Lübeck & Hamburg

Lübeck & Hamburg med Gotland och Bornholm.

Nyhet! Trivsamma Lübeck bjuder på medeltid och marsipan. Följ med på en upptäcktsresa med spännande historia, arkitektur, Nobelprisvinnare och en världsarvsklassad stadskärna med mer än 80 gömda gränder.

Historiens vingslag känns i Lübeck, drottningen av Hansan, med fem gotiska kyrkor, sju kyrkspiror och den gamla stadsdelen helt omgiven av vatten. Gamla stan är inte bara världsarvsklassad utan också trivsam med restauranger, caféer och butiker och mängder av små, lugna gränder. För fikafantasten är ett besök hos marsipanmästaren Niederegger ett måste.

Dessutom anordnas både guidade utflykter och busstransport till Hamburg, cirka 1 timme och 15 minuter med buss från Lübeck. 

Lübeck och badorten Travemünde hör ihop och det är också här Birkas fartyg lägger till, mitt på strandpromenaden.

En extra bonus är att vi också besöker solskensöarna Gotland och Bornholm som du har en hel dag på dig att utforska. 

Vill du uppleva ännu mer följer du med på någon av våra populära utflykter. OBS! Lübecks gamla stad är en medeltida stad med trånga gränder och det går inte att köra bussturer här, alla stadsturer är därför vandringar.

Som kronan på verket finns en hel värld av upplevelser ombord. God mat, dans, musik, underhållning, shopping, spabehandlingar och havsutsikt från absolut första parkett.

Dagsprogram och mer fakta hittar du längst ned på sidan. 

Utflykter Lübeck

Kryssningar Langkryssning Utflykt Lubeck Pretzel Birka

Stadsvandring i Lübeck och bryggeri

Vi promenerar genom gamla staden i Hansans drottning Lübeck med berömdheter som praktfulla Mariakyrkan och stadens kända symbol, Holstentor. Och den söta stoltheten, marsipan. Turen avslutas i stadens äldsta bryggeri där vi tar del av deras traditionella sätt att tillverka öl. I den rustika ölkällaren från 1225 går vi tillbaka till medeltiden släcker vi törsten med en lätt Zwickelbier och nybakad kringla. Tid på egen hand innan bussen går tillbaka.

475:-/person. 5 tim inkl öl och snacks. Engelsk guide.

Kryssningar Langkryssning Utflykt Lubeck Runt2 Birka

Lübeck runt

En kort bussresa tar oss till Lübeck, Hansans drottning. Vi promenerar genom gamla stan, helt omgiven av vatten och ser den gotiska juvelen Mariakyrkan, Den Helige Andes sjukhus – en av Europas äldsta institutioner för sjuk- och fattigvård, stadens främsta symbol Holstentor och marsipanparadiset Niederegger. Vi ser den världsarvsklassade gamla stan från sjösidan under en avkopplande båttur och du får tid på egen hand innan bussen går tillbaka.
575:-/person. 5 tim. Engelsk guide. 

Kryssningar Langkryssning Utflykt Lubeck Marsipan Godis Birka

Stadsvandring i Lübeck och marsipan

Vår vandring tar oss genom trivsamma Lübecks gamla stad, omgiven av vatten. Vi passerar gotiska kyrkor, mer än 70 gömda gränder och innergårdar och stolta Holstentor. Mitt emot rådhuset ligger Niederegger där stadens söta stolthet marsipan har tillverkats i mer än 200 år. Vi tar del av den långa traditionen i marsipansalongen, ser hur figurerna växer fram och när vi inte kan stå emot längre bjuds vi på ett smakprov. Tid på egen hand innan bussen går tillbaka.

545:-/person. 5 tim inkl fika. Engelsk guide.

