Palanga – bärnsten, botanisk trädgård och strand

Kryssningar Langkryssning Klaipeda Palace Birka

Stadsvandring i Klaipedas gamla stad kombinerad med botanisk trädgård, palats och bärnstensmuseum i Litauens sommarhuvudstad Palanga. Känn in atmosfären och flanera på huvudgatan till piren och den vackra sandstranden.

Vi börjar dagens äventyr med en guidad stadsvandring på kullerstensgatorna i Klaipedas gamla stadsdel. På Teatertorget samsas torgstånden med statyn av den blyga flickan Ännchen von Tharau, som omgärdas av nästan lika mycket mystik som Mona Lisa.

Vi åker vidare mot kuststaden Palanga, kurorten från slutet av 1800-talet som idag är Litauens sommarhuvudstad. Här ligger en av de vackraste parkerna i landet, den botaniska trädgården med 200 olika arter träd och buskar. Vi promenerar genom parken till Palangas palats som adelsfamiljen Tiskevicius lät bygga 1897.

Litauens kust är känd som "Bärnstenskusten" med en lång tradition av handel med bärnsten. Palangas palats inrymmer ett bärnstensmuseum med en av de största samlingarna av bärnsten i världen. I de femton salarna får vi lära oss hur bärnstenen bildas och formas, bärnstenens historia, vackra smycken och de mest unika stenarna – den största väger 3 524 gram.

Vi avslutar besöket i Palanga på huvudgatan som går ned till den 470 meter långa piren och stranden med vackra sanddyner. Gatan är ett populärt ställe att flanera på under sommaren med caféer, butiker och barer. Här kan du flanera en stund på egen hand och kanske ta något att äta.

Kryssningar Langkryssning Klaipeda Palanga Strand Birka
Kryssningar Langkryssning Klaipeda Palanga Amber Birka

FAKTA

Pris: 450:-/person.

Tid: Cirka 5 timmar, inklusive transport. Exakt avgångstid står på biljetten du får när du checkar in.

Transport: Buss och promenader.

Tillgänglighet: Vi går cirka 5 km på kullerstenar och ojämnt underlag, bekväma skor är att rekommendera.

Övrigt: Engelsktalande guide.