Hansastaden Stralsund

Kryssningar Langkryssning Utflykt Hansa Stralsund Torn Birka

Spännande historia och schnitzel. Vi känner historiens vingslag i den världsarvsklassade hansastaden Stralsund, präglad av tvåhundra år av svenskt styre. Upplevelserna toppas med en riktigt tysk lunch.

Vi besöker porten till Rügen, Hansastaden Stralsund, vackert belägen vid Strelasundet. En busstur ger oss en överblick av hamnstaden och vi tar en närmare titt på den vackra gamla stadskärnan under en stadsvandring.

En promenad genom hansestaden är en promenad genom historien, längs smala gator. I gamla stan finns 500 medeltida hus som är en del av UNESCOs världsarvslista. Vi känner historiens vingslag när vi ser medeltida kyrkor, kloster, praktfulla gavelhus och symbolen för Stralsund, det vackra rådhuset från 1200-talet, en av de äldsta och vackraste byggnaderna i tegelstensgotik på den tyska östersjökusten.

Att Stralsund mellan 1648 och 1815 tillhörde Sverige har lämnat sina tydliga spår. På Rådhusets innergård står en byst av Gustav II Adolf, Karl XII bodde här under en period och över ingången till bland annat Stadsbiblioteket hittar man stadens svenska vapensköld. Dessutom har ett av torgen döpts till Olof Palmes Platz.

Efter vår promenad vilar vi fötterna på ett typiskt tyskt ”Gaststätte” och äter en god lunch, vad sägs om tysk schnitzel och öl! Mätta och belåtna har vi dessutom en stund på egen hand för att utforska staden.

Kryssningar Langkryssning Utflykt Schnitzel Birka
Kryssningar Langkryssning Utflykt Stralsund Hamn Birka

Fakta

Pris: 895:-/person inklusive lunch.

Tid: Cirka 6 timmar. Exakt avgångstid står på den biljett du får när du checkar in.

Transport: Buss och promenad.

Tillgänglighet: Stadsvandring i ca 1,5 timme. Om du inte har full rörlighet, kontakta oss för mer information, tel: 08-702 72 00.

Övrigt: Bekväma skor! Ta gärna med kontanter om du ska handla, många ställen tar inte betalkort. Engelsktalande guide.