Hemsö fästning: bomber, granater och spioner

Kryssningar Langkryssning Harnosand Hemso Fastning Pipa Birka

Djupt nere i berget på Hemsön finns Sveriges bäst bevarade försvarshemlighet, ett underjordiskt fort från kalla krigets dagar – en tid då hela världen höll andan. Ta del av den spännande historien om Hemsö Fästning, militära strategier och milsvid utsikt.

Mitt i Ångermanälvens mynning ligger en av Sveriges mest betydande försvarsanläggningar – en gång i tiden kustförsvarets största anläggning, och i dag den enda bevarande i sitt slag.

Efter en kort busstur tar vi färjan till natursköna Hemsön. Upplev den spännande historien om Hemsö Fästning, vars uppgift var att hindra främmande fartyg från att ta sig upp i Ångermanälven och vidare in i landet. På 40 meters djup tjänstgjorde 320 soldater, som i skydd av berget skulle överleva en kärnvapenattack. Förråden av ammunition, sjukvårdsmaterial, dieselolja och annat skulle räcka till en tre månader lång isolering från yttervärlden. 1989 muckade det sista gänget värnpliktiga och 1988 utsågs Hemsö Fästning till ett statligt byggnadsminne.

Vi ser stridsledningsrum, kanonbatterier, kanontorn, luftvärn, sjukrum och matsalar – allt unikt bevarat. Från stridsledningscentraler sköttes de kamouflerade kanontornen på bergets topp. Guiderna tar oss med på en resa tillbaka till kalla krigets dagar under den fängslande rundvandringen.

Den spännande dagen avslutas med god lunch på Hemsö Fästnings restaurang med milsvid utsikt över Höga Kusten och Ångermanälvens utlopp i Bottenhavet från det 140 meter höga Storåberget.

Kryssningar Langkryssning Utflykt Hemso Fastning Vy Birka
Kryssningar Langkryssning Utflykt Hemso Restaurang Birka

Fakta

Pris: 745:-/person inklusive lunch.

Tid: Cirka 3,5 timmar. Exakt avgångstid står på biljetten du får när du checkar in.

Transport: Buss.

Tillgänglighet: Rundvandring 1,5 tim. Om du inte har full rörlighet, kontakta oss för mer information, tel: 08-702 72 00.