TEMA cykelkryssning – Klaipeda och Gotland

Välkommen att utforska Östersjöns pärlor under en kryssning med cykelturer tillsammans med TEMA och Birka Cruises! Under tre dygn utforskar vi Gotland och litauiska Klaipeda från cykelsadeln tillsammans med vår kunniga reseledare.

Trampa runt världsarvet Kuriska näset – en av Europas mest välbevarade hemligheter – och upplev södra Gotland och dess vackra landskap. På denna cykelkryssning utforskar vi den historiska staden Klaipeda, cyklar längs Litauens mäktiga sanddyner och Gotlands vackra, karga och vindpinade kust - allt i sällskap av vår kunniga reseledare som finns med under hela kryssningen.

Alla upplevelser i land toppas av mängder av upplevelser ombord. God mat, dans, musik, underhållning, shopping, aktiviteter och spabehandlingar. Allt ackompanjerat av ljusa sommarkvällar och havsutsikt.

Den här resan är ett samarbete mellan TEMA och Birka Cruises.

Pris 8 050:-/person inkl helpension
3 dygn, avresa 2/6

I prisexemplet ingår:

  • Del i tvåbäddshytt Seaview Komfort
  • Alla måltider (middagar exkl. dryck)
  • Captain’s Cocktail på avresedagen
  • Två utflyktsdagar med cykel
  • Lån av cykel med hjälm
  • TEMAs reseledning under hela resan
  • Underhållning och aktiviteter ombord Birka Cruises

Program dag för dag

Dag 1 – Avresa

Praktisk information:

Avresa kl. 17.00 från Stadsgårdskajen i Stockholm. Kryssningsterminalen öppnar kl. 14.00. Möte med TEMA-guide och middag tillsammans med gruppen. I dag ingår välkomstdrink och en 3-rätters middag.


I dag bekantar du dig med fartyget, ditt flytande hotell, din TEMA-reseledare och dina medcyklister de kommande dagarna. Gruppen består av högst 18 deltagare och TEMAs reseledare. På kvällarna äter vi middag tillsammans, summerar dagens intryck och laddar inför morgondagens äventyr. TEMAs resenärer har tillgång till ett eget konferensrum under hela kryssningen, rum nr 4 som också kallas Göteborg, på däck 6. Här samlas gruppen för genomgångar och förberedelser inför utflykterna. På avresedagen träffar du din reseledare och dina reskamrater här för att gemensamt gå till kvällens middag.


Under cykelkryssningen blir du väl omhändertagen av din TEMA-reseledare som inspirerar med spännande berättelser om förr och nu. Som i alla TEMAs resor står platsens magi i centrum. TEMAs kunniga reseledare bjuder inte bara på kunskap och gedigen erfarenhet, de har en passion som gör att vi tillsammans skapar unika minnen.


Men först slår vi oss ned vid dukat bord för en 3-rätters välkomstmiddag tillsammans medan vi sakta seglar ut från Stockholm. Efter middagen är det dags för Captain’s cocktail där du träffar flera av alla som kommer att ta hand om dig under kryssningen. Lite senare bjuds du på underhållning med Birka Cruises proffsiga nöjesvärdar och blir du sugen på en svängom finns allt från dansband till disco.


Dag 2 - Klaipeda

Ankomst Klaipeda kl 10.00. Cykelutflykt, ca 15 km. Frukost, lunch och 3-rättersmiddag ingår.


Välkommen till Klaipeda och Litauen. Direkt efter ankomsten på morgonen, runt klockan 10, gör vi oss startklara för dagens spännande cykeltur. Vår lokala guide väntar på oss på kajen. Här får vi våra cyklar och hjälmar tilldelade samt praktisk information om utflykten. Idag ska vi utforska en av Östersjöns mindre kända pärlor, Klaipeda och Unescoklassade Kuriska näset.


