Norr om polcirkeln

Kryssningar Langkryssning Utflykt Samisk Kultur Lulea Birka

En dag för dig som är intresserad av natur och kultur. Vi lär känna den samiska kulturen som blommar i Jokkmokk, både i traditionell och modern tappning. Och vi stannar till på 66 grader 33 minuter nordlig bredd och får polcirkeldiplom.

Frågar du hundra svenskar hur många som har varit på Mallorca respektive i Jokkmokk, får du med stor sannolikhet svaret att fler har besökt den spanska ön än det gamla samhället långt upp i norr, känt för sin vintermarknad och den samiska kulturen. Efter dagens utflykt blir du en av de dessa få som har varit i Jokkmokk och som har passerat den norra polcirkeln.

Vi besöker Lappland, Sveriges största landskap som bjuder på vidsträckt natur, stora skogar, myrmarker och en fjällvärld utan motstycke. Under sommaren tar dagarna aldrig riktigt slut och kring midsommar är solen uppe hela dygnet, det fenomen som vi kallar midnattssol.

Vidsträckt natur betyder också stora avstånd och under vår 2,5 timmar långa färd till Jokkmokk berättar vår guide om livet och levernet för människorna som bor i denna del av vårt avlånga land.

66 grader 33 minuter nordlig bredd ligger norra polcirkeln eller arktiska cirkeln, strax utanför Jokkmokk. Här stannar vi till och självklart får du ett diplom som visar att du varit på norra polcirkeln.

I Jokkmokk äter vi lunch innan vi lär oss mer om den samiska kulturen på Ájtte - Svenskt Fjäll- och Samemuseum. Vi får veta mer om Sápmi, Sameland, det område som omfattar samernas historiska bosättningsområden och om hur det är att leva och överleva i ett krävande landskap innan vi börjar vår resa tillbaka till fartyget.

Fakta

Pris: 1 100:-/person inkl lunch.

Tid: Cirka 7 tim. Utflykten avgår 30-60 minuter efter ankomst till Luleå. Exakt avgångstid står på biljetten du får när du checkar in.

Transport: Buss och rundvandring på museet.

Tillgänglighet: Om du inte har full rörlighet, kontakta oss för mer information, tel: 08-702 72 00.