Vandringstur Hernöns kust

Kryssningar Langkryssning Harnosand Lotsstugan Hus Birka

Guidad vandring på Härnöns östra kust på stigar, stenhällar och grusvägar med spår av istiden och landhöjningen. På Lotsstugan högt uppe på berget äter vi en hemlagad Högakustenlunch ackompanjerad av utsikten över horisonten.

På väg till kusten berättar vår guide om Härnösands historia som läroverksstad och domkyrkosäte.

Vi stannar till i Smitingen, havsbad med sandstrand och ett 263 hektar stort naturreservat med dramatisk natur: grottor, raukar, flyttblock och klapperstenfält. Vi får höra mer om landhöjningen och det som har format världsarvet Höga Kusten.

Härnösand var tidigt en viktig sjöfartsstad och skepp från världens alla hörn gästade hamnen. I mitten av 1800-talet slutet byggdes lotsstationen som bevakade inloppet till Härnösands hamn och Ångermanälven här, högt upp på berget med utsikt över horisonten. Det är också i Lotsstugan vi äter en härlig Högakustenlunch. Ägarna kommer från Härnösand och vill att deras gäster ska smaka och känna Höga Kusten i allt. Också konsten på väggarna är till stor del gjorda av lokala konstnärer.

Efter lunch får vi en lång guidad vandring längs kusten mot det gamla fiskeläget Gånsvikshamn. Det tar cirka 1,5 timme på stigar, stenhällar och grusvägar. Vi ser spår av istiden, landhöjningen och människorna.

På väg tillbaka tar vi en avstickare till Vårdkasberget som har en magnifik utsikt åt alla väderstreck. Efter utflykten har du tid att utforska Härnösand på egen hand.

Fakta

Pris: 865:-/person inkl lunch.

Tid: Cirka 3 tim. Utflykten avgår 30-60 minuter efter ankomst till Härnösand. Exakt avgångstid står på biljetten du får när du checkar in.

Transport: Buss och vandring.

Tillgänglighet: Vi vandrar i ca 1,5 timme. Om du inte har full rörlighet, kontakta oss för mer information, tel: 08-702 72 00.

Övrigt: Bekväma skor och kläder efter väder.