TEMA - Vandringskryssning

Nyhet! TEMA - Vandringskryssning. Höga Kusten med Härnösand och Luleå

Välkommen till vackra Höga Kusten och Luleå med TEMAs vandringresa och kryssning med Birka Cruises!

Under tre dygn utforskar vi Höga Kusten och Luleå tillsammans med TEMAs kunniga reseledare. I land tar vi oss fram till fots och njuter av den vackra naturen, den friska luften och ljuset. Väl ombord erbjuds smakrika matupplevelser, underhållning, shopping, spabehandlingar och avkopplande havsutsikt.

Vandra i världsarvet Höga Kusten, ät lunch med lokala influenser ute i naturen och avrunda dagen med en kopp äkta kokkaffe. Tillsammans utforskar vi också en av Luleås riktiga pärlor, Gammelstadsviken. På med vandringskängorna, packa ned kikaren och spana in naturreservatets rika fågelfauna.

Efter all frisk luft och motion smakar det extra bra med en god 3-rättersmiddag tillsammans på kvällen. Allt i sällskap av TEMAs kunniga reseledare som finns med under hela kryssningen. Vi avrundar dagen att lägga upp taktiken inför morgondagens etapp, lyssna på musik, kanske ta en svängom eller bara njuta av havsutsikten och den ljusa sommarkvällen.

Program dag för dag

Dag 1
Praktisk information: Avresa kl. 16.00 från Stadsgårdskajen i Stockholm. Kryssningsterminalen öppnar kl. 13.00. Du kan gå ombord från 14.30 och vi får tillgång till hytterna efter kl. 15.30. Möte med TEMA-guide kl 20.00. Middag tillsammans med gruppen kl 20.30. I dag ingår välkomstdrink och 3-rättersmiddag.

Väl ombord finns det tid att lära känna det flytande hotellet som blir vårt hem under några dagar. Under kvällen har vi ett första möte tillsammans där du kan bekanta dig med din TEMA-reseledare och dina medvandrare för de kommande dagarna. Gruppen består av högst 18 deltagare och din reseledare. På kvällarna äter vi gemensamma middagar, går igenom dagens vandring och laddar inför kommande dags äventyr.

Klockan 19.00 är det dags för Captain’s Cocktail där du träffar många av alla som kommer att ta hand om dig under kryssningen.

Vår grupp har tillgång till ett eget konferensrum under hela kryssningen, rum 4 som också kallas Göteborg, på däck 6. Här samlas vi för genomgångar och förberedelser inför vandringarna. Här träffas vi också kl 20.00 och går därefter gemensamt till kvällens middag.

Under vandringskryssningen blir du väl omhändertagen av din TEMA-reseledare som inspirerar med spännande berättelser om förr och nu, natur och kultur. Som i alla TEMAs resor står platsens magi i centrum. TEMAs kunniga reseledare bjuder inte bara på kunskap och gedigen erfarenhet, de har en passion som gör att vi tillsammans skapar unika minnen.

Men först slår vi oss ned vid dukat bord för en 3-rätters välkomstmiddag medan vi sakta seglar norrut mot Härnösand. Lite senare bjuds du på underhållning med Birka Cruises proffsiga artister och blir du sugen på en svängom finns allt från dansband till disco.

Dag 2 - Höga Kusten
Ankomst till Härnösand på morgonen, exakta tider får du på plats. Vandringsutflykt med enklare lunch utomhus. Vandringsturen är cirka 10 km och kräver normalkondition och vandringskängor. Frukost, lättare lunch och 3-rättersmiddag ingår.

I Härnösands hamn väntar bussen som tar oss till Skuleskogens nationalpark och längs vägen ser vi landskapets skiftningar. Eter att ha passerat porten till världsarvet vid Högakustenbron närmar vi oss vår startpunkt för dagens vandring: entré syd. Välkommen att uppleva världsarvet från insidan!

Sträckningen för dagen är knappa 10 km. Den kräver normalkondition och vandringskängor. En vandringsstav är också att rekommendera för denna dag. Vi äter en lokalproducerad lunch ute i det fria. Förutom att vandra i världsarvet får vi också möjlighet att smaka på detsamma.

Skuleskogens nationalpark bjuder på några av Sveriges vackraste stigar. Skuleskogen blev nationalpark 1984 och här finns en av kustlandets få storskogar. Under dagen upplever vi frodig växtlighet, karga hällmarker och vackra vyer. Vi passerar klapperstensfält som påminner om istiden och får en förståelse för varför Höga Kusten är ett av Unescos världsarv. Terrängen är bitvis utmanande och brant och det är lätt att luras av kilometeransvisningarna. Vi vandrar dock i lugnt tempo och får lokala historier berättade för oss längs färden.

Från entré syd följer vi orange led till Slåttdalsskrevan. Vi stärker oss med något från vår matsäck innan vi tar den sista stigningen upp mot skrevan. Slåttdalsskrevan är en av Höga Kustenledens absoluta höjdpunkter. Den är 200 meter lång, 40 meter djup och 7 meter bred och skär Slåttberget i två delar. Att stå mitt i skrevan och blicka upp mot de näst intill lodräta väggarna är en upplevelse i sig. Slåttdalsberget består av nordingrågranit och är ett ståtligt avsnitt av Höga Kusten.

Efter Slåtterdalsskrevan väljer vi den blå leden över Slåttdalsberget när vi vandrar söderut med utsikt över havet. En extra utmaning som är värd besväret med en vidunderlig utsikt över skärgården i Höga Kusten som belöning.

