Romkryssningar

Välkommen på årets romhändelse i Norden - Birkas romkryssningar!

På årets mässa uppe på Terrassen så har vi samlat det absolut bästa från romvärlden och självklart följer även den oberoende globala romambassadören Ian Burrell med på alla tre kryssningar. Denna gång är vi även oerhört stolta över att kunna presentera mannen bakom Foursquare Distillery, Richard Seale, som i dagarna blev utsedd till världens bästa romproducent för fjärde gången i rad. Han följer med oss på torsdagskryssningen.

Vi har flera Nordenpremiärer, bl.a. från Kuba, unika utgåvor med delvis svenskt ursprung, nyheter från klassiska Zacapa och en egen Single Cask från Plantation! Ingen god rom utan cigarrer - självklart har vi Habanos Nordic på plats och så har Swedish Match tagit fram ett nytt romsnus för året.

Mässan är öppen, utresa: 17.00-22.00 och hemresa: 10.30-13.30. Förboka din biljett som inkluderar entré, ett Birka provglas samt två biljetter för provsmakning! Fler provsmakningsbiljetter finns att köpa på mässområdet på Terrassen.

Här hittar du den preliminära sortimentslistan för våra romkryssningar! Listan uppdateras och kan ändras, slutlig sortimentslista får du när du kommer ombord på kryssningen.

Rommässan framflyttad

På grund av att flera utländska arrangörer på vår Rommässa dessvärre har tvingats ställa in sitt deltagande kommer vi att flytta fram mässaktiviteterna 19-21/3 till ett senare datum i höst. Kryssningarna under de aktuella dagarna planeras däremot att avgå som vanligt.

Du som är inbokad på mässans aktiviteter kommer att kontaktas personligen inom kort angående om/avbokning. Du behöver alltså i nuläget inte göra något själv eller höra av dig till oss. I nuläget är trycket på vår kundservice stort och vi ber därför om överseende att det kan ta några dagar innan du hör från oss.

Spännande nyheter

Mat Dryck Romkryssning 500 Birka

Kuba, Bacardi och Rum & cane - tre nordenpremiärer!

The Island Rum Company är det första nya företaget på flera decennier som nu får exportera rom från Kuba och de har med sig bl.a. Ron La Progresiva. Vi är stolta över att kunna presentera: anrika Bacardi kommer att presentera två stora nyheter på rommässan, en 10-årig och en 16-årig lagrad rom, det här är riktiga godingar! Från 1423 så kommer vi att ha en Single Batch från Worthy Park (2014) som har slutlagrats på PX sherry-fat. Crucial Drinks från Scotland är egentligen mer kända inom whisky med ”Lost Distillery Company” och när vi fick höra att de även har rom blev vi väldigt nyfikna. På mässan på däck 10 så kommer vi bl.a. att ha en serie med asiatisk, spansk, fransk, centralamerikansk och brittisk-västindisk rom som tagits fram genom att följa förordningar och noggrannhet som kännetecknar produktionen av den skotska maltwhiskyn. Det här får du inte missa!

Kryssningar Romkryssning Per Adel Birka

svenska nyheter

Bland våra svenska samarbetspartners kan vi nämna att Per Ädel från A-Bay Spirit på västkusten gör en uppföljare till fjolårets succé Ankaret, en Small Batch som endast finns på Birka. Även Runa Rom har en ny spännande Small Batch på efterlagring som kommer att lanseras på mässan.


Kryssningar Romkryssning Mathieu Goueze Plant Birka

klassiker med nyheter

Som det ser ut just nu så kommer Zacapa att presentera en nyhet på mässan och så har vi äntligen lyckats få ett parti av Zacapa Royal igen! Diplomático kommer med en nyhet, Bacardi har nyheter på gång och så har vi Plantation... Tack vare ett mycket gott samarbete med både importören Spendrups och producenten Maison Ferrand så har vi fått välja ett helt eget fat som tappas upp endast för oss och vi valde en Single Cask från Peru. Det finns endast 288 flaskor av den unika Plantation Peru 2010 som du kan provsmaka och köpa på mässan på däck 10.

Masterclasses

Välj mellan flera olika masterclasses. Förutom Ian Burrell och Duane Dove är självklart Zacapa på plats och håller i provningar. Bland nyheterna finns världens bästa romproducent - Foursquare Distillery, vi har flera Nordenpremiärer, bl.a. från Kuba, unika utgåvor med delvis svenskt ursprung, nyheter från klassiska Zacapa och en egen Single Cask från Plantation! För att du ska kunna delta i flera masterclasses erbjuder vi provningar både kvälls- och dagtid. Våra masterclasses hålls i konferensavdelningen på däck 6 och håller på i ca. 1 timme.

Du kan förboka entré till rommässan och masterclasses direkt på webben under steget TILLVAL.

Masterclasses

Mat Dryck Rom Ian Burrell Birka

Jamaicansk rom. Den skotska whiskyn i romvärlden! (eng)

När man försöker förstå romkategorin så jämförs ofta rom med skotsk whisky. En mer korrekt jämförelse vore att jämföra ett romland med whisky från Skottland och det är vad Ian gör på denna föreläsning som är på engelska.


Ian Burrell är en hyllad expert inom romvärlden och erkänd som världens enda helt oberoende globala ambassadör inom romkategorin.

Masterclass kl.17.30 och 20.00. 1 tim. Engelska. Pris förköp 149:-

Kryssningar Romkryssning Thomas Clydesdale Birka

Rhum, Rum, Ron, Rom - kärt barn har många namn

Följ med på en resa där Thomas från Clydesdale visar bredden av romtyper.

