Luleå med världsarvet Gammelstad

Kryssningar Langkryssning Lulea Trahus Birka

Idag lär vi känna Luleå i både då- och nutid. Upplev historiens vingslag under en promenad i världsarvsklassade Gammelstads kyrkstad. Vi äter lunch ackompanjerad av hänförande utsikt över staden och ser stadens mest kända landmärken.

Fram till mitten av 1800-talet, då industrialiseringen började ta fart, var Luleå en mycket liten stad. Idag har Norrbottens residensstad en stor stålindustri och Europas största Facebooks datacenter (och tre elitlag). Dessutom lär det vara en av landets solsäkraste sommarstäder.

Men det hela började i Gammelstads kyrkstad och det gör vi också idag. Vi känner historiens vingslag i världens största och bäst bevarade kyrkstad, med mer än 400 kyrkstugor som omger Norrlands största medeltida stenkyrka. Detta är platsen där Luleå grundades och växte från en liten kyrk- och handelsplats till en riktig stad. 1996 upptogs Gammelstads kyrkstad på Unescos världsarvslista.

På grund av landhöjningen blev platsen obrukbar som hamn och därför byggdes nya Luleå upp på sin nuvarande plats. Gammelstads kyrkstad ligger kvar som en högst påtaglig påminnelse om forna dagar och är en levande del av Luleås historia. Vi får höra mer om Gammelstads spännande historia under vår guidade promenad genom kyrkstadens vackra bebyggelse och besöker en stuga samt den ståtliga kyrkan.

Du får också lite tid att vandra rund på egen hand innan vi åker vidare till Ormberget, där vi äter lunch med en vidunderlig utsikt över staden och Bottenviken. Vi får också en bussrundtur där vi ser Luleås mest kända landmärken och hör historien om hur Luleå kom att bli stålstad.

Fakta

Pris: 745:-/person inkl lunch.

Tid: Cirka 4 tim. Utflykten avgår 30-60 minuter efter ankomst till Luleå. Exakt avgångstid står på biljetten du får när du checkar in.

Transport: Buss och cirka 1,5 timmes promenad.

Tillgänglighet: Om du inte har full rörlighet, kontakta oss för mer information, tel: 08-702 72 00.