Kukkolaforsen och världsarvet Struves meridianbåge

Kryssningar Langkryssning Utflykt Kukkola Fors Birka

Är jorden klotrund? Och hur fiskar man med håv? Idag besöker vi den mäktiga Kukkolaforsen och får lära oss om livet kring älven. Innan det är dags att åka tillbaka stannar vi till vid världsarvet Struves meridianbåge. En dagstur som bjuder på kultur, historia och en makalös fors.

Vi beger oss från Luleå mot Haparanda för att sedan vika av mot norrskensvägen och Struves meridianbåge. Här bjuds vi på lite stärkande fika innan vi följer stigen in i skogen för att hitta den berömda mätplatsen. Idag använder vi satelliter och GPS-instrument, men i början av 1800-talet beslöt astronomen Wilhelm von Struve att använda sig av så kallad triangelmätning för att bestämma den exakta formen och storleken på jorden.

Struves meridianbåge består av 265 mätpunkter som ligger på 30 kilometers avstånd från varandra genom tio länder från Hammerfest i Norge till Izmail vid Svarta havet.

34 av dessa mätpunkter finns sedan i juli 2005 med på Unescos världsarvslista och är markerade med bland annat järnkors, stenkummel och obelisker.

Vad visade Struves mätningar, är jorden klotrund eller är den kanske oval? Det och mycket mer får vi veta under dagen.

Den brusande Kukkolaforsen i Torne älv ligger på gränsen mellan Sverige och Finland. Älven har alltid varit viktig för Tornedalen, både som färdväg och för fisket. På båda sidorna om älven bedrivs sedan medeltiden ett unikt håvfiske enligt uråldriga metoder.

Vi får höra historier om fiske och livet vid forsen. I byn ser vi fiskebodar, välbevarade vattenkvarnar, en såg, mjölnarstuga, härbre, isbod och smedja - alla från av 1800-talet.

Kukkolaforsen är också känd för sina lokala specialiteter och dessa ska vi smaka under lunchen i vår utsiktsrestaurang, bland annat bjuds vi på kött från närområdet och fisk från forsen med utsikt över forsen och grannlandet Finland.

Kryssningar Langkryssning Kukkolaforsen Birka
Kryssningar Langkryssning Lulea Smak Birka

Fakta

Pris: 1 500:-/person inklusive fika och lunch.

Tid: Cirka 7,5 timmar. Exakt avgångstid står på biljetten du får när du checkar in.

Transport: Buss och promenad.

Tillgänglighet: Om du inte har full rörlighet, kontakta oss för mer information, tel: 08-702 72 00.

Övrigt: Bra skor. Ta med kläder för utomhusvistelse efter väder.