Smaka på Höga Kusten

Kryssningar Langkryssning Utflykt Harnosand Tunnbrod Tomat Birka

Kulinarisk kultur med surströmming och tunnbröd – en upplevelse för alla sinnen! Höga Kusten bjuder på dramatiska landskap och unika matupplevelser. Vad sägs om surströmmingshow med Surströmmingsakademiens ordförande Ruben Madsen och besök hos Mjälloms, Sveriges äldsta tunnbrödsbageri.

En guidad tur tar oss genom Härnösand. På vägen till Sveriges äldsta tunnbrödsbageri, Mjälloms i Ullånger, passerar vi Högakustenbron. Det vackra byggnadsverket firade 100 år 2017.

Farmor Rut har en viktig del i historien om Mjälloms tunnbrödsbageri som barnbarnen i dag förädlar på bästa sätt. Familjen bakar fortfarande efter farmor Ruts recept. Vi får en guidad tur i bageriet av sonsonen till Rut och ett smakprov på de spröda godsakerna.

Nu vankas en surshow ledd av surströmmingskungen himself, Ruben Madsen. Som ordförande i Surströmmingsakademien sprider Ruben kunskap om den omdiskuterade delikatessen. Vi utlovar många skratt och en underhållande lektion i hur man avnjuter delikatessen på bästa sätt. Själv föredrar han hela strömmingar framför filéer: ”Hela fiskar med ben smakar mer och så får man med rommen också”.

Dagen bjuder på fler lokala godsaker i form av en buffé med sju sorters tunnbröd med lokala pålägg och surströmmingskungens surtapas. Du får också tid gå runt en stund på egen hand i bagarstugan och kanske köpa med dig en tunnbrödssouvenir i den lilla butiken.

Fakta

Pris: 1 125:-/person inkl tunnbrödsbuffé och surtapas.

Tid: Drygt 4 tim. Utflykten avgår 30-60 minuter efter ankomst till Härnösand. Exakt avgångstid står på biljetten du får när du checkar in.

Transport: Buss (bussresan till Ullånger tar ca 1 tim/väg).

Tillgänglighet: Om du inte har full rörlighet, kontakta oss för mer information, tel: 08-702 72 00.