Rügen – Tysklands största ö

Ö-luffning i Östersjön med Rügen, Gotland och Bornholm

Rügen är inte bara Tysklands största ö, den beskrivs ofta som den vackraste med vita klippor, bokskogar och stränder. Följ med oss på en ö-luffning med klass – upptäck tre öar och tre länder på fyra dygn!

En resa för naturälskare, historieintresserade, kulturvänner och livsnjutare i allmänhet.

Rügen är inte bara Tysklands största ö, den beskrivs ofta som den vackraste. Här väntar sagolika naturupplevelser med vita kritklippor, branta kuster, frodiga bokskogar, havsvikar och insjöar. Längs kilometerlånga vita sandstränder ligger de anrika badorterna på rad med pampiga villor, träpirer och strandpromenader. Ön bjuder på en fängslande historia, präglad av tvåhundra år av svenskt styre under stormaktstiden, andra världskriget och DDR-tiden.

Förutom att Rügen är en av Tyskland soligaste platser har de landets minsta nationalpark Jasmund. Sin storlek till trots är den imponerande med sin 161 meter höga kalkstensklippor och Unesco-skyddade urgammal bokskog med unika växter och djur.

Under vår ö-luffning besöker vi ytterligare två solskensöar, Gotland och Bornholm.
Sveriges största ö kallas också Östersjöns pärla. Gotland bjuder på en kontinental känsla och är tillräckligt liten för att vi ska hinna uppleva massor på bara en dag.
Bornholm med sitt alldeles speciella ljus sägs vara Danmark i ett nötskal och är trots sin litenhet en utmärkt kombination av kultur, natur och historia.

Utforska öarna på egen hand eller under en av våra populära utflykter om du vill uppleva ännu mer.

Vi erbjuder mängder av upplevelser under själva kryssningen med god mat, dans, musik, underhållning, shopping, massor av aktiviteter och spabehandlingar. Havsutsikt är garanterad.

Dagsprogram och mer fakta hittar du längre ned på sidan.

Från 4 200:-/person inkl halvpension
4 dygn, avresa 11/5

I prisexemplet ingår:

  • Del i tvåbäddshytt Cabin Ekonomi
  • Fyra 3-rättersmiddagar exkl dryck
  • Tre frukostbufféer
  • En brunch
  • Underhållning och aktiviteter ombord

Utflykter Rügen

Kryssningar Langkryssning Utflykt Bokskog Puff Birka

Höjdpunkter på Rügen

Rügen bjuder på vackra bokskogar, vita kritklippor och kilometerlånga sandstränder. Idag utforskar vi den majestätiska naturen i nationalparken Jasmund och tar ångtåg till anrika badorten Binz.
795:-/person. 6 tim. Engelsktalande guide.

Kryssningar Langkryssning Rugen Vit Klippa Birka

Vita klippor från hav och land

Ståtliga vita kritklippor som reser sig ur havet och världsarvsklassade orörda bokskogar. Tysklands största ö beskrivs ofta som den vackraste – idag ser vi den unika naturen i nationalparken Jasmund från olika perspektiv.
925:-/person. 5 tim. Engelsktalande guide.

Kryssningar Langkryssning Rugen Utflykt Train Birka

Ångtåg och rökeri

Resan blir målet när ångtåget Rasande Roland tar oss i lugn takt genom landskapet. Vi besöker den vita staden och de anrika badorterna Göhren och Binz. Och får smaka rökta specialiteter från Rügen.

925:-/person inkl smakprov. 6 tim. Engelsktalande guide.

Kryssningar Langkryssning Utflykt Kap Arcona Vy Puff Birka

Kap Arkona - Rügens nordligaste skatt

Vi vandrar längs nordkusten från fyrtornen på Kap Arkona till den pittoreska fiskbyn Vitt med halmtakshus och åttakantigt kapell. I Ruegenhof ser vi lokalt, traditionellt hantverk och produkter av havtorn.

695:-/person. 5,5 tim. Engelsktalande guide.

