Världsarvet Höga Kusten

med strandhugg i Härnösand

Följ med på en unik kryssning till Höga Kusten och Härnösand! Sommaren 2018 utökar vi med ytterligare en 2-dygnskryssning till den vackra Norrlandskusten.

Om du vill uppleva natur på riktigt hög nivå så har du hamnat rätt. 20 000 år har format Höga Kustens dramatiska landskap som faktiskt har världsrekord i landhöjning.

Längs Norrlandskusten, mellan Härnösand och Örnsköldsvik, finns världens högsta kustlinje, djupa vikar, branta berg och skogar. Upplev den vackra Norrlandskusten både från land- och sjösidan under en alldeles unik kryssning med spännande utflykter i land.

Vi lägger till i Härnösand, Norrlands bästa och Sveriges tredje bästa sommarstad enligt resesajten Reseguidens omröstning. Välj mellan flera utflykter med olika tema från historia och natur till lokal mat och dryck. Samtliga ledda av kunniga Högakustenguider.

När vi styr ut från Härnösand glider vi som enda fartyg i världen inomskärs i fyra timmar genom Sannasundet till Högakustenbron, via surströmmingsparadiset Ulvön och Trysundaön upp till Skagsudde.

Resan toppas av alla upplevelser ombord med härliga trerättersmiddagar, aktiviteter för alla smaker, underhållning, spa, ljusa sommarkvällar, shopping till taxfreepriser och allt annat som skapar en komplett semesterupplevelse.

Dagsprogram och mer fakta hittar du längre ned.

In English

Utflykter Härnösand

Kryssningar Langkryssning Utflykt Harnosand Bilmuseum Birka

Ny! Bilar, båtar och lokala godsaker

Spännande bil- och fritidsbåtshistoria med guidning på Sveriges största bilmuseum och Höga Kustens nya fritidsbåtsmuseum i Härnösand. Allt toppat med ett smakprov av regionens godsaker.
625:-/person inkl lättare lunch. 3 tim.

Kryssningar Langkryssning Harnosand Vardkasberget Birka

Stadsvandring med utsikt från Vårdkasberget

Lär känna Härnösand! Vi tar del av stadens historia, byggnader och människorna som levt och verkat i staden genom tiderna. Efter vandringen åker vi till Vårdkasbergets topp med milsvid utsikt över stad och hav. 
475:-/person inkl lunch. 3,5 tim.

Kryssningar Langkryssning Utflykt Harnosand Box Whisky Birka

Box Whisky med Ådalen

Hos Box Whisky vid den mäktiga Ångermanälvens mynning, testar vi de gyllene dropparna. Vi tar del av Ådalens historia, med flottningen och sågverket i fokus, men också de dramatiska händelserna 1931. 
925:-/person inkl lunch och whiskyprovning. 5 tim.

Kryssningar Langkryssning Harnosand Hemso Fastning Pipor Birka

Hemsö fästning: bomber, granater och spioner

Djupt nere i berget på Hemsön finns Sveriges bäst bevarade försvarshemlighet, ett underjordiskt fort från kalla krigets dagar. Hör den spännande historien om Hemsö Fästning, vars uppgift var att stoppa främmande fartyg. 
695:-/person inkl lunch. 3,5 tim.

Kryssningar Langkryssning Hoga Kusten Bro Birka

NY! Högakustenbron

Vi besöker porten till världsarvet, den ståtliga Högakustenbron som är ett av Sveriges högsta byggnadsverk. Vi får smaka lokala specialiteter. Vi ser Sandöbron, tar del av historiska händelser i Ådalen och fikar i 50-talsmiljö.
650:-/person inkl lunch. 4 tim.

Kryssningar Långkryssning Höga Kusten Berg Utsikt Birka

Världsarvet Höga Kusten

Höga Kusten har världsrekord i landhöjning vilket har skapat en unik skärgårdsmiljö av vikar, laguner och sjöar. Idag får vi veta allt om världsarvet och beundra vyerna från Skulebergets topp. Dessutom besöker vi en världsberömd toffel.
695:-/person inkl lunch och fika. 6 tim.

Kryssningar Langkryssning Harnosand Hoga Kusten Rad Hernogin Birka

Hernö Gin

Sveriges första och världens nordligaste renodlade ginproducent. Känn doften av enbär hos den prisbelönta lilla uppstickaren och hör om deras resa. Vi testar de prisbelönta dropparna med en touch av Norrland. 
650:-/person inkl ginprovning. 2,5 tim.

