Mannaminne och lokal lunch

Kryssningar Langkryssning Utflykt Harnosand Konst Birka

Nordingrå är känt för vackra byar, slingrande vägar och små fiskelägen. Här besöker vi kända museibyn Mannaminne, Bönhamns fiskeläger och äter lunch med lokala smaker på White Guide-restaurangen Gårdsbutiken.

Höga Kusten är inte bara rik på vacker och dramatisk natur utan också på konstnärer som haft en längtan att skildra den. Färden går till Nordingrå, hjärtat av världsarvet Höga Kusten. På vägen stannar vi till vid Högakustenbron som med sina 180 meter är ett av Sveriges högsta byggnadsverk.

Museibyn Mannaminne är ett stort levande konstverk som skapats av konstnären Anders Åberg och ett av Höga Kustens mest besökta turistmål. Här finns ett 60-tal byggnader från när och fjärran, gamla hus från bygden, en stavkyrka, flygplan, maskiner, konst och mycket mer. Efter en kortare guidning får vi tid för att ströva runt på egen hand.

Ett stenkast därifrån ligger Gårdsbutiken i Nordingrå, familjeägt i andra generation och ett "måste" i Höga Kusten. Den hantverksmässiga produktionen av delikatesser började 1988 och Gårdsbutiken erbjuder idag allt från egna delikatesser till heminredning.

Vi äter lunch deras White Guide-restaurang, där de lokala kockarna 100% huvudråvaror från Nordingrå!!

Vi gör ett kort besök i det gamla fiskeläget Bönhamn, mitt emot Högbondens fyr. Här tycks tiden ha stått stilla. De faluröda sjöbodarna ligger tätt och på de grånade gistvallarna hängdes fiskarnas nät en gång på tork.

Skotten i Ådalen är en viktig del av den lokala historien och en händelse som gav eko över hela landet. På väg tillbaka passerar vi Sandöbron och monumentet över händelsen i maj 1931.

Fakta

Pris: 695:-/person inkl lunch.

Tid: Cirka 5,5 tim. Utflykten avgår 30-60 minuter efter ankomst till Härnösand. Exakt avgångstid står på biljetten du får när du checkar in.

Transport: Buss och kortare promenader.

Tillgänglighet: Om du inte har full rörlighet, kontakta oss för mer information, tel: 08-702 72 00.