Kryssningar Langkryssning Stralsund Olprov Birka

Stralsund med ölprovning

Spännande historia och lokal öl. Vi upptäcker den världsarvsklassade hansastaden Stralsund under stadspromenad genom medeltida gator och gränder. Hos prisbelönta Island Brewery Rambin testar vi bryggeriets öl.
830:-/person inkl ölprovning. 6,5 tim. Engelsktalande guide.

Kryssningar Langkryssning Utflykt Binz Puff Birka

Vackra Rügen med buss

Rügen är Tysklands största ö och enligt många också den vackraste. Under en bekväm bussrundtur upptäcker vi det vackra landskapet, den vita residensstaden Putbus och Binz, öns största bad- och kurort.

625:-/person. 4 tim. Engelsktalande guide.

Kryssningar Langkryssning Utflykt Rugen Havtorn Burk Puff Birka

Havtornslikör och Bergen

Det lilla vitaminkraftverket havtorn växer vilt på Rügen och är grunden för allt från marmelad till likörer. Idag besöker vi ett destilleri, får smaka de orange dropparna och så tar vi en stadsrundtur i öns huvudort Bergen, mitt på ön.
765:-/person inkl dryckesprovning. 6 tim. Engelsktalande guide.

Kryssningar Langkryssning Utflykt Hansa Stralsund Puff Birka

Hansastaden Stralsund

Spännande historia och schnitzel. Vi känner historiens vingslag i den världsarvsklassade hansastaden Stralsund, präglad av tvåhundra år av svenskt styre. Upplevelserna toppas med en riktigt tysk lunch.

895:-/person inkl lunch. 6 tim. Engelsktalande guide.

Kryssningar Langkryssning Rugen Utflykt Tradtoppar Birka

Prora & trädtoppsvandring

Från trädtoppar till kolossen på Rügen och badorten Binz! Följ med på en unik naturvandring och en vandring genom historien i Seebad Prora, en av Hitlers planerade gigantiska semesteranläggningar.

995:-/person. 6 tim. Engelsktalande guide.

Utflykter Bornholm

Kryssningar Langkryssning Nordturen Bornholm Birka

Nordturen: Dramatisk kust och ruiner

Bornholms norra del präglas av berg och dramatiska klippkuster. På en brant klippa ligger Hammershus, norra Europas största borgruin med en spännande historia. I vackra Gudhjem testar vi specialiteten ”röged bornholmer”.
625:-/person inkl enklare lunch. 5 tim.

Kryssningar Langkryssning Bornholm Utflykt Sydturen Sandstrand Birka

Sydtur – soligast på solskensön

Korsvirkeshus, klippor, slättland och havet som alltid är närvarande. Dagens tur i lilleputtriket går till Svaneke som lär vara soligast på hela ”Solskensön” och öns östligaste punkt, Dueodde, med kritvit finkornig sand.

625:-/person inkl lättare lunch. 5 tim.

Kryssningar Langkryssning Utflykt Vinbonde Puff Birka

Vinbondens vedermödor

Druvor på solskensön! Vi besöker Bornholms första vingård startade 2000 och har sedan dess utökat med både brännvins- och whiskytillverkning. Gårdsägaren själv visar oss runt på gården och guidar oss genom vinprovningen.
625:-/person inkl vinprovning. Ca 3 tim.

Langkryssning Utflykt Bornholm Glass Ol Birka

Glas, godis och god öl

En dag fylld med goda upplevelser! Vi besöker en av Danmarks mest kända glashyttor. I vackra Svaneke kan du köpa lokalt producerade godsaker och upplevelserna toppas med ölprovning på Svaneke Bryghus.
695:-/person inkl ölprovning. 3,5 tim.

Kryssningar Langkryssning Bornholm Ronne Kyrka Utflykt Birka

Ny! Stadsvandring Rönne

Se medeltidsstaden Rönne som har anor från 1300-talet till fots. Vi vandrar längs med slingrande kullerstensgator och färggranna stockrosor tillsammans med en guide som delar med sig av anekdoter och stadens historia.
325:-/person. 3 tim.

Kryssningar Langkryssning Bornholm Utflykt Yachttur Hav Birka

Ny! Yachttur längs kusten

Upplev Bornholms fascinerande steniga havsstränder bekvämt tillbakalutad på en lyxig flybridge yacht. Vi kryssar norrut längs med Bornholms kust fylld med pittoreska hus och rökerier, naturområden som förför och Hammershus, nordeuropas största slottsruin.
2 250:-/person. Ca 3 tim.

