Välkommen till Whiskybaren

play/pause
mute/unmute
fullscreen

"Ingen kan komma hit och säga att de har testat allt vi har på hyllan"

226 sorters whisky, 70 romsorter och ett 15-tal olika cigarrer. Sebastian och Tom är två av de som håller ordning i Whiskybaren. Tillsammans med sina kollegor har de arbetat fram hela konceptet inklusive cigarrummet.

– Med 226 sorters whisky är det verkligen knökfullt på hyllorna! På bara ett par år har också intresset för rom vuxit ordentligt och vi har utökat från 20 till 70 romsorter och det kommer fler, säger Tom.

Han menar att sedan Birka startade sina speciella romkryssningar får de in en helt annan kvalitet på utbudet:
– Rommen har gjort baren ännu mer komplett. Egentligen borde den heta Whisky- och Rombaren nu.

Mat Dryck Whiskybar Tom Birka

I Whiskybaren arbetar man nära kollegorna på inköpsavdelningen som gör allt för att de ska ha det bästa i baren, ett otroligt bra samarbete enligt Tom och Sebastian. Grunden i Whiskybaren är skotsk whisky: – Den är fortfarande överlägset mest populär i Sverige. Whiskyn kommer från alla olika regioner i Skottland och därtill har vi svenska, finska, irländska, japanska whiskysorter, berättar Sebastian.

Här finns ett stort utbud av så kallade fristående eller oberoende buteljerare, som köper fat från destillerier och gör en buteljering på sin egen flaska. Det betyder små utgåvor som inte finns på Systembolaget, något som lockar många whiskyälskare.

De menar att trenden just nu är starkare whiskysorter, fatstyrka 55-60 procent som tappas direkt från fatet och inte späs ut. Då kan man själv vattna ner den till 43 eller 40 procent om man så vill:

Whisky Droppa Birka

– Personligen föredrar jag dessa och vattnar ner den lite själv så jag får den precis som jag vill ha den, säger Tom.

All whisky serveras med ett litet glas vatten. Enligt Sebastian är det väldigt individuellt hur man dricker, is frågar ingen efter numera bland alla både nybörjare och kännare som besöker Whiskybaren.

– Svenskar över lag är mycket kunniga och många är fatägare och medlemmar i whiskyklubbar. Det gäller också rom som allt fler testar, berättar Tom.

I whiskybaren erbjuds färdiga provningar som passar speciellt lite större sällskap.
– De lite mindre sällskapen gör ofta spontanprovningar med ett par-tre sorter som vi föreslår. Det gäller att känna in vilken kund man har framför sig och diskutera sig fram till passande alternativ.

I anslutning till baren ligger ett speciellt cigarrum som enbart är till för gästerna i whiskybaren. Tre så kallade humidorer håller cigarrerna fuktiga. Enligt Sebastian så gäller det att gulla ordentligt med cigarrerna: – Vi kollar fuktigheten varje dag.

Los Caleros på Gran Canaria är en av våra leverantörer. En person tillverkar cigarrerna från början till slut på ön och skickar dem till José Jr som bor i Stockholm och levererar direkt till Birka i egen hög person. – Det är häftigt att han levererar personligen, utan mellanhänder. Det är vi stolta över.

Kryssningar Whisky Humidor Birka

FAVoriter

Sebastian och Tom har jobbat ihop i många år och brukar gilla samma saker. Här är några favoriter:

 • Benromach 10y – lätt rökt med mycket sherrykaraktär, trevlig och otippat bra, 57%. Både en favorit hos våra gäster och oss. Definitivt prisvärd.
 • Tallisker 18y: fyllig, rökig och kryddig – den gillar vi skarpt.
 • Abuelo Tawny Port – spanska stilens rom, portvinslagrad den sista tiden, söt.

Klenoder

Dyrast i whiskybaren är Glengoyne 35 år. Det finns bara 500 ex i hela världen varav Birka hade två. En såldes i butiken för 21 000:- och den andra finns i whiskybaren. Pris: 500:- för 1 cl.


Dyraste cigarren är Cohiba Esplendidos 289:- som tar 1,5 tim att röka.
play/pause
mute/unmute
fullscreen

Att dricka en whisky

Här använder Tom ett provningsglas som är tulpanformat och smalnar upptill. Då samlas aromerna i toppen och ”försvinner” inte iväg som de kan göra i ett tumblerglas (rakt). Vi ställer alltid fram ett vattenglas.


 1. Häll upp 
 2. Titta på färgen
 3. Rotera, skaka glaset och kolla sedan oljigheten 
 4. Dofta
 5. Smaka 
 6. Vattna eventuellt  
 7. Dofta och smaka igen osv

Filmen ovan är ljudlös.

play/pause
mute/unmute
fullscreen

Hur röka en cigarr

 1. Snoppa
 2. Tänd, cederträ är det bästa, undvik bensintändare
 3. Håll cigarren i 45 graders lutning mot lågan och rotera den tills du fått en jämn glöd över hela ytan
 4. Ta ett djupt bloss och njut

Filmen ovan är ljudlös