Kryssningar Langkryssning Utflykt Lubeck Stadsvandring Lunch Birka

Stadsvandring i Lübeck och lunch

Upptäck Hansastaden Lübeck med de sju tornen och kända sevärdheter som Holstentor, Mariakyrkan och rådhuset med sin traditionella hansaarkitektur och historia. Lunch intas på stadens mest kända restaurang, Skepparsällskapets hus, tidigare mötesplats för sjömän, redare och köpmän. Här sitter vi vid de ursprungliga ekborden omgivna av föremål från hela världen och känner historiens vingslag. Tid på egen hand innan bussen går tillbaka.

625:-/person. 5 tim inkl lunch. Engelsk guide.

Kryssningar Langkryssning Utflykt Lubeck Schweiz2 Birka

Natur och kultur i Lilla Schweiz

Vi färdas genom det vackra landskapet till Plön, i hjärtat av det som kallas Lilla Schweiz med böljande kullar, skogar och sjöar. Fem sjöar omringar staden och vi tar en båttur på slingrande vattenvägar längs vikar och små öar. Vi fortsätter till charmiga staden Eutin med slottet som tronar majestätiskt på en halvö mitt i stora Eutinsjön. Här guidas vi genom stadens små gator förbi hus från olika epoker och ser slottsparken i barockstil med majestätiska alléer. 

525:-/person. 4,5 tim. Engelsk guide.

Kryssningar Langkryssning Utflykt Travemunde Fots Birka

Travemünde till fots

Upptäck Lübecks charmiga ”dotter” och badort under en guidad promenad. Vi går genom den gamla stadsdelen till den färgstarka fiskehamnen, längs den fina hamnpromenaden Vorderreihe kantad av butiker, mysiga kaféer och restauranger. Vi ser den gamla fyren, Tysklands äldsta fyrtorn som efter nästan 450 år fått en välförtjänt pension och Brügmanngarten där man håller utomhuskonserter under varma sommarkvällar.

200:-/person. 1,5 tim. Engelsk guide.

Kryssningar Langkryssning Utflykt Hamburg Bat Birka

Hamburg med båt och buss

Hamn, cityliv, parker och sjöar – det är Hamburg! En båttur tar oss mellan de stora fartygen i hamnen som är själva pulsådern i Hamburg och visar stadens häftiga silhuett. Med buss ser vi kända attraktioner som Rådhuset, trendiga Junfernstieg och Hafen City – ett av världens största pågående stadsbyggnadsprojekt där en helt ny stadsdel växer fram sida vid sida med hamnens lyftkranar. Ett par timmar för att utforska staden på egen hand.

675:-/person. 6 tim. Engelsk guide. Ingen guidning på bussen T/R Hamburg.

Kryssningar Langkryssning Hamburg Park Birka

Bildsköna Hamburg

Promenadstråk, stora parker och spännande arkitektur! Vår tur genom Hamburg tar oss till det ståtliga rådhuset som dominerar hela stadskärnan och har fler rum än Buckingham Palace. Vi ser Speicherstadts gamla lagerlokaler i tegel omgivna av bråddjupa kanaler som blev upptaget på Unescos världsarvslista 2015 och eleganta Jungfernstieg, shoppingområdet vid Alstersjön. Ett par timmar på egen hand för lunch och shopping.

525:-/person. 6,5 tim. Engelsk guide. Ingen guidning på bussen T/R Hamburg.

BUSS T/R HAMBURG

Vill du uppleva Hamburg på egen hand så erbjuder buss T/R direkt från fartyget. Enkelt och bekvämt, enbart för våra resenärer. För att vara säker på att få plats bokar du biljetten innan avresan. Pris 295:- T/R.

Bussen lämnar och hämtar i centrala Hamburg, resan tar ca 75 minuter enkel väg. Bussen avgår från Travemünde där fartyget lägger till 08.30 och åker tillbaka från Hamburg 14.30. OBS! Ingen guidning på bussen. 