Utflykter Gotland

Kryssningar Langkryssning Utflykt Gotland Vastra Sten Birka

Ny! Vackra, västra Gotland

Res mot sydost via små vägar och orter, Vall – Mästerby – Sanda. Se skeppssättningen vid Gannarve och spana ut över havet mot Stora och Lilla Karlsö. Fika på Stelor. En utflykt som blandar medeltida kyrkor, storslaget landskap och det bästa av västra Gotland.
475:-/person inkl fika. 4 tim.

Kryssningar Langkryssning Utflykt Faro Rauk Puff Birka

Fårö – den magiska ön i norr

En gång Fårö, alltid Fårö! Upplev ljuset och den alldeles speciella naturen på den älskade lilla ön. Dagen bjuder på Sveriges största raukområde, kanske en och annan kändis samt mästerregissören Bergmans grav.
655:-/person inkl lunch. 6 tim.

Kryssningar Langkryssning Utflykt Gotland Medeltid Birka

Medeltida Visby - stadsvandring

Känn historiens vingslag under vår vandring innanför murarna i en av de bäst bevarade medeltida städerna i Skandinavien. Vi ser ruiner, den ståtliga domkyrkan, Botans blomstrande oas och en ruskig medeltida galge.
325:-/person. 3 tim.

Kryssningar Langkryssning Utflykt Tagrals Puff Birka

Ny! Gotlands museijärnväg och stadsvandring

Dagens höjdpunkt är tågresan där vi tuffar fram i lugn takt genom det vackra landskapet. Vi besöker också en av öns alla medeltida kyrkor och får en guidad stadsvandring genom Visby.
595:-/person. 3,5 tim.

Kryssningar Langkryssning Utflykt Krysmyntagarden Puff Birka

Lummelundagrottan och Krusmyntagården

Följ med 400 miljoner år tillbaka i tiden! Dagen bjuder på naturupplevelser med den unika droppstensgrottan i Lummelunda, vackra vyer längs kusten och besök med lättare lunch på Krusmyntagården.

645:-/person inkl lättare lunch. 3,5 tim.

Langkryssning Bryggeri Visby Ölprovning Birka

Gotlands Bryggeri och vandring i Visby

Guidad vandring i Visbys medeltida gränder till Gotlands Bryggeri vid Stora Torget. Här tar vi en svalkande paus med kort rundvandring och ölprovning och lär oss mer om mikrobryggeriets ölsorter. En smak och doftupplevelse!
600:-/person inkl ölprovning. 2,5 tim.

Program dag för dag

Dag 1

Din ö-luffning börjar med sommarfest och härlig stämning på soldäck medan vi sakta glider ut från Stockholm. Vi bjuder på Captain’s cocktail där du träffar några av alla som kommer att ta hand om dig under resan innan eller efter du slår dig ned för att avnjuta en 3-rätters välkomstmiddag. Kvällen bjuder på underhållning och dans.


Dag 2 – Bornholm

Hej, eller davs på danska, säger vi till resans första ö, Bornholm! Vi lägger till i Rönne med korsvirkeshus och kullerstensgator. Se dig om på ön med flest soltimmar i Danmark, på egen hand eller på någon av våra utflykter! Gillar du aktiviteter kan du cykla eller vandra. På kvällen sätter vi oss till dukat bord och säger farväl till Bornholm för denna gången.


Dag 3 – Rügen

Vi vaknar upp med utsikt över de vita klipporna på resans andra ö, Rügen. Upplev ännu mer genom att följa med på någon av våra guidade utflykter. På kvällen väntar en härlig 3-rättersmiddag medan vi glider ut från hamnen i Sassnitz på väg till Gotland.


Dag 4 – Gotland

Ny dag och ö-luffningens sista ö. Vi lägger till i världsarvstaden Visby. Här kan du följa med på en guidad rundvandring eller strosa omkring på egen hand. Vill du se mer av Gotland, följ med på någon av våra utflykter. Tillbaka ombord slår vi oss ned för att njuta av en sista middag tillsammans för denna gången.


