Höga Kusten och midnattssolens land

med Härnösand och Luleå.

Upptäck världsarvet Höga Kusten med strandhugg i Härnösand och det magiska sommarljuset i Luleå under en unik kryssning där vi som enda rederi världen går inomskärs längs Höga Kustens vackra skärgård.

Förra sommarens succé är tillbaka med nio nya utflykter! 

Höga Kusten är vackrast i Sverige om vi får tro tidningen Sveriges Naturs läsare. Under kryssningen gör vi strandhugg i sjöstaden Härnösand och avslutar kryssningen med ett besök i Luleå, längst upp i Bottenviken och bara 16 mil från polcirkeln. 

Under kryssningen kan du uppleva den vackra Norrlandskusten på ett helt nytt sätt. Som första och enda rederi i världen går vi bland annat inomskärs i cirka fyra timmar från Härnösand genom Sannasundet till Högakustenbron, via surströmmingparadiset Ulvön och Trysundaön upp till Skagsudde.

Upplev ännu mer på en av alla spännande utflykter i land, alltid med lokala guider. 2017 presenterar vi hela nio nyheter som innehåller allt från lokala smaker till häxor, häftiga bilar och Bottenvikens nordligaste punkt!

Som om inte allt detta vore nog bjuder vi dessutom på god mat, dans, underhållning och aktiviteter ombord medan du blickar ut över den norrländska kusten på väg upp mot midnattssolens land. 

Dagsprogram och mer fakta hittar du längst ned på sidan. 

Film om Höga Kusten

Se även: SeaFun var med på premiärturen till Höga Kusten sommaren 2016. Se filmen (YouTube)

Utflykter Härnösand

Kryssningar Langkryssning Utflykt Harnosand Herno Gin Flaskor Birka

Hernö Gin

Hernö Gin är Sveriges första och världens nordligaste renodlade ginproducent. Känn doften av enbär hos den lilla uppstickaren som under det senaste året fått flest priser av alla ginvarumärken i Europa. Du får höra om deras resa, tillverkningen och träffa Marit, den handslagna kopparpannan.  Och så klart testa de prisbelönta dropparna med en touch av Norrland och lära dig mer om vad som påverkar doft och smak. 

475:-/person inkl ginprovning. 2 tim. 

Kryssningar Langkryssning Utflykt Harnosand Hemso Fastning Birka

Hemsö fästning: Bomber, granater och spioner

Djupt nere i berget på Hemsön finns Sveriges bäst bevarade försvarshemlighet, ett underjordiskt fort från kalla krigets dagar. På 40 meters djup tjänstgjorde 320 soldater, som i skydd av berget skulle överleva en kärnvapenattack. Stridsledningsrum, kanonbatterier, kanontorn, luftvärn, sjukrum, matsalar – allt unikt bevarat. Vi avslutar med en god lunch på Hemsö Fästning med milsvid utsikt från det 140 meter höga Storåberget. 

645:-/person inkl lunch. 4 tim. 

Kryssningar Langkryssning Utflykt Harnosand Box Whisky Birka

Box Whisky med Ådalen

Världens nordligaste whiskydestilleri ligger vid den mäktiga Ångermanälvens mynning. På vägen dit får vi höra om Ådalens historia, med flottningen och sågverket i fokus. Och om Ådalshändelserna 1931 som gav eko över hela landet. Box Whisky startade 2010 och är inrymt i ett gammalt kraftverk. Vi får en guidad visning i destilleri, lagerhus och tapphus under sakkunnig ledning. Efter lunch är det dags att testa de världsomtalade dropparna. 

825:-/person inkl lunch och whiskyprovning. 5 tim. 

Kryssningar Langkryssning Harnosand Bilar Birka

Stenålder och bilar i världsklass

Vi åker buss till Härnösands Bilmuseum, Sveriges största med rariteter från öst och väst, från amerikanare till folkhemsbilar. Vad sägs om ett gammalt "korvstånd" och ”folka med californiabåge och takräcke de luxe med träribbor”. På Länsmuseet Murberget får vi veta mer om länets äldsta historia, så kallade förhistorien: om länets stenålder, bronsålder och järnålder tillsammans med forskarnas tolkningar, konstnärernas bilder och naturens eget råmaterial.

345:-/person. 3 tim. 

Kryssningar Langkryssning Utflykt Harnosand Haxor Birka

Häxprocesser i Ångermanland

Häxprocesserna i Ångermanland var den största massavrättningen under fredstid i Sveriges historia. 1668-1676 rådde häxhysteri i Sverige då omkring 300 personer, främst kvinnor, avrättades för trolldom. Nästan hälften av de drabbade var från Ångermanland. På Murberget Länsmuseet Västernorrland får vi höra den rysliga historien om hur grannar anklagade varandra, äkta män angav sina makar och barn vittnade mot sina mödrar.

375:-/person. 2,5 tim. 