Utflykter Bornholm

Kryssningar Langkryssning Utflykt Bornholm Cykel Birka

Cykeltur till vita stränder

Vi trampar österut mot Robbedale, känt för sitt rika fågelliv. Cykelvägen kallas för Paradiset – vacker och lättcyklad – och snart når vi Nylars med sin välbevarade rundkyrka. I fiskeläget Arnager tar vi en ”røged bornholmer” på det familjeägda rökeriet. På väg mot Rönne känner vi doften av tallskog och sand vid den sydligaste punkten, Dueodde. Vi cyklar genom natursköna skogsområdet Stampen, vidare längs Strandvejen. Har vi tur hinner vi ta ett badstopp på vägen.

675:-/person inkl lunch, 7-växlad cykel, hjälm. 5 tim. Ca 17 km lätt cykling. 

Langkryssning Utflykt Bornholm Vandring Birka 900

Vandring längs kusten

Öns gamla system, gjort för att upptäcka strandade fartyg, har skapat stigar runt hela kusten. Dagens första vandring går till Gudhjem, med ett unikt läge på klippan kantad med farliga rev. Här tar vi en ”röged bornholmer” innan vi fortsätter längs den dramatiska kusten med de upp till 22 meter höga Helligdomsklipporna. Vi får höra om öns dramatiska historia inför vandringen till Hammershus, den en gång mäktiga borgen och en av öns största sevärdheter.

795:-/person inkl lunch. 5 tim. Ca 3 km lätt till medelsvår vandring.

Langkryssning Utflykt Bornholm Glass Ol Birka

Glas, glass, godis & god öl

Dagen bjuder på smakprov på Bornholms glas och godsaker. På Baltic Sea Glass möter vi glaskonstnärerna och deras arbete med det glödande glaset. I vackra Svaneke gör vi flera söta stopp där du kan köpa lakrits, choklad och öns godaste glass på Bornholms Ismejeri. På Bornholms mest innovativa ölbryggeri, Svaneke Bryghus, testar vi det ofiltrerade kvalitetsölet och hör bryggmästaren berättar om de fem ingredienserna: vatten, malt, humle, jäst och tid.

625:-/person inkl ölprovning. 3,5 tim.

Kryssningar Langkryssning Utflykt Bornholm Vinbonde Man Birka

Vinbondens vedermödor

Druvor på solskensön! På Lille Gadegård har det traditionella lantbruket ersatts av vinproduktion. Bornholms första vingård startade 2000 och har sedan dess utökat med både brännvins- och whiskytillverkning. Vår chaufför guidar oss på vägen till södra delen av ön där gårdsägaren själv står för underhållningen på sjungande bornholmska. Jesper Paulsen är sprängfylld med historier och vi får höra berättelser om både vin, kvinnor och politik. Vi provar gårdens vin och brännvin.

595:-/person inkl vinprovning. 3 tim. 

Langkryssning Utflykt Bornholm Rokeri Birka

Rundkyrkor och rökeri

Bornholms norra del präglas av berg och dramatiska klippkuster. Vi passerar områden som har varit centrum för ler- och kolbrytningen i forna tider och stillsamma små fiskelägen. På en enslig, brant klippa ligger Hammershus, Nordeuropas största borgruin och öns största sevärdhet med en spännande och dramatisk historia. I Gudhjem, som liknats vid en siciliansk bergsby, testar vi specialiteten ”röged bornholmer”.  

475:-/person inkl lunch. 5 tim. 

Langkryssning Utflykt Bornholm Solskenson Birka

Sydtur – Soligast på solskensön

Korsvirkeshus, klippor, slättland och sandstränder. Vi åker till öns mitt, Almindingen, en av Danmarks märkligaste skogar. Härifrån ser vi nästan hela ön. Vidare längs kusten mot Svaneke som lär vara soligast på Solskensön där vi testar specialiteten "Rögede Bornholmere". Vi passerar städer och fiskelägen på väg till sydligaste punkten Dueodde, ett gigantiskt flygsandsområde med kritvit sand som anses vara en av de bästa stränderna i norra Europa.