Vi börjar dagen med att bekanta oss med Klaipeda, idag en charmig hamnstad men med en brokig historia. Stormakter som Tyskland och Sovjetunionen har i omgångar invaderat staden. Vi besöker Teatertorget i gamla stan, hjärtat av Klaipeda. Vi får bland annat lära oss mer om statyn och legenden Anna från Tharau. Monumentet är tillägnat den tyske poeten Simon Dach som är född i Klaipeda. Statyn försvann mystiskt under andra världskriget men i början på 1990-talet uppfördes en rekonstruktion av skulpturen. Fortsatt idag är denna kärlekssaga en populär dikt och kärlekssång i de tysktalande länderna i Europa.


Vi gör även ett kortare stopp på ett lokalt familjeägt galleri där vi får lära oss mer om bärnsten och smyckestillverkning. Bärnstenen som finns i Östersjön har varit en viktig och mycket uppskattad handelsvara för Litauen. Sjömännen som handlade med bärnstenen kallade den för det ”litauiska guldet”. Bärnstenen används i dagsläget främst till smycken och konstverk men är även känd för sina hälsofrämjande egenskaper.


Efter att vi fyllt på våra historiekunskaper tar vi med oss cyklarna och tar färjan över till Kuriska näset och hamnen i Smiltyne. Att resa med cykel är ett utmärkt sätt att lära känna den vackra litauiska kustregionen. Näset delas av Litauen och den ryska Kaliningrad-exklaven. Litauens "halva", den norra delen av Kuriska näset, är med på Unescos lista över världsarv och är en av de mest unika kultur- och naturobjekten i Östersjöregionen. Näset är en 97 km lång och 4 km bred tallskogsbevuxen landtunga av sand med Östersjön (Västerhavet för balter) i väster, och Kuriska Sjön i öster.


Vi cyklar längs vindpinade sanddyner och tallskogar med Östersjön och Kuriska sjön som vackra kulisser. Vi rullar huvudsakligen fram på natursköna cykelvägar, vi passerar stränder som under sommarhögsäsongen fylls av sol- och badtörstiga turister. Har vi tur kanske vi även får möjlighet att beskåda både storskarven och gråhägern som häckar här. För den modiga kan ett dopp i havet svalka och vem vet, vi kanske hittar bärnsten som spolats upp på stränderna.


Vi avrundar dagens cykeltur med en tre-rätters lunch i Smiltynes hamn. Efter en intressant dag på cykelsadeln och tillfredsställda av en god lunch cyklar vi åter mot färjan som tar oss tillbaka till fastlandet och vidare till fartyget.


Tidig kväll kastar M/S Birka Stockholm loss och lämnar Klaipeda. Vi tackar Litauen och Kuriska näset för denna gång samtidigt som vi ser fartyget glida ut från hamnen från första parkett. På kvällen äter vi 3-rätters middag tillsammans och går igenom morgondagens program på Gotland.


Dag 3 - Gotland

Ankomst till Visby 10.00 på förmiddagen. Cykelutflykt på ca 30 kilometer med lunch. Frukost, lunch och 3-rätters middag ingår.


Välkommen till Gotland! Vi gör precis som i Klaipeda, sätter oss på cykeln och gör oss redo att utforska vacker natur och spännande kultur. Idag ser vi södra Gotland och Visby med omnejd. Vi cyklar i ungefär 4,5 timmar och tar oss fram mellan lummiga ängar, vackra tallskogar och fina små grusvägar. På denna tur passerar vi genom två av Visbys södra socknar, Västerhejde och Stenkumla. Vi lär oss om Visbys medeltida ringmur och Gotlands spännande historia med allt från vikingar till bildstenar.


Direkt efter ankomsten på morgonen, runt klockan 10, gör vi oss startklara för dagens aktivitet. Vår lokala guide väntar på oss på kajen. Vi promenerar till cykeluthyraren i Visby hamn. Här får vi våra cyklar och hjälmar tilldelade samt praktisk information om utflykten.


Första uppförsbacken leder vi cyklarna upp mot södra ringmuren och Söderport. Härifrån trampar vi vidare ett par kilometer söder om Visby mot socknen Västerhejde. Här vid Wisborgs slätt låg den tidigare militära förläggningen P18 fram till nedläggningen år 2005. Flera markområden och vägar är före detta ”Kronans mark”, men nu tillgängliga för allmänheten att besöka och avnjuta.


