Rügen – Tysklands största ö

Ö-luffning i Östersjön med Rügen, Gotland och Bornholm

Rügen är inte bara Tysklands största ö, den beskrivs ofta som den vackraste med vita klippor, bokskogar och stränder. Följ med oss på en ö-luffning med klass – upptäck tre öar och tre länder på fyra dygn!

En resa för naturälskare, historieintresserade, kulturvänner och livsnjutare i allmänhet.

Rügen är inte bara Tysklands största ö, den beskrivs ofta som den vackraste. Här väntar sagolika naturupplevelser med vita kritklippor, branta kuster, frodiga bokskogar, havsvikar och insjöar. Längs kilometerlånga vita sandstränder ligger de anrika badorterna på rad med pampiga villor, träpirer och strandpromenader. Ön bjuder på en fängslande historia, präglad av tvåhundra år av svenskt styre under stormaktstiden, andra världskriget och DDR-tiden.

Förutom att Rügen är en av Tyskland soligaste platser har de landets minsta nationalpark Jasmund. Sin storlek till trots är den imponerande med sin 161 meter höga kalkstensklippor och Unesco-skyddade urgammal bokskog med unika växter och djur.

Under vår ö-luffning besöker vi ytterligare två solskensöar, Gotland och Bornholm.
Sveriges största ö kallas också Östersjöns pärla. Gotland bjuder på en kontinental känsla och är tillräckligt liten för att vi ska hinna uppleva massor på bara en dag.
Bornholm med sitt alldeles speciella ljus sägs vara Danmark i ett nötskal och är trots sin litenhet en utmärkt kombination av kultur, natur och historia.

Utforska öarna på egen hand eller under en av våra populära utflykter om du vill uppleva ännu mer.

Vi erbjuder mängder av upplevelser under själva kryssningen med god mat, dans, musik, underhållning, shopping, massor av aktiviteter och spabehandlingar. Havsutsikt är garanterad.

Dagsprogram och mer fakta hittar du längre ned på sidan.

VIKTIG INFORMATION OM DIN KRYSSNING

  • OBS! Giltigt pass krävs för samtliga passagerare, även barn, på denna kryssning. Läs mer under "ID-handling, pass & visum"
  • Vi erbjuder flera guidade utflykter på alla resmål. Starttid för utflykterna står på biljetten du får vid incheckningen
  • De flesta utflykter innehåller promenader. Har du problem att gå, läs utflyktsbeskrivningarna noggrant för att se vilken som passar dig. Ring oss gärna för mer detaljerad information: 08-702 72 00

TA DIG FRÅN OCH TILL FARTYGET

Bornholm: Fartyget lägger till 1,8 km km från Store Torv (Stortorget) mitt i Rönne. Vi bjuder på kostnadsfria skyttelbussar som går mellan fartyget och Stora Torget. OBS! Köer kan uppstå om alla vill åka samtidigt. För att slippa köa kan du promenera (tar cirka 25 minuter) eller eventuellt ta taxi (finns så klart inte obegränsat), pris ca 100 DKK från centrum.

Rügen: Vi lägger till i Mukran, cirka 5 km söder om Sassnitz. Vi bjuder på kostnadsfria skyttelbussar som går från fartyget till badorten Binz och tillbaka under dagen. OBS! Det kan bli köer om alla vill åka samtidigt. Det finns taxi, även om det kan vara svårt att få en under högsäsong, som från Binz kostar cirka 25-28 Euro per taxi.

Gotland: Vi lägger till vid Kajplats 7, cirka 1,5 km från Almedalen. Om du inte vill promenera (tar ca 20-25 min till Almedalen) erbjuder vi gratis skyttelbussar som går till/från Östercentrum, strax utanför murarna. OBS! Köer kan uppstå om alla vill åka samtidigt. För att slippa köa kan du ta dig tillbaka till fartyget till fots eller med taxi, vilket kostar ca 150:- från centrum.


Unecso Logo Birka

UNESCO VÄRLDSARV

De gamla urbokskogarna är en del av Tysklands minsta nationalpark, Jasmund på Rügen och Unesco-skyddade sedan 2011.

Hansestaden Visby antogs genom sina unika kulturvärden av Unesco som en del av Världsarvet 1995.

Ett världsarv är en unik kultur- eller naturhistorisk miljö som vittnar om människans eller jordens historia och är så värdefullt att det är viktigt att det bevaras.

Ö-FAKTA

Rügen är Rügen 976 km² och Tysklands största ö. 51,4 km lång och 42.8 km bred. Högsta punkten är Piekberg med 161 meter. På Rügen bor ca 70 000 personer. Visste du att Rügen är tio gånger större än ön Sylt men har bara tre gånger fler invånare.


Gotland är med sina 3 184 km² både Sveriges största ö och klart störst av våra tre öar. Den är 52 km bred och 17,6 mil lång från Fårö till Hoburgen och har ca 57 200 invånare. Visste du att Gotland har cirka 800 km kust inklusive Fårö, att det finns viltlevande gotlandsruss på Lojsta hed, att det är Sveriges kyrkotätaste kommun med 92 medeltida kyrkor och att Visby ringmur är den bäst bevarade stadsmuren i hela norra Europa.


Bornholm är minsta ön av de tre med 588 km², knappt hälften så stor som Öland, och cirka 40 000 invånare. Bornholm bildar en sned fyrkant och är som längst 40 km och bredast 28 km. Visste du att Bornholm är Danmarks enda riktiga berglandskap och att högsta toppen är drygt 160 m.