Medeltida Visby - stadsvandring

Kryssningar Langkryssningar Visby Rosor Birka

Känn historiens vingslag under vår vandring innanför murarna i en av de bäst bevarade medeltida städerna i Skandinavien. Vi ser ruiner, den ståtliga domkyrkan, Botans blomstrande oas och en ruskig medeltida galge.

Den del av Visby som ligger innanför ringmuren upptogs 1995 på Unescos lista över världens kulturminnen. Medeltiden är märkbart närvarande överallt i gränder, kyrkor och ruiner.

En kort busstur tar oss till Österport och Visby ringmur som byggdes under senare delen av 1200-talet. Vi promenerar genom Östergravar och vidare mot Dalmansporten, som med sina 17 meter är ett av de högsta tornen i muren. Här kunde stadens väktare vila och värma sig vid eldstaden under sina pass.

Från Klinten, en kalkstensklippa mitt i staden, har vi strålande utsikt över den medeltida Visby domkyrka, Sankta Maria, strax nedanför. Vi går nedför de 75 trappstegen till Sankta Maria och om ingen ceremoni pågår, besöker vi kyrkan. En kort promenad tar oss till Botaniska trädgården, ”Botan”, som har legat här i mer än 150 år, med exotiska växter och träd som normalt inte trivs på våra breddgrader. Med den skyddande ringmuren i väster har trädgården vuxit till en vacker oas i medeltida Visby.

Bussen tar oss strax utanför Visby till Galgberget. Under medeltiden fanns här en galge strategiskt placerad i avskräckande syfte.

FAKTA

Pris: 295:-/person.

Tid: Cirka 3 tim. Utflykten avgår 30-60 minuter efter ankomst till Visby. Exakt avgångstid står på biljetten du får när du checkar in.

Transport: Buss och stadsvandring.

Tillgänglighet: Stadsvandring i ca 2 tim. Om du inte har full rörlighet, kontakta oss för mer information, tel: 08-702 72 00.

Övrigt: Bekväma skor!