475:-/person inkl lunch. 5 tim. 

Utflykter Gotland

Kryssningar Langkryssning Utflykt Rauk Birka

Fårö: raukfält, sand och Bergman

En gång Fårö, alltid Fårö! Upplev ljuset och den alldeles speciella naturen på den älskade lilla ön. Det är som på en annan planet när vi ser fältet av hundratals ståtliga stenformationer på Sveriges största raukområde, Digerhuvud. Efter lunchen vid Sudersand kan du promenera i den mjuka sanden. Mästerregissören Ingmar Bergman bodde på Fårö i 40 år och många av hans filmer spelades in här. Vid Fårö kyrka besöker vi graven och hör mer om hans liv på ön. 
699:-/person inkl lunch. 6 tim. 

Kryssning Bryggeri Visby Öl Birka

Stadsvandring och Gotlands bryggeri

Vi går via Almedalen och Botaniska Trädgården genom kullerstensgator till Stora Torget och Gotlands Bryggeri. Här har det doftat humle och bryggts öl sedan 1855. Nu i regi av familjen Spendrup. Bryggmästaren tar oss med på en rundvandring. I den lilla puben får vi höra hur de framställs medan vi provsmakar olika ölsorter och en gourmettallrik med lokala produkter. Turen avslutas på bryggeriet, kanske med en tur på egen hand i Visby.

595:-/person inkl ölprovning. 3 tim. 

Kryssningar Langkryssning Utflykt Visby Omnejd Birka

Visby med omnejd

Stadsvandringen börjar med ett besök i Almedalen, stadens ursprungliga hamn. Den fortsätter förbi Kruttornet, ringmurens äldsta byggnad och vidare till Botaniska Trädgården. Se den östra delen av ringmuren och Dalmansporten när du vandrar genom de smala gränderna i den gamla delen av staden, förbi medeltida kyrkoruiner, Visby Domkyrka och vackra hus. Vi avslutar med buss till Högklint med en fantastisk utsikt över havet, den höga kalkstenskusten och Visby.

295:-/person. 3 tim. 

Kryssningar Langkryssningar Visby Rosor Birka

Vandring i rosornas stad

Vår Visbyvandring börjar i Almedalen med utsikt över den medeltida staden och ringmuren från 1200-talet. Den fortsätter genom rosenkantade gränder till Botaniska trädgården, förbi St. Nikolai kyrkoruin. Från Klinten har vi en fin utsikt äver vi hela staden, ett av Unescos världsarv, med domkyrkan Sankta Maria. Stora Torget kantas av uteserveringar och här ser vi den enligt många vackraste kyrkoruinen, St. Karin innan vi går tillbaka till Almedalen.
195:-/person. 2 tim. 


Kryssningar Langkryssning Utflykt Visby Fiskelage Birka

Österut: Fiskelägen och badort med anor

En ö av kontraster: jordbrukslandskap, karga stenslätter, sandstränder och kalkstensklippor.  Mitt på ön besöker vi Roma kungsgård och klosterruin. Vid östra kusten ligger Ljugarn,  Gotlands äldsta badort, en gång ”societens” favorit med badpensionat och en lång sandstrand. Vidare mot Östergarn och de små fiskelägena Sysne och Herrvik. Turen avslutas med ett besök i Dalhems Kyrka, en av öns 92 medeltida kyrkor som är i bruk än idag.

645:-/person inkl lunch. 5 tim. 

Program dag för dag

Dag 1
Din upptäcktsresa börjar med sommarfest och härlig stämning på soldäck medan vi sakta glider ut från Stockholm. Under Captain’s cocktail träffar du alla som kommer att ta hand om dig under resan innan du slår dig ned vid dukat bord för välkomstmiddag. Lite senare bjuder vi på underhållning och dansband, disco eller partyband – det finns något för de flesta smaker.