Kryssningar Langkryssning Harnosand Hoga Kusten Mjalton Toppen Birka

NY! Mjältön - Sveriges högsta ö

Vandring med eldsjälar på Sveriges högsta ö och– närmare världsarvet kommer du knappast! Ett exklusivt äventyr och en dag fylld med naturupplevelser, personliga berättelser och utelagad lunch.
1 245:-/person inkl lunch. 6 tim.

Kryssningar Langkryssning Hoga Kusten Smaka Birka

Smaka på Höga Kusten

Höga Kusten bjuder både på dramatiska landskap och unika matupplevelser. En båttur med Ådalen III tar dig till Höga Kustenbron och vi bjuds på en surströmmingshow av Sveriges surströmmingskung Ruben Madsen. 
795:-/person inkl lunch. 4,5 tim.

Kryssningar Langkryssning Utflykt Harnosand Tunnbrod Birka

Konst, kultur och tunnbröd

Nordingrå är känt för vackra byar, slingrande vägar och små fiskelägen. Vi besöker museibyn Mannaminne och får en rundtur med smakprov hos Mjälloms, Sveriges äldsta tunnbrödsbageri där familjen bakar efter farmor Ruts recept. 
850:-/person inkl lunch. 5,5 tim.

Kryssningar Langkryssning Afternoon Tea Birka

Ny! Stadsvandring med Afternoon Tea-dans

Stadsvandring med överraskningar, afternoon tea, dans och storbandsmusik! Låt oss presentera en eftermiddag för dig som är nyfiken på Härnösand, uppskattar skön musik och gärna tar på dig dansskorna.
625:-/person inkl afternoon tea. 3,5 tim.

Program dag för dag

Dag 1

Medan vi sakta seglar ut från Stockholm i sommarkvällen bjuder vi på härlig stämning på soldäck. Under Captain’s cocktail presenterar vår befälhavare flera av alla som kommer att ta hand om dig under resan. Under kvällen är du välkommen till dukat bord och en god trerätters välkomstmiddag. Senare på kvällen bjuder vi på underhållning och dans.

Dag 2 – Höga Kusten med Härnösand

Vi vaknar upp i Härnösand – Höga Kustens sydligaste kuststad. Fartyget ligger ett stenkast från centrum med bevarade trähus och båtliv mitt i staden. Vill du uppleva ännu mer av den unika Höga Kusten, följ med på någon av våra guidade utflykter!

På kvällen väntar en härlig trerättersmiddag medan vi sakta seglar inomskärs i fyra timmar från Härnösand genom Sannasundet till Höga Kustenbron, via Ulvön och Trysundaön upp till Skagsudde.

Dag 3

Vi tillbringar vår sista kryssningsdag till havs. Delta i aktiviteterna ombord – kanske en sista morgonjympa för denna resan – passa på att shoppa till taxfreeriser, koppla av på soldäck eller unna dig en härlig behandling i vår fina spa-anläggning. Här kan du ta det lugnt en stund i vår utomhusjacuzzi med härlig utsikt över Stockholms skärgård och inloppet till Stockholm innan vi är tillbaka vid Stadsgårdskajen. Förhoppningsvis många upplevelser rikare.


Menyer

Meny dag 1

Meny dag 2


Information

Kryssningsprogram

Bra att veta + ruttkarta


Destination

Ankomst

Avgång

Stockholm (dag 1) 16.00
Härnösand (dag 2) 09.00 16.00
Stockholm (dag 3) 15.45

Viktig information om din kryssning

  • OBS! Giltigt ID krävs för samtliga passagerare, även barn. Läs mer här under "ID-handling, pass & visum"
  • Vi erbjuder flera guidade utflykter på alla resmål, se ovan. Starttid står på biljetten du får vid incheckningen
  • De flesta utflykter innehåller promenader. Har du problem med att gå, läs utflyktsbeskrivningarna noggrant för att veta vilken som passar dig. Ring oss gärna för mer detaljerad info: 08-702 72 00

TA DIG FRÅN OCH TILL FARTYGET

Härnösand: Fartyget ligger i Djuphamnen, cirka 700 meter från centrum – en kort promenad på cirka 10 minuter. Vi erbjuder också gratis skyttelbussar som går till/från centrum. OBS! Köer kan uppstå om alla vill åka samtidigt. För att slippa köa kan du ta dig tillbaka till fartyget till fots eller med taxi.

Unecso Logo Birka

Unesco världsarv

Att Höga Kusten har en rekordstor landhöjning efter inlandsisen är en av huvudanledningarna till att området utsågs till ett naturvärldsarv av Unesco vid millennieskiftet.

Ett världsarv är en unik kultur- eller naturhistorisk miljö som vittnar om människans eller jordens historia och är så värdefullt att det är viktigt att det bevaras. För att skydda dessa miljöer tillkom Unescokonventionen om skydd för världens kultur- och naturarv 1972.