Dag 5

Dagen tillbringas till havs. Delta i våra aktiviteter, shoppa till förmånliga sjöpriser, koppla av på soldäck, se havsutsikten från promenaddäck eller unna dig en härlig behandling i vår fina spa-anläggning på däck 10. Här kan du njuta en stund i vår utomhusjacuzzi med utsikt över Stockholms skärgård och inloppet till Stockholm innan vi är tillbaka till Stadsgårdskajen igen, fyllda av nya upplevelser.


Menyer

Information

Destination

Ankomst

Avgång

Stockholm (dag 1) 17.00
Bornholm (dag 2) 13.00 19.00
Rügen (dag 3) 08.30 18.00
Visby (dag 4) 10.00 18.00
Stockholm (dag 5) 14.00

VIKTIG INFORMATION OM DIN KRYSSNING

  • OBS! Giltigt pass krävs för samtliga passagerare, även barn, på denna kryssning. Läs mer under "ID-handling, pass & visum"
  • Vi erbjuder flera guidade utflykter på alla resmål. Starttid för utflykterna står på biljetten du får vid incheckningen
  • De flesta utflykter innehåller promenader. Har du problem att gå, läs utflyktsbeskrivningarna noggrant för att se vilken som passar dig. Ring oss gärna för mer detaljerad information: 08-702 72 00

TA DIG FRÅN OCH TILL FARTYGET

Bornholm: Fartyget lägger till 1,8 km från Store Torv (Stortorget) mitt i Rönne. Vi bjuder på kostnadsfria skyttelbussar som går mellan fartyget och Stora Torget. OBS! Köer kan uppstå om alla vill åka samtidigt. För att slippa köa kan du promenera (tar cirka 25 minuter) eller eventuellt ta taxi (finns så klart inte obegränsat).

Rügen: Vi lägger till i Mukran, cirka 5 km söder om Sassnitz. Vi bjuder på kostnadsfria skyttelbussar som går från fartyget till badorten Binz och tillbaka under dagen. OBS! Det kan bli köer om alla vill åka samtidigt. Det finns taxi, även om det kan vara svårt att få en under högsäsong.

Gotland: Vi lägger till vid Kajplats 7, cirka 1,5 km från Almedalen. Om du inte vill promenera (tar ca 20-25 min till Almedalen) erbjuder vi gratis skyttelbussar som går till/från Östercentrum, strax utanför murarna. OBS! Köer kan uppstå om alla vill åka samtidigt. För att slippa köa kan du ta dig tillbaka till fartyget till fots eller med taxi.


Unecso Logo Birka

UNESCO VÄRLDSARV

De gamla urbokskogarna är en del av Tysklands minsta nationalpark, Jasmund på Rügen och Unesco-skyddade sedan 2011.

Hansestaden Visby antogs genom sina unika kulturvärden av Unesco som en del av Världsarvet 1995.

Ett världsarv är en unik kultur- eller naturhistorisk miljö som vittnar om människans eller jordens historia och är så värdefullt att det är viktigt att det bevaras.

Ö-FAKTA

Rügen är Rügen 976 km² och Tysklands största ö. 51,4 km lång och 42.8 km bred. Högsta punkten är Piekberg med 161 meter. På Rügen bor ca 70 000 personer. Visste du att Rügen är tio gånger större än ön Sylt men har bara tre gånger fler invånare.


Gotland är med sina 3 184 km² både Sveriges största ö och klart störst av våra tre öar. Den är 52 km bred och 17,6 mil lång från Fårö till Hoburgen och har ca 57 200 invånare. Visste du att Gotland har cirka 800 km kust inklusive Fårö, att det finns viltlevande gotlandsruss på Lojsta hed, att det är Sveriges kyrkotätaste kommun med 92 medeltida kyrkor och att Visby ringmur är den bäst bevarade stadsmuren i hela norra Europa.


Bornholm är minsta ön av de tre med 588 km², knappt hälften så stor som Öland, och cirka 40 000 invånare. Bornholm bildar en sned fyrkant och är som längst 40 km och bredast 28 km. Visste du att Bornholm är Danmarks enda riktiga berglandskap och att högsta toppen är drygt 160 m.