TEMA cykel- och vandringskryssning – Rügen, Bornholm och Gotland

Välkommen till en härlig resa med cykling, vandring och kryssning med TEMA och Birka Cruises! Under fyra dygn utforskar vi tyska ön Rügen, Gotland och Bornholm till fots och från cykelsadeln tillsammans med vår kunniga reseledare.

Se Smaragdsjön och få en historielektion på soliga Bornholm. Vandra på vackra ön Rügen med sina bokskogar och vita kritklippor. Känn vinden i håret medan du passerar gotländska gårdar och kyrkor - allt i sällskap av vår kunniga reseledare som finns med under hela kryssningen.

Den här resan är ett samarbete mellan TEMA och Birka Cruises.

4 dygn

Program dag för dag

Dag 1 – Avresa

Praktisk information:

Avresa kl. 17.00 från Stadsgårdskajen i Stockholm. Kryssningsterminalen öppnar kl. 14.00. Möte med TEMA-guide och övriga deltagare. Välkomstdrink och en 3-rätters middag ingår.


I dag bekantar du dig med fartyget, ditt flytande hotell, din TEMA-reseledare och dina medcyklister de kommande dagarna. Gruppen består av högst 18 deltagare och TEMAs reseledare. På kvällarna äter vi middag tillsammans, summerar dagens intryck och laddar inför morgondagens äventyr. TEMAs resenärer har tillgång till ett eget konferensrum under hela kryssningen, rum nr 4 som också kallas Göteborg, på däck 6. Här samlas gruppen för genomgångar och förberedelser inför utflykterna. På avresedagen träffar du din reseledare och dina resekamrater här för att gemensamt gå till kvällens middag.


Under cykelkryssningen blir du väl omhändertagen av din TEMA-reseledare som inspirerar med spännande berättelser om förr och nu. Som i alla TEMAs resor står platsens magi i centrum. TEMAs kunniga reseledare bjuder inte bara på kunskap och gedigen erfarenhet, de har en passion som gör att vi tillsammans skapar unika minnen.


Men först slår vi oss ned vid dukat bord för en 3-rätters välkomstmiddag tillsammans medan vi sakta seglar ut från Stockholm. Efter middagen är det dags för Captain’s cocktail där du träffar några av alla de som kommer att ta hand om dig under kryssningen. Lite senare bjuds du på underhållning med Birka Cruises proffsiga nöjesvärdar och blir du sugen på en svängom finns allt från dansband till disco.


Dag 2 – Bornholm

Praktisk information:

Ankomst Rönne, Bornholm kl 12.30. Cykelutflykt, ca 26 km. Frukost, buffélunch och 3-rätters middag ingår. Observera att vi inte når fiskrökeriet där vi ska äta dagens lunch förrän ca 14.00. Ät därför gärna något litet på fartyget innan vi påbörjar cyklingen.


Bornholm är en perfekt ö att ta sig runt på cykel på, med cykelvägarna som förbinder större orter och sevärdheter. Ön erbjuder cirka 270 km tillrättalagda cykelstråk, vilket är imponerande med tanke på att Bornholm totalt är ca 30 x 40 kilometer.


Vid ankomsten till Rönne möts vi på kajen av vår lokalguide och får cyklar och hjälmar. Våra cyklar är rejäla sjuväxlade cyklar med fotbroms och cykelkorg.


TEMA har valt att lägga cykelutflykten till Nyker och Hasle. Nyker ligger drygt 6 km nordost om Rönne och är först och främst känt för sin speciella kyrka, en så kallad rundkyrka. Att bo på en ö mitt i ett öppet hav mellan makthungriga nationer, krävde extra förberedelser för eventuella invasioner. Rundkyrkorna skapades framför allt under tidig medeltid och var stabila och fungerande försvarsverk, där man kunde skydda sig men och också försvara sig vid fientlig invasion. På Bornholm byggde man ett antal redan på 1100-talet. Vi stannar till vid Ny Kirke eller Alla Helgons Kyrka som den också heter och lär oss lite mera om dessa rariteter.


Efter Nyker cyklar vi vidare i nordvästlig riktning mot den lilla staden Hasle. Staden är en av de äldsta på Bornholm och existerade redan i början av 1100-talet. På 1800-talet kom man att tala med beundran om bygdens morötter och potatis och inte minst om det kumminkryddade brännvinet, som också gav vissa av traktens män dåligt rykte.


Hasle med ca 1500 invånare är idag en levande bygd, där hamnen spelar en viktig roll i det dagliga livet. Under sommaren är det en härlig mix av lokalbor, turister, nöjes- och fiskebåtar, vilket gör hamnen till en naturlig och levande samlingsplats. Här ligger Bornholms sista fiskrökeri. Tillverkningen sker på traditionellt sätt med alved – ett äkta hantverk där perfektion är kunskaper som gått i arv från generation till generation. Alla förmiddagar, från maj till oktober, går rökarna varma. Här stannar vi till lite längre och rundar av med en härlig lunch bestående av lokala fiskdelikatesser.


