Lummelundagrottan och Krusmyntagården

Kryssningar Langkryssning Gotland Krysmyntagarden Trad Birka

Följ med 400 miljoner år tillbaka i tiden! Dagen bjuder på naturupplevelser med de unika droppstensgrottan i Lummelunda, vackra vyer längs kusten och besök med lättare lunch på Krusmyntagården.

Lummelundagrottan strax norr om Visby är Gotlands mest besökta sevärdhet. I slutet av 1500-talet öppnades en kvarn på Lummelundsbruk tack vare lättåtkomlig vattenkraft från de underjordiska strömmar som bröt genom bergen. År 1948 kröp tre pojkar från Visby in i grottorna och blev därmed de första som upptäckte de små sjöarna, fossilerna och vackra droppstensformationerna. Sedan 1959 arrangeras guidade utflykter i grottorna som idag har närmare 100 000 besökare varje år.

Vi fortsätter till den lilla trädgården Krusmyntagården, precis vid stranden i Brissunds socken med underbar utsikt över havet. Här tar vi en välförtjänt paus och äter en lättare lunch. Du har tid att strosa runt på egen hand i Krusmyntagårdens örtagård med 200 olika krydd-, läkeväxter och trolldomsörter. Du har också möjlighet att köpa med dig kryddor, gotländska teer och andra lokala godsaker i den lilla butiken innan vi återvänder till Visby.

Efter besöket på Krusmyntagården vänder vi tillbaka söderut längs den vackra kustlinjen mot Visby, en varierande kust med både kalkstensklippor, vita sandstränder och vikar med små fiskelägen.

FAKTA

Pris: 645:- inkl lättare lunch.

Tid: Cirka 3,5 tim. Utflykten avgår 30-60 minuter efter ankomst till Visby. Exakt avgångstid står på biljetten du får när du checkar in.

Transport: Buss, promenad i grottan.

Tillgänglighet: Om du inte har full rörlighet, kontakta oss för mer information, tel: 08-702 72 00.

Övrigt: Ta med en jacka, det kan vara kyligt inne i grottan.