Höga Kusten och Vasa

Två länder – ett världsarv

Upplev världsarven Höga Kusten och Kvarkens skärgård under en och samma resa, där vi som enda rederi i världen går inomskärs längs Höga Kustens vackra skärgård. Under kryssningen gör vi strandhugg i både Härnösand och Vasa.

Tillsammans med Höga Kusten i Sverige bildar Kvarkens skärgård i Finland ett världsarv som sträcker sig över gränserna. Ingenstans i världen har land höjts så mycket som just här och fortsätter att stiga varje år, men medan Höga Kusten har branta stränder är Kvarkens kust flack och låg.

Landhöjningen kommer att resultera i en fast landförbindelse över Kvarken om cirka 2500 år, så det gäller att passa på.

I Höga kusten gör vi strandhugg i sjöstaden Härnösand, Sveriges näst bästa sommarstad enligt resesajten Reseguidens omröstning. När vi kastar loss från Höga Kusten ser vi den vackra Norrlandskusten från ett helt annat perspektiv när vi som enda rederi kryssar inomskärs i cirka fyra timmar från Härnösand genom Sannasundet till Högakustenbron, via surströmmingparadiset Ulvön och Trysundaön upp till Skagsudde.

Vi besöker kuststaden Vasa i Kvarkens skärgård som gör anspråk på att vara Finlands soligaste stad. Promenera på esplanader, i de lummiga parkerna och längs strandpromenaden eller slå dig ned på torget och se på människovimlet. Upptäck Kvarkens unika natur med steniga strandvatten, grunda vikar, klippiga stränder och lummiga skogsdungar.

Vill du uppleva ännu mer följer du med på någon av våra populära utflykter som erbjuds på alla resmålen.

Alla upplevelser i land toppas av mängder av upplevelser ombord. God mat, dans, musik, underhållning, shopping, aktiviteter för alla smaker, spabehandlingar och havsutsikt från första parkett.

2018-06-28 Vaktparad, journalister och Visit Vaasa välkomnade oss när vi för allra första gången lade till i Vasa.

VIKTIG INFORMATION OM DIN KRYSSNING

  • OBS! Giltigt ID krävs för samtliga passagerare, även barn. Läs mer här under "ID-handling, pass & visum"
  • Vi erbjuder flera guidade utflykter på alla resmål, se ovan. Starttid står på biljetten du får vid incheckningen
  • De flesta utflykter innehåller promenader. Har du problem med att gå, läs utflyktsbeskrivningarna noggrant för att veta vilken som passar dig. Ring oss gärna för mer detaljerad info: 08-702 72 00


TA DIG FRÅN OCH TILL FARTYGET

Härnösand: Fartyget ligger i Djuphamnen, cirka 700 meter från centrum – en kort promenad på cirka 10 minuter. Vi erbjuder också gratis skyttelbussar som går till/från centrum. OBS! Köer kan uppstå om alla vill åka samtidigt. För att slippa köa kan du ta dig tillbaka till fartyget till fots eller med taxi.

Vasa: Fartyget lägger till vid Lasses Kaj (namnet kommer från förre hamndirektören Lasse Holmqvist), 3,5 km utanför Vasa centrum. Vi bjuder på kostnadsfria skyttelbussar till/från Vasa, men förbered dig på att det kan bli köer när alla vill ta sig dit/hem samtidigt. Det går också att ta taxi, taxistationer finns vid Hovrättsesplanaden vid Vasa stadshus och Hovrättsesplanaden 17 mitt emot huvudposten.

Unecso Logo Birka

Unesco världsarv

Att Höga Kusten har en rekordstor landhöjning efter inlandsisen är en av huvudanledningarna till att området utsågs till ett naturvärldsarv av Unesco vid millennieskiftet.

Kvarkens skärgård upptogs på Unescos lista över världsnaturarv 2006. Området är Finlands första världsnaturarv.

Ett världsarv är en unik kultur- eller naturhistorisk miljö som vittnar om människans eller jordens historia och är så värdefullt att det är viktigt att det bevaras.

Världsarven Höga Kusten och Kvarkens skärgård

  • Kvarkens skärgård är Finlands enda naturarv på UNESCO:s världsarvslista och hör tillsammans med Höga kusten i Sverige till en global familj av 46 marina världsarv
  • Avståndet mellan de två världsarvsområdena är cirka 150 km och området består av 7000 kobbar och skär
  • Ingen annanstans i världen har den totala landhöjningen varit så stor som i Höga Kusten-området. Världsrekordet är uppmätt vid Skulebergets topp, där kustlinjen har gått hela 286 meter högre än nuvarande havsyta
  • Landet stiger med 8-8,5 mm i året och på så vis uppstår cirka 1 km² ny landyta varje år. Det motsvarar cirka 150 fotbollsplaner
  • Landhöjningen kommer att resultera i en fast landförbindelse över Kvarken om cirka 2500 år, så det gäller att passa på.