Längs tursträckan genom socknarna Västerhejde och Stenkumla stannar vi för att se på växterna längs vägen, i skogarna och på ängena. Tack vare öns kalkrika berggrund och läget i Östersjön har en stort biologisk mångfald kunnat växa fram som till exempel Gotlands-sippa, gotländsk nunneört och ett stort antal variationer av orkidéer. Vi passerar forngravfält och annan kulturhistorisk mark, samt stannar till och tittar närmare på den över 2,5 meter höga bildstenen vid Forse gård. Här har ett kloster legat av vilket gamla murrester ännu finns kvar. I närheten finns även stora stenrös och gravfält.


Vi cyklar vidare mot Suderbys Herrgård, där vi pausar för lunch. Gården har anor från 700-talet och byggdes upp som herrgård under 1700-talet. I slutet av 1980-talet övertogs gården av familjen Jakobsson som än idag bedriver hotell, restaurang och golfverksamhet här.


När energidepåerna är fyllda trampar vi åter igen mot Visby och passerar över naturreservatet Södra Hällarna som ligger vackert längst den höga kusten strax söder om Visby. Naturen är karg och vindpinad av havet, men även här finns en unik flora och fauna. Utsikten över Visby och havet är mycket vacker och på sina platser hisnande. Södra Hällarna är ett unikt naturområde med flera olika naturtyper samlade på ett och samma ställe.


Avslutningsvis cyklar vi längst yttre västra ringmuren mot Almedalen, som idag är en vacker och välkänd park. Vid Almedalen, som är Visbys ursprungliga, medeltida hamn, uppfördes under 1160-talet en kastal, det äldsta tornet i ringmuren, Kruttornet. Efter ett stopp vid Almedalen cyklar vi åter mot hamnen och lämnar tillbaka våra cyklar. Beroende på vad klockan är finns det antingen tid för att utforska Visby på egen hand eller så går vi direkt ombord på fartyget.


Sen eftermiddag kastar M/S Birka Stockholm loss och lämnar Visby hamn. Se fartyget glida ut från världsarvet Visby från första parkett. På kvällen sätter vi oss till dukat bord för den sista middagen tillsammans för denna gång. Och vem vet, kanske blir det dans under den ljusa sommarhimlen.


Dag 4 – Hemkomst

Ankomst till Stockholm kl 14.00. Brunch och avskedsdrink ingår.


Dagen tillbringas till havs. Delta i aktiviteterna ombord, passa på att shoppa till sjöpriser, koppla av på soldäck eller mjuka upp vandringsmusklerna med en härlig behandling i spa-anläggningen på däck 10. Här kan du njuta en stund i jacuzzin med härlig utsikt över Stockholms skärgård och inloppet till Stockholm innan vi är tillbaka till Stadsgårdskajen igen, med nya upplevelser och bekantskaper.


Någon gång under dagen träffas vi kort en sista gång (tid bestämmer vi gemensamt kvällen innan) över något läskande, tar avsked av reseledare och reskamrater och samlar ihop våra intryck av de gångna dagarna.

Viktig information om din kryssning

OBS! Giltigt pass krävs för samtliga passagerare, även barn, på denna kryssning. Läs mer under "ID-handling, pass & visum"


​Information om cyklarna

Klaipeda: Sjuväxlade dam- och herrcyklar med fot- och handbroms. Cyklarna har antingen cykelkorg eller cykelväska, men ej någon hållare för vattenflaska.

Gotland: Tre- eller sjuväxlade damcyklar med fot- och handbroms. Cyklarna har cykelkorg och pakethållare men ej hållare för vattenflaska.

Destination

Ankomst

Avgång

Stockholm (dag 1) 17.00
Klaipeda (dag 2) 10.00 18.00
Gotland (dag 3) 10.00 18.00
Stockholm (dag 4) 14.00