Levande skärgårdsbyar med buss

Kryssningar Langkryssning Vasa Kvark Skargard Fagel Birka

Landhöjningen i Kvarkens skärgård är ett unikt fenomen, som fortsätter att forma strandlinjerna i skärgården. Dagen bjuder på levande skärgårdsbyar, en rik historia, lokala produkter och välskötta bylandskap.

Vi börjar dagen med en kort rundtur genom Vasas centrum med esplanader, torg och kasernområdet från 1860-talet. Vi lämnar staden via Brändö, en gång arbetarnas stadsdel med fabriker som idag är högskolor.

Öarna och holmarna i Kvarkens skärgård utanför Vasa är upptagna på UNESCOs världsarvslista på grund av landhöjningen – de stiger ur havet med cirka en centimeter per år. Men skärgården består också av levande byar och idag besöker vi bland annat en av de två största öarna, Replot.

Vi kör mot den unika skärgården via Finlands längsta bro, Replotbron. Vi bekantar oss med Replot by och besöker kyrkan, vars altarkonstruktioner och predikstol härstammar från den kyrka som fanns i Gamla Vasa och som förstördes då staden brann 1852. En liten kuriositet: kolla noga så ser du att kyrkväggarna lutar märkbart åt söder.

Lunch intas på restaurang Bernys med vacker utsikt över bron innan färden går vidare västerut till Södra Vallgrund, där vi tittar närmare på lokala hantverk och delikatesser producerade i skärgården. Turen tar oss också till Sommarösund, som en gång var en skyddad genomfartsled för sjöfarare, men som idag till följd av landhöjningen är en 2 km lång grund vik.

Fakta

Pris: 750:-/person inklusive lunch på restaurang Bernys.

Tid: Cirka 5,5 timmar. Exakt avgångstid står på biljetten du får när du checkar in.

Transport: Buss.

Tillgänglighet: Om du inte har full rörlighet, kontakta oss för mer information, tel: 08-702 72 00.