Kryssningar Langkryssning Utflykt Harnosand Hantverksol Birka

Ölprovning hos Hernö Hantverksöl

Exklusiv ölprovning på Härnösands enda mikrobryggeri. Hernö Hantverksöl startade i ett kök 2010 och brygger idag flera olika öl av aletyp såsom Hernö Folk och Hemsö IPA. Vi provsmakar olika typer av öl och tittar närmare på vad som gör att de smakar, doftar och ser ut på ett visst sätt samt tar del av ölets mångtusenåriga historia. Mikrobryggerirevolutionen, hur startade den och vart är den på väg? Vi får en guidad tur i bryggeriet och prova på att brygga en öl.

455:-/person inkl ölprovning. 2 tim. 

Kryssningar Langkryssning Utflykt Harnosand Tunnbrod Birka

Konst, kultur och tunnbröd

Vi besöker Nordingrå, känt för vackra byar, slingrande vägar och små fiskelägen. Här ligger museibyn Mannaminne, ett stort levande konstverk skapat av Anders Åberg med 60 byggnader. Vi hälsar på hos Mjälloms, Sveriges äldsta tunnbrödsbageri där familjen bakar efter farmor Ruts recept och naggar och borstar brödet precis som förr. Vi guidas runt och får smaka på de spröda godsakerna. På vägen ser vi också Högakustenbron.

825:-/person inkl lunch. 5,5 tim. 

Kryssningar Langkryssning Utflykt Harnosand Bengt Lindstrom Vrede Birka

Musikalisk konstrunda

Länsmuseet Västernorrland har en av Europas största samlingar av Bengt Lindströms konst. Vi får en färgstark visning av hans verk på temat de sju dödssynderna som han arbetade med under 1970-talet i Paris och lyssnar till tonsättaren Marta Forsbergs tolkningar av Lindströms verk. I Härnösands Konsthall finns Qvistska Samlingen med verk av bl a Matisse, Chagall och Picasso som visas tillsammans med arbeten av utvalda kompositörer och konstnärer.

250:-/person. 2 tim. 

Kryssningar Langkryssning Harnosand Vardkasberget Birka

Stadsvandring och utsikt från Vårdkasberget

Lär känna Härnösand, framröstad som Sveriges fjärde bästa sommarstad! Vi tar del av stadens spännande historia, om byggnaderna och människorna som levt och verkat i staden genom tiderna. Efter vandringen tar vi buss till Vårdkasbergets topp med milsvid utsikt över staden och havet. Vi ser ändå till Södra berget i Sundsvall i söder och till Sveriges näst högst belägna fyr Högbonden i norr. Utflykten avslutas med lunch på restaurang Toppstugan.

400:-/person inkl lunch. 3 tim. 

Kryssningar Langkryssning Utflykt Harnosand Surstromming Birka

Smaka på Höga Kusten

Höga Kusten bjuder också på unika matupplevelser. En båttur på Ådalen III tar dig längs Ångermanälven upp till Högakustenbron. Vi testar den enastående delikatessen surströmming och lär oss mer om lokal historia och matkultur av surströmmingskungen himself, Ruben Madsen. Som ordförande i SurströmmingsAkademien sprider han kunskap genom sin underhållande "surshow”.  En upplevelse för alla sinnen!

695:-/person inkl surströmming. 4,5 tim. 

Kryssningar Långkryssning Höga Kusten Berg Utsikt Birka

Världsarvet Höga Kusten

Höga Kusten har världsrekord i landhöjning! Sedan 2000 finns den på Unescos världsarvslista p g a landhöjningen som har skapat en unik skärgårdsmiljö av vikar, laguner och sjöar. Skulebergets dramatiska profil är ett viktigt landmärke. Här går världens högsta marina kustlinje, 286 meter ö h. I naturum Höga Kusten vid bergets fot får vi veta mer om världsarvet. På toppen av berget upplever vi den magnifika utsikten och en lunch på Toppstugan.

695:-/person inkl fika och lunch. 6 tim. 

Utflykter Luleå

Kryssningar Langkryssning Utflykt Lulea Lojrom Birka

Kalix löjrom på Nationalälven

I Kalix möts älv och hav, dåtid och nutid. Vassholmen mitt i Nationalälven är en av de 792 öar som under 70 år användes som skiljeställe för timmer. Vi tas tillbaka till en svunnen tid med berättelser om flottning och timmersortering. Där färskvattnet från Norrlandsälvarna skapar världens största bräckvattenskärgård ger siklöjan ifrån sig den exklusiva gulröda kaviar som kallas Kalixlöjrom. Vi får en inblick i hantverket och själva smaka det orange guldet. 

1 100:-/person inkl löjromsinspirerad buffé. 5 tim. 

Kryssningar Langkryssning Hoga Kusten Alg Birka

Möt Skogens Konung

Vågar du klappa eller kanske pussa en älg på mulen? Vi åker ca 1,5 timme till Överkalix och älgens rike. På Arctic Moose farm träffar vi älgarna Elin och Ida och tjurarna Oscar och Sven-Gunnar. Familjen Rokka tar emot och berättar om den samiska kulturen och älgarnas liv och leverne. Lunchen tillagas med lokala råvaror på traditionellt norrlandsvis. Fyllda med härligt norrländskt lugn återvänder vi till Luleå.

