TEMA - Cykelkryssning

TEMA - Cykelkryssning. Köpenhamn, Bornholm och Gotland

Välkommen till en härlig cykelresa och kryssning med TEMA och Birka Cruises!

Under fyra dygn utforskar vi Köpenhamn, Gotland och Bornholm från cykelsadeln tillsammans med TEMAs kunniga reseledare. Ändå är besöken i land bara en del av upplevelsen. Ombord finns en värld av matupplevelser, underhållning, shopping, spabehandlingar och avkopplande havsutsikt.

Rulla fram bland caféer och restauranger i den danska huvudstaden. Se smaragdsjön och få en historielektion på soliga Bornholm. Känn vinden i håret medan du passerar gotländska gårdar och kyrkor – allt i sällskap av TEMAs kunniga reseledare som finns med under hela kryssningen. Avrunda dagen med en god 3-rättersmiddag ombord och lägg upp taktiken inför morgondagens etapp.

Enkelhyttstillägg 3.500:-. Vill du uppgradera till ett lyxigare boende eller reser du tillsammans med någon som inte deltar i TEMAs cykelaktiviteter? Kontakta oss på 08 702 72 00.

Program dag för dag

Dag 1

Praktisk information: Avresa kl. 16.00 från Stadsgårdskajen i Stockholm. Kryssningsterminalen öppnar kl. 13.00. Från 14.30 kan du gå ombord och vi får tillgång till hytterna efter kl. 15.30. Möte med TEMA-guide kl. 17. Middag tillsammans med gruppen kl 17.30. I dag ingår välkomstdrink och en 3-rättersmiddag.

I dag bekantar du dig med fartyget, ditt flytande hotell, din TEMA-reseledare och dina medcyklister de kommande dagarna.
Gruppen består av högst 18 deltagare och TEMAs reseledare. På kvällarna äter vi middag tillsammans, summerar dagens intryck och laddar inför morgondagens äventyr.

TEMAs resenärer har tillgång till ett eget konferensrum under hela kryssningen, rum nr 4 som också kallas Göteborg, på däck 6. Här samlas gruppen för genomgångar och förberedelser inför utflykterna. På avresedagen träffar du din reseledare och dina resekamrater här kl. 17.00 för att gå gemensamt till kvällens middag.

Under cykelkryssningen blir du väl omhändertagen av din TEMA-reseledare som inspirerar med spännande berättelser om förr och nu. Som i alla TEMAs resor står platsens magi i centrum. TEMAs kunniga reseledare bjuder inte bara på kunskap och gedigen erfarenhet, de har en passion som gör att vi tillsammans skapar unika minnen.

Men först slår vi oss ned vid dukat bord för en 3-rätters välkomstmiddag tillsammans medan vi sakta seglar ut från Stockholm. Efter middagen är det dags för Captain’s cocktail där du träffar flera av alla som kommer att ta hand om dig under kryssningen. Lite senare bjuds du på underhållning med Birka Cruises proffsiga nöjesvärdar och blir du sugen på en svängom finns allt från dansband till disco.

Dag 2 - Gotland

Ankomst till Visby på morgonen, exakta tider får du av din TEMA-reseledare. Cykelutflykt med lättare lunch. Turen är cirka 30 kilometer lång och kräver normalkondition och cykelvana, vilket också gäller övriga dagar. Frukost, lättare lunch och 3-rättersmiddag ingår.

I Visby hamn väntar vår cykelguide och våra cyklar. Under cirka fem timmar utforskar vi Visby och kusten norr om staden. Vi får ta del av Visbys och Gotlands historia och bland annat höra om den danske kungen Valdemar Atterdag, som invaderade Gotland år 1361.
Visby är inte bara en idyllisk småstad utan även en av de bäst bevarade medeltida städerna i Skandinavien med en lång och intressant historia. Sedan 1995 finns Visby med på Unescos världsarvslista.

Vi cyklar längs den östra ringmuren mot Östergravar. Ringmuren runt Visby uppfördes i olika etapper under 1200-talet. Sedan tar vi riktning på Dalmansporten och Visbys äldsta delar. Vid Klinten får vi lära oss mer om den vackra medeltida Domkyrkan, Sankta Maria. Därefter cyklar vi vidare till Norderklint som erbjuder en fantastisk utsikt över Visby.

Nästa etapp tar oss vidare västerut till Krusmyntagården vid stranden Brissund. Här tar vi en välförtjänt paus och äter en gemensam lättare lunch med dryck. Det ges tillfälle att vandra genom Krusmyntagårdens örtagård och även möjlighet att köpa med sig kryddor och gotländska teer.

Efter lunchstoppet vänder vi tillbaka söderut mot Visby och kommer snart till fiskeläget Själsö, där konstnärsgården Brucebo ligger. Idag är det ett museum men från början var det konstnärsparet William Blair Bruce och Carolina Benedicks Bruces sommar stuga. Paret möttes i Paris i början av 1880-talet där de studerade konst. William var från Kanada och Carolina svenska. Under en semestervistelse blev de förälskade i Gotland och köpte sig en fiskestuga i Själsö hamn. Den vackra inredningen skapade de själva. William var naturmålare och Caroline skulptör. Här gör vi ett sevärt besök.