Efter ett intressant besök och tillfredsställda av en god lunch vänder vi tillbaka mot Rönne. Under de dryga 10 kilometer som återstår av vår färd, rullar vi huvudsakligen fram på natursköna skogsvägar.


Den första etappen leder genom Hasle Lystskov som utgör en del av det stora sandflyktsområdet mellan Rönne och Hasle. På 1820-talet planterade man en mängd träd för att stoppa sanddynernas vandringar. Man valde först tall och björk men senare både ek och bok. Området är intressant också för den gruvindustri som var verksam här. Här finns flera mindre sjöar som Rubinsjön vars rödaktiga färg avslöjar järnrikedomen i leran eller Smaragdsjön som nästan är lika grön som den omgivande skogen.


Snart skymtar vi Rönne, och under vägen ser vi fler exempel på hur man försökt stoppa den våldsamma sandflykten med trädplanteringar. Trots den magra sandiga jorden är landskapet överraskande grönt. Framme i Rönne avslutar vi denna utflykt med att cykla in i den historiska stadsdelen med Store Torv och Lille Torv som utgör Rönnes kommersiella centrum. Runt omkring slingrar sig idylliska och pittoreska smågator som utgör stadens äldsta bebyggelse. Från centrum till hamnen går huvudstråket Snellemark som korsas av Storegade, som inte alltför längesedan var den finaste av gator, där aristokratin, rika köpmän och skeppare bodde.


Tidig kväll kastar M/S Birka Stockholm loss och lämnar Bornholm. Se fartyget glida ut från hamnen från första parkett. På kvällen äter vi 3-rättersmiddag tillsammans och går igenom morgondagens program i Lübeck.


Dag 3 – Rügen

Praktisk information:

Ankomst Rügen ca 08.30. Vandring, ca 6 km. Frukost, lunch och 3-rättersmiddag ingår.


Vi anlöper hamnen i Mukran på Rügen klockan 8.30 på morgonen. Efter frukost möter vi upp med vår lokalguide och gör en bussresa på ca 30 min till Hagen på öns nordöstra sida. Här börjar vår vandring genom Tysklands minsta nationalpark, Jasmunds nationalpark. Med endast 3 000 hektar till sitt förfogande har dock Jasmund mycket vackert att bjuda på, och dagens vandring tar oss förbi flera av de mest spektakulära platserna på hela Rügen.


Nationalparken består av delvis av en högplatå som är täckt med vacker bokskog (Stubnitz), en klippig kustlinje av kalksten samt en 500 meter bred remsa av Östersjön. I nationalparken ligger även Rügens högsta punkt, Piekberg, 131 meter över havet.


Brytning av kalksten har länge varit en viktig ekonomisk aktivitet i området. 1926 utsågs en del av kustlinjen till naturskyddsområde för att värna om den unika naturen. 1990 höjdes regionens status till nationalpark.I kalkstenen har många fossil bevarats av bland annat sjöborrar, svampdjur och ostron.


Bredvid bokträden växer i nationalparken klibbal (vid mindre träsk) samt vildpäron (Pyrus pyraster), vildäpple (Malus sylvestris), idegran och olika orkidéer. Här lever också 1000 olika arter av skalbaggar och flera sällsynta fåglar som kungsfiskare. Med lite tur kan du även få se större fåglar som pilgrimsfalk och havsörn.


Från parkeringen i Hagen följer vi en stig via en av öns många hedar mot Herthasee, en djup, nästan svart sjö med platsen för en gammal slavisk befästning, Herthaburg, på ena stranden. En legendomsusad plats.Härifrån går en led direkt upp till utsiktsplatsen på Königsstuhl (Kungens stol/tron), den högsta av Rügens berömda kritklippor och öns mest kända naturliga landmärke. 118 meter över havet får du en fantastisk utsikt över den vackra kustremsan med havet, kritklipporna och de stora bokskogarna gröna tak.


Det finns en legend, sannolikt utan bäring, som säger att den svenska kungen Karl XII ska ha kommenderat ett sjöslag mot danskarna från den här platsen 1715. Han ska ha blivit så trött av insatsen att han blivit tvungen att sätta sig ner. Sant eller inte är det dock inte från denna händelse platsen fått sitt namn, även om det hade varit rolig version att berätta för intresserade.


Från Köningsstuhl rör vi oss söderut mot nästa utsiktsplats, Victoria-Sicht, där du istället kan njuta av det magnifika panoramat över just Köningsstuhl och naturen runt omkring.


Vandringen går mot sitt slut och vi återvänder till bussen för vidare resa till hamnstaden Sassnitz, en transfer på ca 30 min. Här äter vi lunch tillsammans och känner du sen för att gå lite till kan vi rekommendera en promenad på den 1,5 km långa piren (den längsta i Europa) med sin åttkantiga fyr längst ut.


På eftermiddagen tar vi gemensamt bussen tillbaka till fartyget för lite avkoppling. 18.00 kastar M/S Birka Stockholm loss och under kvällens 3-rätters middag går vi igenom morgondagens cykeltur och det blir helt säkert lite prat om dagens upplevelser.


Dag 4 – Gotland

Praktisk information:

Ankomst till Visby ca 10.00. Cykelutflykt på ca 25 kilometer. Frukost, lättare lunch och 3-rätters middag ingår.