Dag 2 – Bornholm 
Efter en god natts sömn vaknar vi upp på resans första resmål, Rönne på Bornholm, en charmig liten stad med korsvirkeshus och kullerstensgator. Se dig om på ön med flest soltimmar i Danmark, på egen hand eller på någon av våra utflykter! Gillar du aktiviteter kan du cykla eller vandra. På kvällen sätter vi oss till dukat bord medan vi lämnar Bornholm.


Dag 3 – Lübeck 
Välkommen till Lübeck! Eller snarare, Lübecks lillasyster Travemünde där vi lägger till mitt i den lilla badorten, med hamnpromenaden på ena sidan och fyrmastaren Passat på den andra. Vill du uppleva ännu mer, följ med på någon av våra guidade utflykter eller ta en busstur till Hamburg. Vi ordnar också kostnadsfri skyttelbuss till och från Lübeck, om du hellre vill strosa runt på egen hand. På kvällen väntar en härlig 3-rättersmiddag.

Dag 4 – Gotland
Ny dag och ett nytt, härligt resmål! I dag lägger vi till i världsarvstaden Visby. Vandra runt med guide som berättar om Visbys historia eller gå omkring på egen hand. Vill du se mer av Gotland så är du välkommen att följa med på någon av våra guidade utflykter, bland andra till favoriten Fårö. Tillbaka ombord slår vi oss ned för att njuta av en sista middag tillsammans för denna gången.


Dag 5 
Dagen tillbringas till havs. Delta i våra aktiviteter, shoppa till förmånliga sjöpriser, koppla av på soldäck, ta en promenix på promenaddäck eller unna dig en härlig behandling i vår fina spa-anläggning på däck 10 eller. Här kan du njuta en stund i vår utomhusjacuzzi med härlig utsikt över Stockholms skärgård och inloppet till Stockholm innan vi är tillbaka till Stadsgårdskajen igen, fyllda av nya upplevelser.


Menyer
Menyer Lübeck & Hamburg, dag 1-4 (pdf)

Destination

Ankomst

Avgång

Stockholm (dag 1) 16.00
Bornholm (dag 2) 12.00 18.00
Lübeck (dag 3) 07.00 17.00
Gotland (dag 4) 11.30 18.00
Stockholm (dag 5) 15.45

Viktig information om din kryssning

  • OBS! Giltigt pass krävs för samtliga passagerare, även barn, på denna kryssning. Läs mer under "ID-handling, pass & visum"
  • Vi erbjuder flera guidade utflykter på alla resmål. Starttid för utflykterna står på biljetten du får vid incheckningen
  • Bussresan på utflykterna till Hamburg tar ca 1 tim 15 min per väg
  • De flesta utflykter innehåller promenader. Har du problem att gå, ring oss för mer detaljerad info: 08-702 72 00 
  • Vi har kostnadsfria skyttelbussar mellan Travemünde där fartyget lägger till och Lübeck (resan tar cirka 15 min)
  • Här hittar du ännu mer bra att veta om din kryssning

Fotografer

Holstentor zu Lübeck (c) LTM - Torsten Krüger
Lübeck_Niederegge_Markt (c) Niederegger
Gänge und Hafe (c) LTM - Uwe Findeisen
Europäisches Hansemuseum Lübeck 2 ©Thomas Radbruch
Hamburg broar: Hamburg Tourismus GmbH – Ingo Boelter
Lübeck Runt: Museumshafen zu Lübeck © LTM - Torsten Krueger
Stadsvandring i Lübeck och marsipan: Marzipanbrot © Niederegger
Stadsvandring i Lübeck och lunch: Schiffergesellschaft © LTM - Ingo Wandmacher
Natur och kultur i Lilla Schweiz: DZT/Stiftung Schloss Eutin - Michael Pasdzior
Travemünde till fots: Blick auf Travemündung mit Passat © LTM - K.E.Voegele
Hamburg med båt och buss: H_Hafengeburtstag 2016 - Joerg Modrow