Vi lämnar Själsö bakom oss och tar oss sedan in i norra Visby vid strandbadet Snäckgärdsbaden. Snart kommer vi till fiskeläget Flundreviken, badplatserna Gustavsvik och Norderstrand. Vid Snäckgärdsporten gör vi ett kortare stopp, här finns de tillbyggda väktargångarna som blev återuppförda år 2009. Detta torn är idag en ny utsiktsplats i Visby.

Avslutningsvis cyklar vi längs den yttre västra ringmuren mot Almedalen, som idag är en vacker park, välkänd för att vara Sveriges största politiska mötesplats under en vecka i juli varje år. Under medeltiden var det Visbys ursprungliga hamn. Efter ett kort stopp i Almedalen cyklar vi ner till Visby hamn och lämnar tillbaka våra cyklar. Beroende på vad klockan är finns det antingen tid att utforska Visby på egen hand eller så går vi direkt ombord på fartyget.

Sen eftermiddag kastar M/S Birka loss och lämnar Visby hamn. Se fartyget glida ut från rosornas stad från första parkett. På kvällen väntar dukat bord och en härlig 3-rättersmiddag tillsammans med vår reseledare och gruppen. Vi går igenom morgondagens cykeltur och det blir helt säkert lite prat om dagens upplevelser.

Dag 3 - Köpenhamn

Ankomst till Köpenhamn på morgonen. Cykeltur 15 km. Frukost, lättare lunch och 3-rättersmiddag ingår.

Välkommen till Köpenhamn! Vi gör precis som i Visby, sätter oss på cykeln och ser staden från sadeln. Under ungefär tre timmar hinner vi med de stora sevärdheterna.

Direkt efter ankomsten på morgonen, runt klockan 10, gör vi oss startklara för dagens spännande aktivitet. Vår lokalguide väntar på oss på kajen. Här får vi våra cyklar och hjälmar tilldelade samt praktisk information om utflykten.

Köpenhamnsborna har i alla tider använt cykeln som fortskaffningsmedel. Cykelvägarna är väl utbyggda och anpassade till trafiken och dagens krav på säkerhet. En av platserna vi kommer till är Köpenhamns Rådhus, som började byggas 20 år före Stadshuset i Stockholm och liksom det inspirerat av den italienska renässansen. Man anar en viss konkurrens mellan arkitekterna. Stadshuset i Stockholm är 40 cm högre.

Från Rådhuset till Tivoli, som inte bara är stadens mest besökta attraktion utan hela Danmarks mest besökta med över 4 miljoner besökare varje år. Ströget, Skandinaviens Las Ramblas, Kongens Nytorv, Det Konglige Teater är andra sevärdheter. Börshuset från 1624 lät byggas av Kristian lV som ligger bakom flera av stadens ståtligaste byggnadsverk. Kungen var en katastrof som kung tycker nog många, men byggnaderna som restes under hans tid som landets härskare förvandlade Köpenhamn till en av Europas ståtligaste huvudstäder.

Vi ger Christiansborgspalatset på den lilla ön Slotsholmen en extra uppmärksam, eftersom det hyser det Danska Folketinget, Riksdagen, Högsta Domstolen och delar av den danska Regeringen. Dessutom har kungafamiljen också verksamhet här. Hela makten samlad!

Innan vi lämnar tillbaka våra cyklar och återvänder till vårt fartyg, stannar vi naturligtvis till vid en av världens mest kända statyer, Den Lilla Sjöjungfrun som mer än något annat representerar Köpenhamn. Statyn har vandaliserats flera gånger, huvudet sågats av och 2007 blev hon rosafärgad. Sjöjungfrun i vattenbrynet i Langelinie är en kopia. Originalet blev klart 1913 och finns hos skulptören Edvard Eriksens arvingar. Möjligtvis finns det en dansk som är mera känd än den Lilla Sjöjungfrun och det är hennes skapare, författaren H. C. Andersen.

Efter cykelutflykt är dagen ledig fram till avgång. På kvällen väntar ännu en härlig 3-rättersmiddag och vi har säkert redan en hel del att avhandla under middagen. Om vädret tillåter glider vi under Öresundsbron medan vi lämnar Köpenhamn, en häftig upplevelse. Och vad sägs om en dans under sommarhimlen efter middagen.

Dag 4 - Bornholm

Ankomst Rönne på morgonen. Cykelutflykt, ca 26 km. Frukost, buffélunch och 3-rättersmiddag ingår.

Bornholm är en perfekt ö att ta sig runt på cykel på, med cykelvägarna som förbinder större orter och sevärdheter. Ön erbjuder cirka 270 km tillrättalagda cykelstråk, imponerande med tanke på att Bornholm totalt är ca 30 x 40 kilometer.

Vid ankomsten till Rönne möts vi på kajen som vanligt och får cyklar och hjälmar. Våra cyklar är rejäla sjuväxlade cyklar med fotbroms och cykelkorg.