695:-/person inkl lunch. 5 tim.

Kryssningar Langkryssning Utflykt Lulea Rom Birka

Smakupplevelser i skärgården

Luleå skärgård tillhör en av de vackraste i landet med mer än 1312 öar och rika växt- och fågelliv. Vi besöker en av dem, Brändön vid stranden av Bottenviken. Dagen går i matens tecken med lokala specialiteter på menyn som hembakat tunnbröd med löjromsröra och viltbiffar med mandelpotatismos. Efter måltiden kan du på egen hand utforska omgivningarna och kanske ta en simtur i Bottenviken? På väg tillbaka ser vi några av Luleås landmärken.

695:-/person inkl lunch. 3,5 tim.

Kryssningar Langkryssning Utflykt Lulea Norr Birka

Bottenvikens nordligaste punkt

Resan går till Siknäs där vi i det lilla fortet bjuds på fika och den spännande historien om beredskapstiden och Kalixlinjen. Vidare till Töre Hamn och Bottenvikens nordligaste punkt. Här finns Sveriges enda egna mini-ubåt "Spiggen", numera i tryggt förvar på land. Någon som minns den spännande ubåtsjakten på Törefjärden på 1980-talet? På historiska Hyttgården lunchar vi och besöker bagarstugan där vi kan köpa med oss äkta tunnbröd. 

695:-/person inkl fika och lunch. 5 tim.

Program dag för dag

Dag 1
Vi börjar med sommarfest och härlig stämning på soldäck medan vi sakta seglar ut från Stockholm. Under Captain’s cocktail träffar du flera av alla som kommer att ta hand om dig under kryssningen innan du slår dig ned vid dukat bord för välkomstmiddag. Lite senare bjuder vi på underhållning med våra proffsiga nöjesvärdar och blir du sugen på en svängom kan du välja på dansband, disco eller partyband.


Dag 2 – Höga Kusten med Härnösand
Vi vaknar upp i Härnösand – Höga Kustens sydligaste kuststad. Fartyget ligger ett stenkast från centrum med bevarade trähus och båtliv mitt i staden. Vill du uppleva ännu mer av den unika Höga Kusten, följ med på någon av våra guidade utflykter! På kvällen väntar en härlig trerättersmiddag medan vi sakta seglar inomskärs i fyra timmar från Härnösand genom Sannasundet till Höga Kustenbron, via surströmmingens paradisö Ulvön och Trysundaön upp till Skagsudde. Det är första gången någonsin ett kryssningsfartyg går den rutten. Vi lovar dig en utsikt som inte finns någon annanstans i världen!

Dag 3 – Luleå 
Ny dag, ny destination! Vi är i Luleå, bara 16 mil från polcirkeln och längst upp i Bottenviken. Vi erbjuder tre fina utflykter med olika tema. 
På midsommarkryssningen tillbringar vi midsommardagen i Luleå. Ett tips är att åka på någon av våra utflykter eftersom det mesta i staden är stängt just den här dagen.Vid 15-tiden lämnar vi Luleå för denna gång med massor av aktiviteter, underhållning och en god 3-rättersmåltid ombord. Njut av ljuset och ta en dans i sommarnatten.


Dag 4
Vi tillbringar vår sista kryssningsdag till havs. Delta i aktiviteterna ombord, passa på att shoppa till sjöpriser, koppla av på soldäck eller unna dig en härlig behandling i vår fina spa-anläggning på däck 10. Här kan du ta det lugnt en stund i vår utomhusjacuzzi med härlig utsikt över Stockholms skärgård och inloppet till Stockholm innan vi är tillbaka vid Stadsgårdskajen igen. Många upplevelser rikare.


Menyer
Menyer Höga Kusten, dag 1-3 (pdf)
Menyer Midsommarkryssning, dag 1-3 (pdf)


Märta ska baka 72 000 maränger del 1, del 2 (pdf) / Örnsköldsviks Allehanda 19 maj 2017

Tips! Ta dig runt på egen hand

Destination

Ankomst

Avgång

Stockholm (dag 1) 16.00
Härnösand (dag 2) 09.00 17.00
Luleå (dag 3) 09.00 15.00
Stockholm (dag 4) 15.45

Viktig information om din kryssning

  • OBS! Giltigt ID krävs för samtliga passagerare, även barn. Läs mer här under "ID-handling, pass & visum"
  • Vi erbjuder flera guidade utflykter på alla resmål, se ovan. Starttid står på biljetten du får vid incheckningen
  • De flesta utflykter innehåller någon form av promenad. Har du problem att gå, ring oss för mer detaljerad info: 08-702 72 00 
  • Vi lägger till vid följande kajer: Djuphamnen i Härnösand, Södra Hamn i Luleå 
  • I Härnösand och Luleå erbjuder vi kostnadsfria skyttelbussar mellan kajen och centrum
  • Här hittar du ännu mer bra att veta om din kryssning