Höga Kustens historia och Wendelas kakkalas

Kryssningar Langkryssning Hoga Kusten Wendelas Kakkalas Tradgard Birka

Följ med på en historievandring med nedslag i olika tider och platser! En dag på Västernorrlands friluftsmuseum som startar för 10 000 år sedan och avslutas med stort kaffekalas i 40-talsanda ackompanjerat av musik från vevgrammofon.

Det börjar för 10 000 år sedan när Höga Kusten var täckt av inlandsisen. I efterdyningarna av istiden skapades detta dramatiska landskap som år 2000 av Unesco blev utnämnt till världsarv. Människorna som bosatte sig här formades av naturen och vi får på denna vandring följa dem i allt från de norrländska kyrkorna, häxprocesserna, bondgårdarna och det skogssamiska vistet.

Dagen tillbringas på Västernorrlands museum som har funnits i mer än 100 år. Det är ett av landets största friluftsmuseer och ett koncentrat av norrländsk historia.

Vi besöker ”medeltidskyrkan” – populär bland brudpar – med vackra väggmålningar och unika kyrkoinventerarier där vi bjuds på en stund med stämningsfull musik. På bondgården från tidigt 1800-tal ser vi exempel på de allra finaste snidade och målade ångermanländska allmogemöbler. Det skogssamiska vistet med byggnader från 1700 talet och 1800-talet, belyser skogssamisk kultur i Västernorrland.

Dagens höjdpunkt är ett kaffekalas i riktig 40-talsanda, Wendelas kalas med sju sorters kakor och tårta i den vackra prästgårdsträdgården. Wendela Hellman var gift med friluftsmuseets grundare Theodor Hellman och paret bodde just här, i prästgården.

Du får också en stund att strosa omkring på egen hand, se aktuella utställningar och besöka museibutiken.

Fakta

Pris: 625:-/person inkl kaffekalas.

Tid: Cirka 3 tim. Utflykten avgår 30-60 minuter efter ankomst till Härnösand. Exakt avgångstid står på biljetten du får när du checkar in.

Transport: Buss och promenader.

Tillgänglighet: Kortare promenader. Om du inte har full rörlighet, kontakta oss för mer information, tel: 08-702 72 00.

Övrigt: Bekväma skor!