Kvarkens världsarv med buss

Kryssningar Langkryssning Vasa Skargard Birka

Dagen bjuder på unik natur och historia med besök i den karga och vackra Kvarkens skärgård, Finlands enda Unesco världsnaturarv. Vi ser de unika De Geer-moränerna och hur landhöjningen påverkar området.

Inlandsisen har format Kvarken som sträcker sig från Bottenhavet till norra Östersjön. Under århundraden har Finland och Sverige vuxit allt närmare varandra på grund av landhöjningen som kommer att resultera i en fast landförbindelse om cirka 2500 år. Det gäller att passa på!

Innan vi besöker skärgården får vi en kort stadsrundtur i Vasa och ser några av stadens viktigaste landmärken. Vi når skärgården via Replotbron, Finlands längsta bro, där vi gör ett kort besök vid Världsarvsporten, ett informationscentrum som berättar om livet i världsnaturarvet Kvarkens skärgård, samtidigt som vi ser en del av den unika miljön utanför.

Svedjehamn är hjärtat av världsarvet. Från utkikstornet Saltkaret har vi en magnifik vy över De Geer-moränerna som är ett bevis på istidens enorma kraft. I de små bassängerna mellan moränåsarna flockas många olika fågelarter.

Vi promenerar cirka 2,5 kilometer till Bodback, den gamla hamnen som sjöd av liv fram till 1940-talet då landhöjningen tvingade öborna att flytta fiskehamnen till Svedjehamn.

Vi äter lunch i Svedjehamn som också är startpunkt för Postrodden vartannat år. Då allmogebåtar går mellan Svedjehamn, Björköby och Holmön i Sverige för att hedra skärgårdsbor som under århundraden transporterade post och resande mellan länderna.

Fakta

Pris: 750:-/person inkl lunch.

Tid: Cirka 5,5 tim. Utflykten avgår cirka 30-60 minuter efter ankomst till Vasa. Exakt avgångstid står på biljetten du får när du checkar in.

Transport: Buss och promenader.

Tillgänglighet: Till Saltkaret är det ca 800 meter och promenaden till Bodbacka hamn är ca 2,5 km tur/retur. Om du inte har full rörlighet, kontakta oss för mer information, tel: 08-702 72 00.

Övrigt: Bekväma skor.