Bryggeri och stadsvandring

Kryssningar Langkryssning Utflykt Bryggeri Birka

Vi ser Klaipedas mest kända landmärken och vandrar på kullerstensgator genom den mysiga gamla stadsdelen med tyska influenser. På Litauens äldsta och mest kända bryggeri Svyturys får vi en guidad tur och smakprov på den lokala ölen.

Under en kort busstur ser vi några av Klaipedas sevärdheter: Det imponerande postkontoret från slutet av 1800-talet som har överlevt två världskrig, Stadshuset och det stolta segelfartyget Meridianas vid Daneflodens kaj.

Vi upptäcker gamla stan till fots. De äldsta delarna av staden och slottet byggdes på tolvhundratalet av Tyska Ordern. Den tyskinspirerade arkitekturen går inte att ta miste på och skiljer sig från andra litauiska städer, trots att staden skadades svårt under andra världskriget.

Vi får höra berättelsen om den kända statyn av flickan Ännchen von Tharau på Teatertorget, centrum i den gamla stadskärnan. Bärnstenen i Östersjön har länge varit mycket uppskattad och i Amber Gallery får vi en liten inblick i hur de tillverkar vackra smycken av det "litauiska guldet”.

Dagens höjdpunkt är besöket på landets äldsta och mest kända bryggeri Svyturys (som betyder fyr och uttalas Schvituris). Vi får en guidad tur i det stora numera Carlsbergsägda bryggeriet, lära oss mer om bryggteknik och historien och prova fem olika sorter tillsammans med lokala snacks.

Kryssningar Langkryssning Klaipeda Skepp Gintaras Vitulskis Birka
Kryssningar Langkryssning Klaipeda Stadsvandring Utflykt Teater Birka

FAKTA

Pris: 455:-/person inklusive ölprovning 5 sorter samt lokala snacks.

Tid: Cirka 3,5 timmar. Exakt avgångstid står på biljetten du får när du checkar in.

Transport: Buss och vandring.

Tillgänglighet: Vi går i cirka 2 km på kullerstensgator och ojämnt underlag samt ett hundratal trappsteg samt rundvandring i bryggeriet, bekväma skor är att rekommendera.

Övrigt: Åldersgräns 21 år för ölprovning. Engelsktalande guide.