De 92 medeltida kyrkornas ö och fika

Kryssningar Langkryssning Gotland Vange Kyrka Birka

I stort sett var du än befinner dig på Gotland så ser du kyrkspiror torna över trädtopparna. Idag besöker vi några av dessa medeltida kulturarv med sina skatter. Dessutom fikar vi på vackra 1700-talsgården Stelor.

92 av Gotlands medeltida kyrkor är fortfarande i bruk. Att gå in i en av kyrkorna är som att kliva rakt in i historien. Under årens lopp har många byggts till och fyllts med konstverk: portaler, väggmålningar och fönsteromfattningar är bevarade. Varje kyrka är kulturarv med sin egen historia.

Vi åker mot Roma Kloster och stannar vid den berömda klosterruinen som anlades runt år 1163 av cisterciensordens munkar från Nydala kloster i Småland. Idag används ruinen som sommarteater där man främst spelar Shakespeare’s uppsättningar.

I Vänge besöker vi den lilla stenkyrkan med sin dopfunt tillverkad runt år 1100 av en av dåtidens stenmästare vid namn Hegwald. Vi fortsätter genom det vackra landskapet till Garde Kyrka, en av Gotlands äldsta med en annorlunda byggnadskonstruktion och som troligen är byggd ovanpå vikingatida gravar. Inne i kyrkan ser vi ännu en vackert utsirad dopfunt och väggmålningarna.

Färden går vidare mot den västra kusten där vi tar en kaffepaus på den vackra 1700-talsgården Stelor, idag ett unikt hotell och restaurang. När kaffetörsten är släckt rullar vi vidare mot Visby och stannar till vid ännu en medeltida kyrka längst vägen.

FAKTA

Pris: 495:- inkl fika.

Tid: Cirka 4 tim. Utflykten avgår 30-60 minuter efter ankomst till Visby. Exakt avgångstid står på biljetten du får när du checkar in.

Transport: Buss.

Tillgänglighet: Om du inte har full rörlighet, kontakta oss för mer information, tel: 08-702 72 00.