Resa med barn

Familj Barn Glass Soldack Kryssning Birka

Ta med familjen på en kryssning och ha maximalt kul tillsammans på bara 21 timmar!

Just under lov är vi extra barnvänliga för då har vi speciella aktiviteter för hela familjen ombord. Vår maskotanka Bianka finns på plats tillsammans med skeppsråttorna som håller i aktiviteterna.

Här har vi samlat lite tips och matnyttig information om att kryssa med barn. Skepp o’hoj!

Våra lovperioder ombord

Jullov avresa 21/12-30/12 och 1/1-4/1 2019

Sportlov avresa 21/2-28/2 2019

Påsklov 14/4-21/4 2019

Sommarlov 24/6-10/8 2019

Höstlov avresa 27/10-31/10 2019

Finns det hjärterum...

Behöver ni ta med barnvagn så ber vi dig ta med en resevagn/paraplysulky. På grund av säkerhetsskäl får inte vagnar stå i korridoren utan de måste förvaras i hytten. Speciellt under loven, när vi har många härliga barn ombord, kan det dessutom bli väldigt trångt i restaurangerna med stora vagnar och av utrymmesskäl är det därför inte möjligt att ta in barnvagnar i restaurangerna.

Våra hytter tar mellan två och fyra personer. Vid varje hyttkategori står det vad som gäller: Våra hytter
Är ni mer än fyra i familjen? Ring oss gärna så försöker vi pussla ihop något bra, tel: 08-702 72 00.

Vill ni ha en specifik hytt eller hytterna brevid varandra om ni bokar flera hytter, så kan ni försäkra er om det mot ett tillägg. Ring 08-702 72 00 så ordnar vi det. Hytter intill varandra från 100:-/bokning, specifikt hyttnummer/placering 80:-/hytt. Club Birkamedlemmar har 20% rabatt på priserna.
Karta över hytternas placering ombord

Ombord finns ett antal Seafront lyxhytter med så kallad connecting door till Seaview Komforthytt, d v s det finns en dörr mellan hytterna. Här kan ni bo upp till fem vuxna plus barn upp till 5 år, om de delar säng med sina föräldrar.

Det finns också connecting door mellan Seafront Svit + Seaview Premiumhytt. Båda hytterna tillsammans rymmer totalt fyra vuxna + två barn (upp till 11 år), som då delar bäddsoffa.

TERRASSEN SOL & POOL

Både vuxna och barn är välkomna att ta ett dopp i vår lilla pool! På Terrassen, däck 10, finns också en jaccuzzi, bastu, solstolar och våra konstgjorda solar. Normalt bokas och betalas badtid på plats på Terrassen. Boka gärna bad för både kväll och dag direkt, platserna går snabbt åt. OBS! Under våra skollovsperioder finns ett antal platser till förbokning (väljs när du bokar kryssningen), övriga platser säljs ombord - först till kvarn. Begränsat antal platser i poolen på grund av säkerhet. Barn under 12 år får endast bada i sällskap med ansvarig vuxen. Klicka här och läs mer om vad som gäller.

ÄTA BÖR MAN…

Buffé
I restaurang Sjösalen serveras Birkas klassiska svenska smörgåsbord till middag samt frukost- och lunchbuffé. Barn 0-5 år äter alla bufféer i Sjösalen utan kostnad och barn 6-11 år får 50% rabatt när ni förbokar. Rabatterna gäller när barn äter tillsammans med betalande vuxen.

Meny
I Compagniet serveras vår färdigkomponerade trerättersmeny. Här förbokar du för att få plats. För små finsmakare upp t o m 11 år serveras Biankas 3-rätters kryssningsmeny till specialpris.

A la carte
I vår à la carte-restaurang Salongen kan barnen välja mellan Biankas kryssningsmeny, eller från den vanliga menyn.

Bistro
Vi vår bistro behöver man inte förboka bord och här serveras klassiker som gillas av alla åldrar. För barn upp tom 11 år finns också Biankas meny med olika rätter att välja mellan till bra priser.

