Havtornslikör och Bergen

Kryssningar Langkryssning Utflykt Rugen Havtorn Burk Birka

Det lilla vitaminkraftverket havtorn växer vilt på Rügen och är grunden för allt från marmelad till likörer. Idag besöker vi ett destilleri, får smaka de orange dropparna och så tar vi en stadsrundtur i öns huvudort Bergen, mitt på ön.

Rügen är inte bara Tysklands största ö, utan en av regionerna med flest soltimmar. Klimatet möjliggör odlingar av frukt – äpple, päron, plommon, havtorn med mera – som används för tillverkning av marmelad, godis och drycker. Idag får vi lära oss mer om hur den lokala likören produceras och självklart smaka de söta dropparna.

Havtorn växer vilt på ön och är ett veritabelt vitaminkraftverk. Den lilla bärliknande orange frukten innehåller ungefär sju gånger mer C-vitamin än citrusfrukter. Av den lilla vitaminbomben görs olja, juice, te, marmelad, kosmetika, likörer och vin sylt, saft, glass, likör och kakor.

Vi färdas genom Rügens landskap till västkusten där vi besöker ett lokalt destilleri. Vi får en rundvandring och lär oss mer om hur man tillverkar likör. Och så testar vi de söta dropparna gjorda på havtorn och andra frukter.

Rügens huvudort Bergen ligger mitt på ön. En guidad stadsvandring tar oss genom staden med sina typiska korsvirkeshus är från 1600- och 1700-talen. Bergen ståtar med Rügens äldsta kvarvarande byggnad, Mariakyrkan, och rådhuset.

Vi får också tid på egen hand att utforska staden, kanske shoppa eller äta lite lunch.

Kryssningar Langkryssning Utflykt Rugen Bergen Birka
Kryssningar Langkryssning Utflykt Rugen Havtorn Birka

Fakta

Pris: 765:-/person inklusive dryckesprovning, tre sorter.

Tid: Cirka 6 timmar. Exakt avgångstid står på den biljett du får när du checkar in.

Transport: Buss och promenad.

Tillgänglighet: Promenad i Bergen cirka 1 timme. Om du inte har full rörlighet, kontakta oss för mer information, tel: 08-702 72 00.

Övrigt: Bra skor! Ta gärna med kontanter om du ska handla, många ställen tar inte betalkort. Engelsktalande guide.