Högakustenbron och lokala smaker

Kryssningar Langkryssning Utflykt Harnosand Bro Skog Birka

Vi besöker porten till världsarvet, den ståtliga Högakustenbron som är ett av Sveriges högsta byggnadsverk. Dagen bjuder på lokala specialiteter och hantverk, Sandöbron, historiska händelser i Ådalen och fika i 50-talsmiljö.

Högakustenbron är porten till världsarvet som upptogs på UNESCOs världsarvslista på grund av den snabba landhöjningen som pågår än i dag med åtta millimeter per år. Den mäktiga hängbron över Ångermanälven fyllde 20 år 2017 och har sin förebild i Golden Gate-bron i San Francisco. Den är med sina 180 meter ovan vattenytan ett av Sveriges högsta byggnadsverk.

Vi beundrar bron och den magnifika utsikten från Hotell Höga Kusten medan vi mumsar på en surströmmingstapas – ett ypperligt tillfälle att testa den omdiskuterade delikatessen.

Hotell Höga Kusten är vida känt för sitt goda lokala kök. Lunchen består av ännu fler lokala delikatesser som stekt inlagd strömming fiskad utanför Hemsön och till kaffet bygdens stolthet, chokladdoppat Mjälloms Tunnbröd. De som vill kan köpa med sig souvenirer hem i form av lokalt hantverk och delikatesser.

På väg tillbaka åker vi över ännu en spektakulär bro – Sandöbron. När den första Sandöbron byggdes 1939 störtade gjutformen för spannet samman och 18 arbetare omkom. En tragisk olycka som enbart blev en notis i rikspressen då andra världskriget inleddes följande dag. Vid södra brofästet står monumentet från Ådalen 31, en viktig del av den lokala historien och en händelse som gav eko över hela landet.

Vi avslutar dagen med eftermiddagsfika på Wästerlunds Café, K-märkt kondis i genuin 50-talsmiljö där vi får smaka bygdens Högakustenkaka.

Kryssningar Langkryssning Utflykt Harnosand Tunnbrod Tomat Birka
Kryssningar Langkryssning Utflykt Hernosand Cafe Inne Birka

Fakta

Pris: 730:-/person inklusive lunch.

Tid: Cirka 4 timmar. Exakt avgångstid står på biljetten du får när du checkar in.

Transport: Buss.

Tillgänglighet: Om du inte har full rörlighet, kontakta oss för mer information, tel: 08-702 72 00.