De avslutande kilometrarna går vi längs strandkanten där de våghalsiga kan passa på att ta ett snabbdopp innan vi påbörjar den lätta vandringen tillbaka till entré syd. Här väntar bussen på oss efter våra 3-3,5 timmar ute i världsarvet. På vägen tillbaka till Härnösands stannar vi till på Högakustenhotellet där det stolta landmärket Högakustenbron reser sig i höjden. Bussresan tar cirka 1 timme till Härnösands hamn.

Sen eftermiddag kastar vi loss och lämnar Härnösands hamn. Passa på att njut av den vackra naturen och bron från sjösidan när fartyget beger sig norrut mot Luleå, de första timmarna inomskärs genom Höga Kustens vackra skärgård.

På kvällen har vi tid att vila kroppen, kanske ta en spabehandling eller ett dopp i poolen. Sedan väntar dukat bord och en härlig 3-rättersmiddag tillsammans med vår reseledare och gruppen. Vi går igenom morgondagens vandring i Luleå och pratar om dagens upplevelser i Höga Kusten.

Dag 3 - Luleå
Ankomst till Luleå på morgonen. Vandringsturen är cirka 6 km och kräver normalkondition och vandringskängor. Frukost, lättare lunch och 3-rättersmiddag ingår.

Välkommen till Luleå! Idag väntar en härlig vandring och vackra naturupplevelser i och omkring Luleå. Under dagen får vi bland annat uppleva ett av länets finaste fågelområden samt världsarvet Gammelstaden till fots.

Direkt efter ankomsten till Luleå väntar vår lokalguide och buss på oss. Tillsammans beger vi oss till dagens startpunkt, Gammelstadens kyrkstad som 1996 upptogs på Unescos världsarvslista. Den är idag världens största och bäst bevarande kyrkstad med mer än 400 kyrkstugor grupperade kring Norrlands största medeltida stenkyrka. Vi börjar dagen med att besöka en kyrkstuga från 1800-talet.

Fram till 1649 var Gammelstaden centrum av Luleå. Det är här Luleå grundades och växte från en liten kyrk- och handelsplats till en riktigt stad. I mitten av 1600-talet flyttades staden till sin nuvarande plats och ”gamla Luleå” började kallas ”Gammelstaden”.

Efter att ha insupit atmosfären i Gammelstaden vandrar vi vidare från detta världsarv mot Gammelstadsviken, en av Luleås verkliga pärlor. Gammelstadsviken blev till en insjö på grund av landhöjningen vilket innebar att både staden och hamnen behövde flyttas närmare kusten och så växte dagens Luleå fram. Längs vägen passerar vi platsen där den gamla hamnen låg och varifrån handelsvägarna under medeltiden gick in till ”gamla Luleå”.

Vi vandrar på fina vandringsleder i Gammelstadsviken – ett värdefullt våtmarksområde. Tack vare den grunda näringsrika sjön och de vidsträckta våtmarkerna omgivna av naturskogar har reservatet ett rikt fågelliv. Det är ett av länets finaste fågelområde där över 200 arter har observerats genom åren. Här samsas både flyttande, rastande och häckande fåglar. Har vi tur kanske vi får se havsörnen sväva runt över våtmarkerna.

Under vandringen har vi tid att stanna till för att lyssna och se på fåglarna. Ta gärna med en egen kikare om du är intresserad av fåglar! Vi letar sedan upp en fin plats där vi tillsammans avnjuter vår lunch.

Gammelstadsviken som vi vandrar i är skyddat som naturreservat och upptaget på FNs lista över skyddsvärda våtmarker. Hela området är starkt präglat av landhöjningen. Under istiden var hela markytan nedtyngd av isen. Det var först för cirka 9000 år sedan som marken återfick sin ursprungliga form. Landhöjningen pågår än idag men motverkas en del av den globala uppvärmningen. De mest tydliga tecknen på landhöjningen är förändringarna i havet, med nya öar, skär och havsvikar som blir till insjöar.

Landområdet Porsön där vi avslutar vår vandring var tidigare en ö och har liksom Gammelstadsviken påverkats starkt av landshöjningen. Från Porsön går bussen tillbaka till hamnen.

På kvällen möts vi igen för att äta ännu en härlig 3-rättersmiddag tillsammans och prata ihop oss om dagens händelser och upplevelser.

Dag 4
Brunch ingår. Ankomst till Stockholm ca 15.45.

Dagen tillbringas till havs. Delta i aktiviteterna ombord, passa på att shoppa till sjöpriser, koppla av på soldäck eller mjuka upp vandringsmusklerna med en härlig behandling i spa-anläggningen på däck 10. 

Här kan du njuta en stund i utomhusjacuzzin med härlig utsikt över Stockholms skärgård och inloppet till Stockholm innan vi är tillbaka till Stadsgårdskajen igen, fyllda av nya upplevelser.

Viktig information om din kryssning

1971 startade pionjären TEMA med resor för nyfikna. Alla år har givit oss en oslagbar kunskap och erfarenhet och det märks. Eller, det gör hela skillnaden. Teamet som arbetar och producerar TEMAs resor har en lång och gedigen kunskap om de länder och områden vi reser till. Kunskap som de skaffat sig genom att själv arbeta som TEMA-reseledare. Våra reseledare har en egen relation till de länder de verkar i och älskar att dela med sig av sina smultronställen och erfarenheter. TEMA tar dig med på rundresor, cykelresor, vandringar, kryssningar och safari. Noga utvalda resor som inte går att kopiera.

Langkryssning Tema Logo Birka