Kalixlinjen – kalla krigets lås i norr

Kryssningar Langkryssning Utflykt Siknas Birka

Kalla kriget påverkade hela Sverige, och inte minst norra Norrland. På den här utflykten besöker vi Kalixlinjen och några av de försvarsanläggningarna mellan Torne och Kalix älvar som skulle försvåra och fördröja en eventuell sovjetisk invasion.

Vi börjar vår dag vid Siknäsfortet, den största försvarsanläggningen i Kalixlinjen. Fortets huvuduppgift var att försvara Bottenvikens nordligaste djuphamn, Töre hamn, några kilometer västerut. Här ser vi fortets försvarshemligheter och fikar.

När det är dags för lunch beger vi oss till Hyttgården i Töre för att kalasa på en trerätters med lokala smaker. Tänk löjrom, renskav och hjortron!

Väl mätta och belåtna fortsätter vår tur mot Töre hamn och en visning av ubåtsmuseet och sommarstugekanon. Här får vi höra allt om 1987 års observationer i Törefjärden, den unika miniubåten HMS Spiggen 2 och vad en sommarstugekanon egentligen är och hur de används.

Vårt sista stopp på den här djupdykningen i svensk militärhistoria blir Morjärv. Här letar vi oss tillbaka ända till 1910-talet när järnvägen byggdes och bygden blev försvarsstrategiskt viktig. Hotet var då, som under Kalla kriget, från öst och för att kunna försvara järnvägen byggdes ett antal infanteristskansar, även kallade korvskansar, i anslutning till bron över Kalix älv. Det här var början till Kalixlinjen som byggdes ut ordentligt 1939 och i vårt stopp vid Morjärv tar vi oss en titt på luftvärnstorn från tiden. Här tar vi oss också något att dricka innan vi beger oss tillbaka till Luleå.

Kryssningar Langkryssning Utflykt Lulea Tagstation Birka
Kryssningar Langkryssning Utflykt Lulea Hyttgarden Birka

Fakta

Pris: 1 050:-/person inklusive fika och trerätters lunch.

Tid: Cirka 8 timmar. Exakt avgångstid står på biljetten du får när du checkar in.

Transport: Buss.

Tillgänglighet: Om du inte har full rörlighet, kontakta oss för mer information, tel: 08-702 72 00.