Café
I vårt café hittar du både goda mackor, sallader och fika. Något för alla åldrar och smaker.

Bra att veta och tips

 • Barn är ofta rädda för att komma bort från mamma och pappa, det behöver de inte vara ombord! I receptionen finns armband att sätta om barnens arm där du skriver namn, mobilnummer och hyttnummer
 • Om ditt barn mot förmodan kommer bort från dig, gå till receptionen så gör de en efterlysning i högtalarsystemet. Vakterna ombord startar då omgående en eftersökning. Barn som tappat bort sina föräldrar får sitta i receptionskontoret och rita eller se på film till dess att vi har hittat föräldrarna
 • Tänk på att boka den tidiga sittningen, kl 18.00, om du tycker att det är för sent för barnen att äta kl 21.00 (sena sittningen). Var ute i god tid, den tidiga sittningen bokas allra först!
 • Visste du att barnen har en alldeles egen trerättersmeny i restaurang Compagniet. Och att det är barn som faktiskt tagit fram den.
 • Om ni äter buffé, visa gärna barnen att inte tar för sig mer mat på tallriken än de orkar äta. De får gå och ta om hur många gånger som helst – maten fylls på hela tiden!
  Varför? Matsvinn är en riktig klimatbov. Att minska matavfallet ombord (som är cirka 1000 liter per dag) är en viktig del i vårt ISO-arbete. Små insatser för att minska matsvinnet gör stor skillnad!
 • Gå gärna tillsammans med barnet och ta mat, då kan ni upptäcka massor av nya och goda saker som passar små finsmakare.

Packningstips

På 21-timmarskryssningarna gör det ju inte så mycket om du glömmer något hemma. Det finns också en del att köpa ombord (se Bra att veta). Åker du på en långkryssning med barn är det kanske mer som behöver planeras. Under lovperioderna har vi både aktiviteter och pyssel ombord, men ibland kanske du vill ta med egna saker – här är lite tips:

 • Extra nappar
 • Skötväska
 • Välling/barnmatsburkar (du kan också köpa barnmatsburkar i Caféet ombord)
 • Nappflaska eller pipmugg
 • Blöjpåsar
 • Bärsele (eventuellt också bilbarnstol för bussresan)
 • Paraplysulky (av utrymmes- och säkerhetsskäl)
 • Bebisbadbyxor/badblöjor (om ni ska bada i poolen)
 • Favoritgosedjur
 • Någon favoritleksak
 • Böcker och serietidningar
 • Mindre spel (det finns ju en del spel ombord att låna)
 • Kritor, block, lite klistermärken

5-I-TOPP-KUL OMBORD

Familj Barn Pool Bad Birka

För de minsta
I Biankas lekrum på däck 5 trivs de mindre barnen. Här kan de busa och leka bland mjuka kuddar och leksaker. Barnfilm visas alltid här och på tv i hytterna, på kanal 21. I badet på Terrassen kan också de minsta barnen bada, framför allt uppskattar de bubbelpoolen. OBS! Kom ihåg badblöjor för de allra minsta! I vår taxfreebutik, Freeport, finns leksaker som passar de minsta barnen. På skolloven är Bianka och Skeppsråttorna ombord med massor av kul, bus, aktiviteter och kramar.

Familj Noje Barn Skeppsrattor Birka

För de mittemellan
I badet på Terrassen kan barnen både bada bubbelpool och simma i den lilla poolen. I Freeportbutiken finns både leksaker och godis för barn och på däck 5 vid receptionen finns arkadspel. På skolloven kan du spela fotbollsspel i Skärgårdsloungen, däck 6. Här finns under loven även ”Hänget”, en plats för alla från 10 år och uppåt. Här kan de hänga, spela spel och rundpingis och surfa. WiFi är gratis ombord, Birka_Public. Att gå på upptäcktsfärd på fartyget är spännande. Ta med mamma, pappa, morfar eller farmor – det finns massor att upptäcka. Fartyget har 11 våningar, eller däck som det heter på sjöspråk!