Masterclass kl.17.40. Pris förköp 149:-

Kryssningar Romkryssning Masterclass Rom Birka

Ny! Rom är mer än en dryck, med RomRom.se

Rom är så mycket mera än dryck för oss. Det är passion, historia och fantastiska berättelser. Vi kommer att prova några av våra favoriter - både nya och gamla. Vi pratar om vad vi tycker är så speciellt med dem och väver även in en del grunder i rom. Ingen förkunskap krävs. Föreläsare: Mikael Lindberg, romrom.se

Masterclass kl.17.50. Pris förköp 149:-

Mat Dryck Romkryssning Mikael Lunden Birka

ron Zacapa - guatemalas guld & Worldclass Cocktails

Senior Brand Ambassador för Diageo Whisky & Rum, Mikael Lundén, guidar dig in i Zacapas värld ovan molnen, samtidigt som Andreas Andersson, Worldclass bartender, skapar Cocktailmästerverk med Zacapa rom.

Masterclass kl. 17.50. 1 tim. Pris förköp 149:-

Mat Dryck Romkryssning 5Tapas 5Rom Birka

5 rom möter 5 tapas

Här får du prova fem olika sorts rom från olika länder i kombination med små tapas under ledning av Daniel di Zazzo.

Masterclass kl.18.00. Pris förköp 149:-

Mat Dryck Romkryssning Class Foursquare Birka

NY! VÄRLDENS BÄSTA ROMPRODUCENT - FOURSQUARE DISTILLERY

För fjärde året i rad har Richard Seale och Foursquare Distillery utsetts till årets romproducent i världen. Hör historien om hur familjen byggt upp ett av världens mest framgångsrika romvarumärken samtidigt som ni får prova ett tvärsnitt av deras fantastiska rommer. Föreläsare på torsdag är Richard Seale (ENG), fredag & lördag Lars Renbjer.

Masterclass kl.18.10. 1 tim. Pris förköp 149:-

Kryssningar Romkryssning Miguel Smith Master Birka

Ny! MOUNT GAY - ORIGINALET (ENG)

För första gången i Norden så kommer Miguel Smith, som är både född och uppvuxen på Barbados, på ett passionerat sätt att guida dig in i djupet av originalens original: Mount Gay rom. Mount Gay är världens äldsta romproducent som fortfarande obrutet är i produktion.

Masterclass kl.19.50. 1 tim. Engelska. Pris förköp 149:-

Kryssningar Romkryssning Plantation Rum Matthieu Birka

Plantation Extrême Masterclass (eng)

En helt unik Masterclass där Matthieu Gouze från Plantation tar med sig fatprover från Extrême-serien. Det här har du garanterat inte provat tidigare!

Masterclass kl.20.10 och 11.10. 1 tim. Engelska. Pris förköp 199:-

Kryssningar Romkryssning Masterclasses Duane Dove Romprovning Birka

Rom och choklad med Duane Dove

Sveriges ende kakaobonde tar med sig sin numera prisbelönta choklad på romkryssningen och provar den tillsammans med tre olika stilar av rom!
Masterclass kl.11.00. 1 tim. Pris förköp 149:-

Sveriges enda kakaobonde - artikel om Duane av News55.

Mat Dryck Romkryssning 500 Birka

Ny! Kubas finaste skatt - Ron La Progresiva de Vigia (eng)

Nordenpremiär! Vi har lyckats knyta till oss producenten av den mytonspunna La Progresiva 500. 1000 flaskor producerade, endast 100 lämnar Kuba och av dessa finns två ombord på Birka. Ett unikt tillfälle som aldrig kommer igen! The Island Rum Company är det första nya företag på flera decennier som nu får exportera rom från Kuba och på denna provning får du höra historien samt prova deras olika rom.

Masterclass kl.11.10. 1 tim. Engelska. Pris förköp 199:-

Fredrik Lindkvist

mjukstart med diplomatico

Fredrik Lindkvist guidar dig igenom Diplomáticos historia, filosofi och tillverkning samt hur du kan variera din upplevelse av rom både som avec eller cocktail. Under denna masterclass kommer Fredrik även att presentera Diplomáticos nya rom Selección De Familia. Masterclass kl.11.30. 1 tim. Pris förköp 149:

Bra att veta

  • Mässan finns på Terrassen by Birka, däck 10.
  • Öppet 17.00-22.00 (dag 1) och 10.30-13.30 (dag 2)
  • Masterclasses och föreläsningar hålls i vår konferensavdelning på däck 6
  • Entré till mässan förbokas på webben. Pris 100:-. I priset ingår ett Birka Cruises provningsglas som du får ta med hem och två provsmakningsbiljetter. Kan bokas ombord i mån av plats.
  • Du kan köpa ytterligare provsmakningsbiljetter på plats i häften om 10 biljetter för 200:-

PS! Under dessa kryssningar är poolen på Terrassen inte öppen för bad. Däremot håller vårt SPA med tillhörande bubbelpooler öppet som vanligt.

Upptäck Birka

Mat Dryck Tom Whiskybaren Birka

Birka träffar Tom och Sebastian i Whiskybaren

226 sorters whisky, 70 romsorter och ett 15-tal olika cigarrer.
Sebastian och Tom är två av de som håller ordning i Whiskybaren.


"Ingen kan komma hit och säga att de testat allt vi har på hyllan"