TEMA har valt att lägga cykelutflykten till Nyker och Hasle. Nyker ligger drygt 6 km nordost om Rönne och är först och främst känt för sin speciella kyrka, en s.k. rundkyrka. Att bo på en ö mitt i ett öppet mellan makthungriga nationer, krävde extra förberedelser för eventuella invasioner. Rundkyrkorna skapades framför allt under tidig medeltid och var stabila och fungerande försvarsverk, där man kunde skydda sig men och också försvara sig vid fientlig invasion. På Bornholm byggde man ett antal redan på 1100-talet. Vi stannar till vid Ny Kirke eller Alla Helgons Kyrka som den också heter och lär oss lite mera om dessa rariteter.

Efter Nyker cyklar vi vidare i nordvästlig riktning mot den lilla staden Hasle. Staden är en av de äldsta på Bornholm och existerade redan i början av 1100-talet. På 1800-talet kom man att tala med beundran för byggdens morötter och potatis och inte minst om det kumminkryddade brännvinet, som också gav vissa av traktens män ett visst dåligt rykte.
Hasle med ca 1500 invånare är idag en levande bygd, där hamnen spelar en viktig roll i det dagliga livet. Under sommaren är det en härlig mix av lokalbor, turister, nöjes- och fiskebåtar, vilket gör hamnen till en naturlig och levande samlingsplats. Här ligger Bornholms sista fiskrökeri. Tillverkningen sker på traditionellt sätt med alved – ett äkta hantverk där perfektion är kunskaper som gått i arv från generation till generation. Från maj till oktober under förmiddagen går rökarna varma. Här stannar vi till lite längre och lär oss mer om konsten att röka fisk och rundar av med en härlig lunch bestående av lokala fiskdelikatesser.

Efter detta intressanta besök och tillfredställda av en god lunch vänder vi tillbaka mot Rönne. Färden går nu huvudsakligen de återstående dryga 10 kilometrarna på natursköna skogsvägar.

Den första etappen leder genom Hasle Lystskov som utgör en del av det stora sandflyktsområdet mellan Rönne och Hasle. På 1820-talet planterade man en mängd träd för att stoppa sanddynernas vandringar. Man valde först tall och björk men senare både ek och bok. Området är intressant också för den gruvindustri som var verksam här. Här finns flera mindre sjöar som Rubinsjön vars rödaktiga färg avslöjar järnrikedomen i leran eller smaragdsjön som nästan är lika grön som den omgivande skogen.

Snart skymtar vi Rönne, och under vägen ser vi fler exempel på hur man försökt stoppa den våldsamma sandflykten med trädplanteringar. Trots den magra sandiga jorden är landskapet överraskande grönt. Framme i Rönne avslutar vi denna utflykt med att cykla in i den historiska stadsdelen med Store Torv och Lille Torv som utgör Rönnes kommersiella centrum. Runt omkring slingrar sig idylliska och pittoreska smågator som utgör stadens äldsta bebyggelse. Från centrum till hamnen går huvudstråket Snellemark som korsas av Storegade, som inte alltför längesedan var den finaste av gator, där aristokratin, rika köpmän och skeppare bodde.

Efter avslutad utflykt är resten av eftermiddag fri för egna strövtåg innan Birka kastar loss och inleder kryssningen tillbaka till Stockholm. På kvällen sätter vi oss till dukat bord för den sista middagen tillsammans för denna gång. Och vem vet, kanske blir det dans under den ljusa sommarhimlen.

Dag 5

Brunch ingår. Ankomst till Stockholm ca 15.45.

Dagen tillbringas till havs. Delta i aktiviteterna ombord, passa på att shoppa till sjöpriser, koppla av på soldäck eller mjuka upp vandringsmusklerna med en härlig behandling i spa-anläggningen på däck 10.

Här kan du njuta en stund i tomhusjacuzzin med härlig utsikt över Stockholms skärgård och inloppet till Stockholm innan vi är tillbaka till Stadsgårdskajen igen, med nya upplevelser och bekantskaper.

Viktig information om din kryssning

  • OBS! Giltigt pass krävs för samtliga passagerare, även barn, på denna kryssning. Läs mer under "ID-handling, pass & visum"
  • Vi lägger till vid följande kajer: Nedre Toldbod i Köpenhamn, Visby inre hamnen och kryssningskajen i Rönne på Bornholm

1971 startade pionjären TEMA med resor för nyfikna. Alla år har givit oss en oslagbar kunskap och erfarenhet och det märks. Eller, det gör hela skillnaden. Teamet som arbetar och producerar TEMAs resor har en lång och gedigen kunskap om de länder och områden vi reser till. Kunskap som de skaffat sig genom att själv arbeta som TEMA-reseledare. Våra reseledare har en egen relation till de länder de verkar i och älskar att dela med sig av sina smultronställen och erfarenheter. TEMA tar dig med på rundresor, cykelresor, vandringar, kryssningar och safari. Noga utvalda resor som inte går att kopiera.

Langkryssning Tema Logo Birka