Kalixlöjrom vid Nationalälven

Kryssningar Langkryssning Utflykt Lojrom Sked Birka

I Kalix möts älv och hav, dåtid och nutid. Vi tas tillbaka till en svunnen tid med berättelser om flottning och timmersortering. Där färskvattnet från Norrlandsälvarna skapar världens största bräckvattenskärgård ger siklöjan ifrån sig den exklusiva kaviar som kallas Kalixlöjrom. Vi får en inblick i hantverket och ett smakprov.

Målet för vår resa är Kalix i Östra Norrbotten, där de fria nationalälvarna spelar en viktig roll i vardagen. Vi passerar Töre och Bottenvikens nordligaste punkt och väl framme i Kalix får vi en kort bussrundtur i centrum innan färden går vidare ner till nationalälven Kalix älv. Här väntar dagens höjdpunkt och traktens stolthet – löjrommen.

Välj om du vill följa med på guidning som handlar om flottningsepoken och löjromsfisket eller se Sveriges nordligaste medeltidskyrka. Kyrkan byggdes under 1400-talets första hälft av de få invånarna i Kalix. Nu står den vackert där älven möter havet.

Timret har alltid haft en viktig roll i Kalix. På håll ser vi ön som användes till skiljeställe, där timret sorterades efter färden på älven och delades upp mellan de olika ägarna. Vi får höra om det orangea guldet från vatten till bord och hur den lilla siklöjan tas till vara för att ge oss en av de mest exklusiva råvaror i världen.

Buffén som är starkt färgad av löjrom är inspirerade av miljön vi befinner oss i, från pajer toppade med löjrom till härligt kallskuret kött. Mätta och belåtna återvänder vi till Luleå med härliga upplevelser färskt i minnet.

Kryssningar Langkryssning Utflykt Kalix Vassholmen Birka
Kryssningar Langkryssning Utflykt Kalix Tra Birka

Fakta

Pris: 1 200:-/person inklusive löjromsinspirerad buffé.

Tid: Cirka 7 timmar. Exakt avgångstid står på biljetten du får när du checkar in.

Transport: Buss.

Tillgänglighet: Om du inte har full rörlighet, kontakta oss för mer information, tel: 08-702 72 00.

Övrigt: Det finns möjlighet att handla Kalixlöjrom som vi kan förvara i frys ombord.