I Visby hamn väntar vår cykelguide och våra cyklar. Under dagen utforskar vi Visby och kusten norr om staden. Vi får ta del av Visbys och Gotlands historia och bland annat höra om den danske kungen Valdemar Atterdag, som invaderade Gotland år 1361. Visby är inte bara en idyllisk småstad utan även en av de bäst bevarade medeltida städerna i Skandinavien med en lång och intressant historia. Sedan 1995 finns Visby med på Unescos världsarvslista.


Vi cyklar längs den östra ringmuren mot Östergravar. Ringmuren runt Visby uppfördes i olika etapper under 1200-talet. Sedan tar vi riktning på Dalmansporten och Visbys äldsta delar. Vid Klinten får vi lära oss mer om den vackra medeltida Domkyrkan, Sankta Maria. Därefter cyklar vi vidare till Norderklint som erbjuder en fantastisk utsikt över Visby. Efter gamla Visby lämnar vi staden och cyklar vidare norrut. Landskapet utgörs av vackra och karga ängar typiska för denna del av Gotland. Nästa etapp tar oss vidare västerut till Krusmyntagården vid stranden Brissund. Här tar vi en välförtjänt paus och äter en gemensam lättare lunch med dryck. Det ges tillfälle att vandra genom Krusmyntagårdens örtagård och även möjlighet att köpa med sig kryddor och gotländska teer.


Efter lunchstoppet vänder vi tillbaka söderut mot Visby och kommer snart till fiskeläget Själsö, där konstnärsgården Brucebo ligger. Idag är det ett museum men från början var det konstnärsparet William Blair Bruce och Carolina Benedicks Bruces sommarstuga. Paret möttes i Paris i början av 1880-talet där de studerade konst. William var från Kanada och Carolina svenska. Under en semestervistelse blev de förälskade i Gotland och köpte sig en fiskestuga i Själsö hamn. Den vackra inredningen skapade de själva. William var naturmålare och Caroline skulptör. Här gör vi ett sevärt besök.Vi lämnar Själsö bakom oss och tar oss sedan in i norra Visby vid strandbadet Snäckgärdsbaden. Snart kommer vi till fiskeläget Flundreviken, badplatserna Gustavsvik och Norderstrand.


Vid Snäckgärdsporten gör vi ett kortare stopp, här finns de tillbyggda väktargångarna som blev återuppförda år 2009. Detta torn är idag en ny utsiktsplats i Visby. Avslutningsvis cyklar vi längs den yttre västra ringmuren mot Almedalen, som idag är en vacker park, välkänd för att vara Sveriges största politiska mötesplats under en vecka i juli varje år. Under medeltiden var det Visbys ursprungliga hamn. Efter ett kort stopp i Almedalen cyklar vi ner till Visby hamn, lämnar tillbaka våra cyklar. Beroende på vad klockan är finns det antingen tid för att utforska Visby på egen hand eller så går vi direkt ombord på fartyget.


På kvällen sätter vi oss till dukat bord för den sista middagen tillsammans för denna gång. Och vem vet, kanske blir det dans under den ljusa sommarhimlen.


Dag 5 – Hemkomst

Praktisk information:

Ankomst till Stockholm 14.00. Brunch och avskedsdrink ingår.


Dagen tillbringas till havs. Delta i aktiviteterna ombord, passa på att shoppa till sjöpriser, koppla av på soldäck eller mjuka upp vandringsmusklerna med en härlig behandling i spa-anläggningen på däck 10. Här kan du njuta en stund i jacuzzin med härlig utsikt över Stockholms skärgård och inloppet till Stockholm innan vi är tillbaka till Stadsgårdskajen igen, med nya upplevelser och bekantskaper.


Någon gång under dagen träffas vi kort en sista gång (tid bestämmer vi gemensamt kvällen innan) över något läskande, tar avsked av reseledare och reskamrater och samlar ihop våra intryck av de gångna dagarna.

Information om cyklarna och vandringen

Gotland: Tre- eller sjuväxlade damcyklar med fot- och handbroms. Cyklarna har cykelkorg och pakethållare men ej hållare för vattenflaska.

Bornholm: Sjuväxlade, fotbromsade cyklar som är utrustade med cykelkorg. Dock ingen hållare för vattenflaska.
Rügen: Vandring, inga cyklar. Vandringen i sig är relativt lätt men kräver ändå normalgod kondition och välmående knän. I övrigt rekommenderas bra och rejäla promenadskor, solskydd och myggmedel.
Notera att lokalguiderna på Rügen enbart är tysktalande och vi kommer därför att ha en extra person med på turen för att översätta till antingen svenska eller engelska.

Viktig information om din kryssning

OBS! Giltigt pass krävs för samtliga passagerare, även barn, på denna kryssning. Läs mer under "ID-handling, pass & visum"

Destination

Ankomst

Avgång

Stockholm (dag 1) 17.00
Bornholm (dag 2) 12.30 18.00
Rügen (dag 3) 08.30 18.00
Gotland (dag 4) 10.00 18.00
Stockholm (dag 5) 14.00