Sveriges enda kakaobonde lyfter fin-rommen

Kryssningar Romkryssning Masterclasses Duane Dove Kakaobonde Birka

Flaggorna utanför den lilla butiken i korsningen Timmermansgatan och Sankt Paulsgatan i Stockholm vajar i vinden. När dörren slås upp smiter doften av kaffe ut. – Kaffemaskinen är snart igång.

Intervju från 2017

Det tar inte lång tid, säger butiksföreståndaren Duane Dove och börjar visa runt i butiken som påminner om en karibisk grotta. Duane Dove är många saker. Kakaobonde i Karibien sedan tio år tillbaka, rom-konnässör och en av de experter som deltar på Birka Cruises romkryssning 30 och 31 mars 2017. Här har Duane rom- och chokladprovningar – en smakkombination som han själv arbetat fram. Här säljer han också sin berömda choklad från sin kakaofarm i norra Tobago i Karibien. Dit återvänder Duane ofta, både för att ta hand om farmen men också för att han har rötter i den karibiska myllan.

Kakao - en röd tråd genom livet

– Som barn brukade jag hjälpa till att plocka kakaofrukter på min mammas morfars kakaofarm. Där växte också sockerrör som man gör rom av. Så egentligen är det rätt naturligt att det blev just kakao och rom som jag sedan kom att ägna mig åt. Det fanns ju där hela tiden, som en röd tråd genom hela livet. Men att starta kakaofarm visad sig vara svårare än väntat. – De flesta jag berättade det för undrade vad jag höll på med. De trodde att jag hade blivit galen. Och i Karibien har kakao en väldigt negativ klang.

Arvet från koloniseringen

Ja, det historiska arvet från koloniseringen finns fortfarande djupt rotad i befolkningen i Tobago där kakaoindustrin är starkt förknippad med slaveriet.

Än idag är det svårt att få lokalbefolkningen att jobba på farmen. – Under koloniseringen jobbade alla antingen med kakao eller bananer. Folk slet som djur för ingenting och även om det var länge sen har det satt ett avtryck. Men jag försöker vända på det hela och säga: ”Skit i det gamla. Det finns en skatt här. Låt oss göra något bra av det”. Men det har inte varit lätt. Efter många års arbete producerade Duanes farm sin första choklad i januari 2010 och efter det har han vunnit många utmärkelser och chokladen säljer idag över hela världen. Det finns inte mycket tid för eftertanke. – 36 000 kakaoträd tar mycket tid, det går i ett. Jag har bara haft farmen i tio år, och ett kakaoträd kan bli 150 år gammalt så jag har bara börjat.

"Rom är ingen fattigmanssprit"

Och 30 och 31 mars gästar alltså Duane Dove Birka Cruises romkryssning, Sveriges enda renodlade rommässa och Master Classes, och det för fjärde gången. För första gången i Europa blir det möjligt att provsmaka och köpa hem rom från den exklusiva Facundo-serien. Ytterligare en nyhet är märkesoberoende provningar med Ian Burrell, världens ende globala romambassadör. Enligt Duane Dove gör Birka en stor insats för att utmana föreställningen om rom som en ”fattigmanssprit”. – Många förknippar rom med sjöman, pirater och billiga drinkar men den har så många andra egenskaper. Därför är jag glad att Birka vill lyfta fin-rommen, för inget går upp mot en 15årig, vällagrad rom, säger Duane Dove.

Duane Doves bästa tips för att...


... ordna lyxig rom- och chokladprovning hemma

 • Välj tre sorters lagrad rom – en kubansk rom, en jamaikansk rum och en martinique rhum
 • Välj ett par olika sorters choklad med en kakaohalt på 60 till 70 procent
 • Dofta igenom alla romsorter
 • Dofta på chokladen
 • Lägg en liten bit choklad på tungan
 • När den långsamt smälter i munnen tar du en minimal sipp av rommen och låt den blandas med chokladen
 • Njut!

... hitta den bästa rommen

 • I Systembolagets beställningssortiment kan du hitta en skattkista med olika sorters rom som är väl värda att testa
 • Var noga med att läsa ordentligt på etiketten. Håll utkik efter ord som – Lagrad, Aged, Añejo, Extra Viejo, Reserva
 • Tumregeln är att en fin rom brukar kosta från 400 kronor och uppåt


... hitta kvalitetschoklad

 • Vänd dig till lokala chokladbutiker som satsar på små chokladproducenter
 • En riktigt bra 100 grams chokladkaka med en kakaohalt på 70 procent bör kosta mellan 60 och 80 kronor
 • Läs nog etiketten där du kan hitta information om chokladproducenten och ursprunget

... prova choklad

 • Lägg märke till hur chokladen ser ut
 • Dofta på den
 • Lyssna när chokladen bryts
 • Smaka på chokladen

Romkryssningar 2019