Kvällskryssning till Brändöskär

Kryssningar Langkryssning Lulea Bottenviken Brandoskar Hamn Birka

Upplev det speciella ljuset på en kvällskryssning till Brändöskär, konstnärernas ö, längst ut i Luleå skärgård. I det gamla fiskeläget får vi en guidad promenad, bjuds på sommarpsalmer i kapellet och ombord blir det både middagsbuffé och allsång.

Vi besöker en av de 4 001 öarna i Bottenvikens skärgård, världens enda brackvattensskärgård.

Brändöskär ligger längst ut i Luleås skärgård och för många är nog Brändöskär den vackraste platsen i Luleå skärgård. Under århundraden har det funnits ett fiskeläge här, främst för bönder från Brändön vid fastlandet – det är därför ön heter Brändöskär. Brändöskär var Luleås största fiskeläge och 1774 uppfördes ett kapell där det vid något tillfälle varje sommar firas gudstjänst. Brändöskär ett populärt tillhåll för konstnärer som finner inspiration i det speciella ljus sommarnätterna bjuder på.

Vi guidas av vår skeppare genom Luleås hamnområde och vidare längst ut i övärlden.

Vi passerar Altappen, går över Brändöfjärden och genom Trollerisundet ut mot vårt mål. Hällgrundet utanför ön hälsas sjöfarare välkomna av Kristusstatyn och konstnären Ola Taubes installationer “Havets änglar” pryder hällarna.

När vi lagt till på Brändöskär får de som vill en guidad tur genom det gamla fiskeläget och tar del av konsten som förgyller ön innan vi bjuds på sommarpsalmer i det vackra kapellet från 1700-talet högst upp på ön. Där får vi veta mera om öns historia och skriva en hälsning i gästboken.

Under båtturen serveras en god middagsbuffé med kockens nybakade bröd och vi bjuds på både dragspel och sång. På hemresan blir vi själva del av underhållningen när vi bjuds in till allsång.

FAKTA

Pris 1 050:-/person inkl middagsbuffé och underhållning.

Tid: Cirka 5 tim, varav drygt 1 tim på Brändöskär. Utflykten avgår kl XX. Exakt avgångstid står på biljetten du får när du checkar in.

Transport: Buss, båt och rundvandring i cirka 45 minuter.

Tillgänglighet: Om du inte har full rörlighet, kontakta oss för mer information, tel: 08-702 72 00.