Stadståget Lilliputti – stadsrundtur

Kryssningar Langkryssning Vasa Lilliputti Lok Birka

Från Vasas lilla stadståg Lilliputti, kommer du nära de bästa bitarna av staden, från historia till nutid. Salutorget med frihetsstatyn och saluhallen, från fabriker till studenter i Brändö, strandpromenad och parker.

Vi ser Vasa från Lilliputti, det lilla stadståget som är ett säkert sommartecken på Vasas gator.

Vi passerar Salutorget med kaféer, shopping och Finlands frihetsstaty som fyllde 80 år 2018. Vasa var under några månader år 1918 Finlands tillfälliga huvudstad, därav valet att placera statyn just här. Den ståtliga bronsskulpturen är 6 meter hög (14 meter med sockeln) och väger 3,6 ton.

Här ligger också saluhallen i gotisk stil – en av Finlands äldsta som i mer än ett århundrade tjänat Vasaborna.

Från centrum går turen vidare mot stadsdelen Brändö vars hamn och bomullsfabrik tidigare gjorde Brändö till sjömännens och arbetarnas stadsdel. Idag är stadsdelen till stor del ett campus för studerande. Vi passerar Vasa Universitet som till stora delar är inrymt i textilföretaget Finlaysons gamla fabriker.

Färden fortsätter över Brändöbro förbi Inre hamnen och vidare till Fiskstranden och Faros, ett gammalt fyrskepp som idag är en restaurang. Här äter vi lunch med härlig havsutsikt.

Turen fortsätter längs den vackra strandpromenaden med bryggor, parker och uteserveringar till Sandviksparken. På vår väg tillbaka till hamnen passerar vi det unika kasernområdet som är helt byggt i trä och den ortodoxa kyrkan S:t Nikolai.

Fakta

Pris: 685:-/person inkl lunch.

Tid: Cirka 4 tim. Utflykten avgår cirka 30-60 minuter efter ankomst till Vasa. Exakt avgångstid står på biljetten du får när du checkar in.

Transport: Stadståg.

Tillgänglighet: Om du inte har full rörlighet, kontakta oss för mer information, tel: 08-702 72 00.