Världens nordligaste whiskydestilleri

Kryssningar Langkryssning Hoga Kusten High Coast Birka

High Coast Distillery, världens nordligaste whiskydestilleri, ligger vid den mäktiga Ångermanälvens mynning i hjärtat av Ådalen. Vi testar deras gyllene droppar, och tar del av regionens historia, med flottningen och sågverket i fokus, men också de dramatiska händelserna 1931.

2010 startade High Coast Distillery (som tidigare hette Box) den allra första bränningen i det som en gång i tiden var Box Sågverk och sedermera Box Kraftverk. Historien finns bevarad i destilleriets upplevelsecentrum där vi möts av den magiska siffrorna 3925 och tusentals fat i lagerhallarna.

En guidad tur ger oss en inblick i denna världsomtalade whisky och dess fem framgångsfaktorer: klimatet, älven, noggrannheten, råvarorna och faten. Ambitionen är hög – att skapa världens bästa maltwhisky. Under World Whisky Awards 2017 i London tilldelades High Coast Distillery priset bästa whisky i klassen Swedish whisky. Vi får höra berättelsen om destilleriets historia och skrönor från den gamla flottarepoken längs Ångermanälven.

Efter lunchen med råvaror från bygden är det dags för det vi alla väntat på: whiskyprovning av den bästa svenska whiskyn vid World Whisky Awards 2017. Vi testar tre sorter under ledning av High Coast Distillery experter.

High Coast Distillery ligger i hjärtat av Ådalen. Skotten i Ådalen är en viktig del av den lokala historien och en händelse som gav eko över hela landet. På väg tillbaka till Härnösand passerar vi Sandöbron och monumentet över händelsen i maj 1931.

Fakta

Pris: 995:-/person inklusive lunch och whiskyprovning

Tid: Cirka 5 timmar. Exakt avgångstid står på biljetten du får när du checkar in.

Transport: Buss.

Tillgänglighet: Om du inte har full rörlighet, kontakta oss för mer information, tel: 08-702 72 00.