Nordturen: Dramatisk kust och ruiner

Kryssningar Langkryssning Bornholm Utflykt Hammershus Ruin Gras Birka

Bornholms norra del präglas av berg och dramatiska klippkuster. På en enslig, brant klippa ligger Hammershus, Nordeuropas största borgruin med en spännande historia. I Gudhjem, som liknats vid en siciliansk bergsby, testar vi specialiteten ”røged bornholmer”.

På väg norrut passerar vi områden som har varit centrum för ler- och kolbrytningen i forna tider och stillsamma små fiskelägen.

Färden går vidare norrut via den frodiga och artrika Slotslyngen, en idag förvildad slottspark. Snart når vi ruinen Hammershus, Bornholms populäraste sevärdhet. Vi får höra borgens dramatiska historia som till stor del också är hela öns historia.

Vi fortsätter till Helligdomsklipporna, imponerande upp till 22 meter höga granitmassiv med djupa grottor. De nås genom en kort promenad från Bornholms Konstmuseum där bussen står. Är du mer intresserade av konst kan du i stället besöka muséet en stund på egen bekostnad.

Vi fortsätter till Gudhjem som ligger på en klippa vid en kust som är sönderskuren av små vikar och kantas av farliga rev. I konstnärskretsar anses ljuset i och omkring Gudhjem vara något alldeles speciellt. Också läget är enastående och liknar mer Medelhavet än något annat ställe i Danmark. Här i ”Gudarnas Hem” gör vi ett längre uppehåll och smakar en ”røged bornholmer” på rökeriet vid hamnen – rågbröd med en rökt sill, ägg, rädisor och rödlök.

Kryssningar Langkryssning Bornholm Vandring Kusten Birka
Kryssningar Langkryssning Utflykt Bornholm Rokt Fisk Kyrka Birka

Fakta

Pris: 625:-/person inklusive enklare lunch.

Tid: Cirka 5 timmar. Exakt avgångstid står på biljetten du får när du checkar in.

Transport: Buss, kortare promenader.

Tillgänglighet: Gudhjem är mycket kuperat. Om du inte har full rörlighet, kontakta oss för mer information, tel: 08-702 72 00.

Övrigt: Skandinavisktalande guide.