Familj Barn Fartyg Soldack Skratt Birka

För de lite större
På däck 5, vid receptionen, finns roliga arkadspel. Alla över 12 år är välkomna i vårt spa tillsammans med en vuxen för lyxmys tillsammans med massage och bubbelpool. Vi vill också tipsa om butiken Details med fina och kul smycken, väskor och kläder. Varje kväll vid 22-tiden är det karaokedags. Ta mod till dig och sjung själv eller lyssna när andra uppträder. I Skärgårdsloungen på däck 6 finns sällskapsspel som du kan spela tillsammans med kompisarna eller familjen. På skolloven kan du spela fotbollsspel och Xbox i Skärgårdsloungen, däck 6. WiFi är gratis ombord, Birka_Public.

Från A till Ö

Anslutningsbuss
Birka Cruises har egna anslutningsbussar från ett 80-tal orter, från Jönköping i söder till Karlstad och Orsa i väster till Sundsvall i norr. Bussarna tar en rast längs vägen. Våra anslutningsbussar. Barn 0-11 år får 50% rabatt på ordinarie busspris. Alla barn måste ha egen sittplats i bussen. Bilbarnstolar finns inte att låna på bussarna. Du som förälder ansvarar för att ta med dig barnkudde/barnstol/babyskydd när du reser med våra bussanslutningar. Alla säten är utrustade med bilbälten.

Barnvagn
Hopfällda barnvagnar förvaras i ett mindre rum på däck 5. Prata med receptionen ombord. Av säkerhetsskäl går det inte att ställa barnvagnar i hyttkorridorerna. Barnvagnar förvaras lämpligast i hytten.

Tips: Har du en mindre vagn/paraplyvagn kan du fälla ihop den och lägga den under en nedfälld bädd i hytten. Barnvagnen kan du ta med dig runt på båten. Av utrymmesskäl är det inte möjligt att ta in barnvagnar i restaurangerna.

Barn i våra nattklubbar
Barn och ungdomar under 18 år är välkomna i våra nattklubbar under skolloven på de särskilda tider då vi arrangerar familjedisco och andra familjeaktiviteter. Det betyder fram till kl 22.00, men bara i sällskap av en vuxen. Övriga tider är nattklubbarna till för en vuxen publik. Tänk särskilt på att dansgolven inte är en lämplig lekplats för barn.

Du som reser med barn och ungdomar är alltid ansvarig för att ha uppsikt över dina barn under hela kryssningen.

Barnmat
Kollegorna i Caféet på däck 5 hjälper dig att värma barnmat i barnmatsburk till de allra minsta. Barnmatsburkar finns också att köpa i Caféet.

Barnstol
Barnstolar finns i restaurangerna. Vi har många, men under loven när vi har många familjer ombord kan det hända att de tar slut.

Blöjor
I receptionen finns enstaka blöjor till försäljning om det kniper.

Internet
Gratis Wifi finns i Skärgårdsloungen på däck 6, fast täckningen varierar beroende på vart på fartyget du befinner dsig.

Köpa ombord?
Hygienartiklar, barnmat, enstaka blöjor, leksaker, tidningar, pysselböcker, plåster och värktabletter.

Hyra resesäng till barn
För dig som reser med mindre barn finns möjlighet att hyra resesäng under din kryssning. Resesängen med kudde och bäddset finns placerad i din hytt vid incheckning. Resesängen lämpar sig för barn som är max 3 år och/eller väger max 15 kg. Mått på sängen är 108x42 cm. Antalet sängar är begränsade. Pris 150:- Förbokas på telefon 08-702 72 00.

Sjukvård
Ombord finns alltid en sjuksköterska som kan hjälpa till med det mesta.

Skötrum
Finns på däck 5 i samma rum som handikapptoaletten.

Spelautomater
Tänk på att det är 18-årsgräns för att spela på automaterna där man spelar om pengar.

Säkerhet – Att våra gäster kryssar tryggt är allra viktigast för oss. Läs mer här.

Välling
Kollegorna i Caféet på däck 5 hjälper dig att värma välling i flaska. När caféet är stängt kan välling värmas i receptionen.