Resa med barn

Familj Barn Glass Soldack Kryssning Birka

Ta med familjen på en kryssning och ha maximalt kul tillsammans på bara 22 timmar!

Just under loven är vi extra barnvänliga för då har vi speciella aktiviteter för hela familjen ombord. Vår maskotanka Bianka finns på plats tillsammans med skeppsråttorna som håller i aktiviteterna.

Här har vi samlat lite tips och matnyttig information om att kryssa med barn. Skepp o’hoj!

Våra lovperioder ombord

Sportlov 19/2-4/3

Påsklov 9/4-16/4

Sommarlov 25/6, 26/6, 30/6-5/7, 10/7-20/7, 23/7-29/7, 3/8-12/8

Höstlov 29/10-2/11

Jullov 22/12-30/12, 1/1-7/1 2018

Finns det hjärterum...

Våra hytter tar mellan två och fyra personer. Vid varje hyttkategori står det vad som gäller: Våra hytter

Är ni mer än fyra i familjen? Ring oss gärna så försöker vi pussla ihop något bra, tel: 08-702 72 00.

Ombord finns ett antal Seafront lyxhytter med så kallad connecting door till Seaview Komforthytt, d v s det finns en dörr mellan hytterna. Här kan ni bo upp till fem vuxna plus barn upp till 5 år, om de delar säng med sina föräldrar.

Det finns också connecting door mellan Seafront Svit + Seaview Premiumhytt. Båda hytterna tillsammans rymmer totalt fyra vuxna + två barn (upp till 11 år), som då delar bäddsoffa.

Bra att veta och tips

 • Barn är ofta rädda för att komma bort från mamma och pappa, det behöver de inte vara ombord! I receptionen finns armband att sätta om barnens arm där du skriver namn, mobilnummer och hyttnummer
 • Om ditt barn mot förmodan kommer bort från dig, gå till receptionen så gör de en efterlysning i högtalarsystemet. Vakterna ombord startar då omgående en eftersökning. Barn som tappat bort sina föräldrar får sitta i receptionskontoret och rita eller se på film till dess att vi har hittat föräldrarna
 • Tänk på att boka den tidiga sittningen, kl 18.00, om du tycker att det är för sent för barnen att äta kl 21.00 (sena sittningen). Var ute i god tid, den tidiga sittningen bokas allra först!
 • Visste du att barnen har en alldeles egen trerättersmeny i restaurang Compagniet. Och att det är barn som faktiskt tagit fram den.
 • Om ni äter buffé, visa gärna barnen att inte tar för sig mer mat på tallriken än de orkar äta. De får gå och ta om hur många gånger som helst – maten fylls på hela tiden!
  Varför? Matsvinn är en riktig klimatbov. Att minska matavfallet ombord (som är cirka 1000 liter per dag) är en viktig del i vårt ISO-arbete. Små insatser för att minska matsvinnet gör stor skillnad!
 • Gå gärna tillsammans med barnet och ta mat, då kan ni upptäcka massor av nya och goda saker som passar små finsmakare.

Packningstips

På 22-timmarskryssningarna gör det ju inte så mycket om du glömmer något hemma. Det finns också en del att köpa ombord (se Bra att veta). Åker du på en långkryssning med barn är det kanske mer som behöver planeras. Under lovperioderna har vi både aktiviteter och pyssel ombord, men ibland kanske du vill ta med egna saker – här är lite tips:

Extra nappar

 • Skötväska
 • Välling/barnmatsburkar (du kan också köpa barnmatsburkar i Caféet ombord)
 • Nappflaska eller pipmugg
 • Blöjpåsar
 • Bärsele (eventuellt också bilbarnstol för bussresan)
 • Paraplyvagn
 • Bebisbadbyxor/badblöjor (om ni ska bada i poolen)
 • Favoritgosedjur
 • Någon favoritleksak
 • Böcker och serietidningar
 • Mindre spel (det finns ju en del spel ombord att låna)
 • Kritor, block, lite klistermärken

5-I-TOPP-KUL OMBORD

För de minsta 1. Lekhörnan Biankas lekrum på däck 5 2. Barnfilm – visas i Kids corner och på TV i samtliga hytter. OBS! kolla med receptionen vilken kanal de visas på 3. I badet på Terrassen kan också de minsta barnen bada, framför allt uppskattar de bubbelpoolen. OBS! Kom ihåg badblöjor för de allra minsta! 4. I vår taxfreebutik, Freeport, finns leksaker som passar de minsta barnen 5. På loven: krama Bianka och hennes nya kompisar Skeppsråttorna

Familj Barn Pool Bad Birka

För de mittemellan 1. I badet på Terrassen kan barnen både bada bubbelpool och simma i bassäng 2. I Freeport finns både leksaker och godis som passar barnen 3. På däck 5, vid receptionen, finns roliga arkadspel 4. Familjedisco – dans till DJ för hela familjen (OBS! Endast under loven) 5. Gå på upptäcktsfärd på fartyget. Ta med mamma, pappa, morfar eller farmor – det finns massor att upptäcka. Fartyget har 11 våningar, eller däck som det heter på sjöspråk!

