Kvällskryssning till Brändöskär

Kryssningar Langkryssning Lulea Bottenviken Brandoskar Hamn Birka

Upplev det speciella ljuset på en kvällskryssning till Brändöskär, konstnärernas ö, längst ut i Luleå skärgård. I det gamla fiskeläget får vi en guidad promenad, bjuds på sommarpsalmer i kapellet och ombord blir det både middagsbuffé och allsång.

Vi besöker en av de 4001 öarna i Bottenvikens skärgård, världens enda bräckvattensskärgård.

Brändöskär ligger längst ut i Luleås skärgård och för många är nog Brändöskär den vackraste platsen i Luleå skärgård. Under århundraden har det funnits ett fiskeläge här, främst för bönder från Brändön på fastlandet – det är därför ön heter Brändöskär. På ön finns ett pittoreskt kapell från 1774 där det hålls bröllop och dop samt en gudstjänst varje sommar. Brändöskär var ett populärt tillhåll för konstnärer som fann inspiration i det speciella ljuset som sommarnätterna bjuder på.

Vi guidas av vår skeppare ut genom Luleås övärld. Vi startar i Södra hamn passerar statsisbrytarna, ner genom Luleås hamnområde för att sedan runda Altappen innan vi tar oss över Brändöfjärden mot Trollerisundet och vidare ut mot Brändöskär som ligger i Luleås yttersta skärgård.

När vi närmar oss Hällgrundet hälsas vi välkomna av en unik Kristusstaty. Öns högsta klippor pryds av ”havets änglar”, en installation av konstnären Ola Taube.

Under båtturen serveras en god middagsbuffé med kockens nybakade Laponia bröd och vi bjuds på både dragspel och sång. När vi lagt till på Brändöskär får de som vill en guidad tur genom det gamla fiskeläget och tar del av konsten som förgyller ön innan det blir dags för sommarpsalmer i det vackra kapellet från 1700-talet högst upp på ön. Där får vi veta mera om öns historia och skriva en hälsning i gästboken.

På hemresan serveras kaffe och dessert och vi blir själva del av underhållningen när vi bjuds in till allsång.

Kryssningar Langkryssning Utflykt Lulea Brandoskar Bat Birka
Kryssningar Langkryssning Utflykt Lulea Brandoskar Stuga Birka

FAKTA

Pris 1 100:-/person inklusive skärgårdsbuffé och underhållning.

Tid: Cirka 5 timmar, varav drygt 1 tim på Brändöskär. Exakt avgångstid står på biljetten du får när du checkar in.

Transport: Buss, båt och rundvandring i cirka 45 minuter.

Tillgänglighet: Om du inte har full rörlighet, kontakta oss för mer information, tel: 08-702 72 00.