biljetten du får när du checkar in.

Transport: Stadsvandring.

Tillgänglighet: Vi vandrar på kullerstensgator och ojämnt underlag i totalt ca 3 km. Om du inte har full rörlighet, kontakta oss för mer information, tel: 08-702 72 00.

Övrigt: Bekväma skor (inga klackar)! Guidning sker på engelska.