Bornholm på cykel

Kryssningar Langkryssning Bornholm Cykel Birka

Upplev Bornholm under en cykeltur med härliga naturupplevelser och sevärdheter längs vägen. Vi besöker Nylars välbevarade rundkyrka och tar en ”røged bornholmer” på det familjeägda rökeriet i Arnager.

Idag ser vi Bornholm från cykelsadeln. Ön har cirka 270 km cykelvägar, vilket är imponerande eftersom den bara är 30 x 40 kilometer stor.

Kursen är östlig och ganska snart når vi Robbedale som har använts för utvinning av grus och sand och är känt för sitt rika fågelliv. Vår första rastplats är Slaustenene där vi njuter av friden och beundrar stenkonsten gjord av Hans Schouv Andersen, ”Slau”. Med hammare och mejsel skapade han en stenpark, inspirerad av både H.C.Andersen och det underjordiska på Bornholm.

I Nylars besöker vi den välbevarade medeltida rundkyrkan – ett fascinerande fönster bakåt i tiden. Via mindre vägar når vi det lilla fiskeläget Arnager. På familjeägda rökeriet ”Arnager Røgeri & Sildepub väntar specialitén ”røged bornholmer”, rågbröd med en rökt sill, ägg, rädisor och rödlök.

Vi sätter kurs mot Rönne, till en början på huvudvägen innan vi tar in på mer natursköna stigar genom skogsområdet Stampen. Ganska snart närmar sig stadsbebyggelsen och Strandvejen. Vi besöker Kastellet – ett runt försvarstorn från 1688, idag ett museum skildrar Bornholms militära historia.

Fakta

Pris: 790:-/person inkl lättare lunch, cykel och hjälm.

Tid: Cirka 5 tim. Utflykten avgår 30-60 minuter efter ankomst till Bornholm. Exakt avgångstid står på biljetten du får när du checkar in.

Transport: Cykel. Rejäla, sjuväxlade och fotbromsade cyklar med korg.

Tillgänglighet: Ca 17 km lätt cykling men du bör vara van vid att cykla.

Packningstips: Oömma kläder och bra skor. Ta gärna med vatten.

Övrigt: Skandinavisktalande guide.