Familj Noje Barn Skeppsrattor Birka

För de lite större 1. På däck 5, vid receptionen, finns arkadspel 2. Alla över 12 år är välkomna i vårt spa tillsammans med en vuxen. Varför inte lyxmys tillsammans med massage och bubbelpool? 3. Shopping: I butiken Details finns fina och kul smycken, väskor och kläder 4. Varje kväll vid 22-tiden är det karaokedags. Vågar du sjunga själv eller lyssnar du hellre på andra? 5. I Skärgårdsloungen på däck 6 finns sällskapsspel som du kan spela tillsammans med kompisarna eller familjen

Familj Barn Fartyg Soldack Skratt Birka

Från A till Ö

Anslutningsbuss
Birka Cruises har egna anslutningsbussar från ett 80-tal orter, från Jönköping i söder till Karlstad och Orsa i väster till Sundsvall i norr. Bussarna tar en rast längs vägen. Våra anslutningsbussar. Barn 0-11 år får 50% rabatt på ordinarie busspris. Alla barn måste ha egen sittplats i bussen. Bilbarnstolar finns inte att låna på bussarna, det tar var och en med själv. Alla säten är utrustade med bilbälten.

Barnvagn
Hopfällda barnvagnar förvaras i ett mindre rum på däck 5. Prata med receptionen ombord. Av säkerhetsskäl går det inte att ställa barnvagnar i hyttkorridorerna. Barnvagnar förvaras lämpligast i hytten.

Tips: Har du en mindre vagn/paraplyvagn kan du fälla ihop den och lägga den under en nedfälld bädd i hytten. Barnvagnen kan du ta med dig runt på båten. Av utrymmesskäl är det inte möjligt att ta in barnvagnar i restaurangerna.

Barn i våra nattklubbar
Barn och ungdomar under 18 år är lite extra välkomna i våra nattklubbar under skolloven på de särskilda tider då vi arrangerar familjedisco och andra familjeaktiviteter. Se ovan datum för våra lovperioder och aktiviteter.

Övriga tider är nattklubbarna en miljö som mest lämpar sig för en vuxen publik. Barn och ungdomar under 18 år är då välkomna fram till kl 23.00, men bara i sällskap av en vuxen. Tänk särskilt på att dansgolven inte är en lämplig lekplats för barn.

Du som reser med barn och ungdomar är alltid ansvarig för att ha uppsikt över dina barn under hela kryssningen.

Barnmat
Kollegorna i Caféet på däck 5 hjälper dig att värma barnmat i barnmatsburk till de allra minsta. Barnmatsburkar finns också att köpa i Caféet.

Barnstol
Barnstolar finns i restaurangerna. Vi har många, men under loven när vi har många familjer ombord kan det hända att de tar slut.

Blöjor
I receptionen finns enstaka blöjor till försäljning om det kniper.

Internet
Gratis Wifi finns i Skärgårdsloungen på däck 6, fast täckningen varierar beroende på vart  på fartyget du befinner dsig.

Köpa ombord?
Hygienartiklar, barnmat, enstaka blöjor, leksaker, tidningar, pysselböcker, plåster och värktabletter.

Resesäng till barn
Vi har ett antal resesängar för barn som vi lånar ut. Antalet sängar är begränsade. Du kan också låna sängbrädor som hindrar barnen från att rulla ur sängen. Går i dagsläget inte att förboka. Kontakta receptionen när du kommer ombord.

Sjukvård
Ombord finns alltid en sjuksyster som kan hjälpa till med det mesta.

Skötrum
Finns på däck 5 i samma rum som handikapptoaletten.

Spelautomater
Tänk på att det är 18-årsgräns för att spela på automaterna där man spelar om pengar.

Säkerhet – Att våra gäster kryssar tryggt är allra viktigast för oss. Läs mer här.

Välling
Kollegorna i Caféet på däck 5 hjälper dig att värma välling i flaska. När caféet är stängt kan välling värmas i receptionen.