Höga Kusten och Vasa

Två länder – ett världsarv

Upplev världsarven Höga Kusten och Kvarkens skärgård under en och samma resa, där vi som enda rederi i världen går inomskärs längs Höga Kustens vackra skärgård. Under kryssningen gör vi strandhugg i både Härnösand och Vasa.

Tillsammans med Höga Kusten i Sverige bildar Kvarkens skärgård i Finland ett världsarv som sträcker sig över gränserna. Ingenstans i världen har land höjts så mycket som just här och fortsätter att stiga varje år, men medan Höga Kusten har branta stränder är Kvarkens kust flack och låg.

Landhöjningen kommer att resultera i en fast landförbindelse över Kvarken om cirka 2500 år, så det gäller att passa på.

I Höga kusten gör vi strandhugg i sjöstaden Härnösand, Sveriges näst bästa sommarstad enligt resesajten Reseguidens omröstning. När vi kastar loss från Höga Kusten ser vi den vackra Norrlandskusten från ett helt annat perspektiv när vi som enda rederi kryssar inomskärs i cirka fyra timmar från Härnösand genom Sannasundet till Högakustenbron, via surströmmingparadiset Ulvön och Trysundaön upp till Skagsudde.

Vi besöker kuststaden Vasa i Kvarkens skärgård som gör anspråk på att vara Finlands soligaste stad. Promenera på esplanader, i de lummiga parkerna och längs strandpromenaden eller slå dig ned på torget och se på människovimlet. Upptäck Kvarkens unika natur med steniga strandvatten, grunda vikar, klippiga stränder och lummiga skogsdungar.

Vill du uppleva ännu mer följer du med på någon av våra populära utflykter som erbjuds på alla resmålen.

Alla upplevelser i land toppas av mängder av upplevelser ombord. God mat, dans, musik, underhållning, shopping, aktiviteter för alla smaker, spabehandlingar och havsutsikt från första parkett.

Från 3 295:-/person inkl. halvpension
3 dygn, avresa 4/8

I prisexemplet ingår:

 • Del i 2-bäddshytt, Cabin Ekonomi
 • Tre 3-rättersmiddagar exkl dryck
 • Två frukostbufféer
 • En brunch
 • Underhållning och aktiviteter ombord

2018-06-28 Vaktparad, journalister och Visit Vaasa välkomnade oss när vi för allra första gången lade till i Vasa.

Utflykter Härnösand

Kryssningar Langkryssning Harnosand Vardkasberget Birka

Stadsvandring och utsikt från Vårdkasberget

Lär känna Härnösand! Vi tar del av stadens historia, byggnader och människorna som levt och verkat i staden genom tiderna. Efter vandringen åker vi till Vårdkasbergets topp med milsvid utsikt över stad och hav.
525:-/person inkl lunch. 3,5 tim.

Kryssningar Langkryssning Utflykt Harnosand Norrfallsviken Roda Stugor Birka

Ny! Världsarvet Höga Kusten och Norrfällsviken

Upplev ett världsrekord på nära håll! Höga Kusten och dess landhöjning är världsunikt och har skapat en alldeles egen skärgårdsmiljö av vikar, laguner och sjöar. På vägen till Norrfällsviken passerar vi fiskelägen och byar längs med slingrande vägar och väl framme frossar vi i en skärgårdsbuffé med hela 50 olika fiskinläggningar!

745:-/person inkl lunch. Ca 4,5 tim.

Kryssningar Langkryssning Utflykt Harnosand Bilmuseum 2Bilar Birka

Ny! Bilar och brygghus

Välkommen till Sveriges största bilmuseum, ett verkligt mecka för bilentusiaster och historieintresserade. På Härnösands Bilmuseum hittar du allt från utställningspärlor med massor av krom och lyx till våra vanligaste folkhemsbilar och de bilar du glömt att du minns!
525:-/person inkl lunch. Ca 2,5 tim.

Kryssningar Langkryssning Harnosand Utflykt Adalen Bat Bro Birka

Historiekryssning i Höga Kusten och Ådalen

Världsarvsklassad natur, vyer, mäktiga broar, historiska händelserna och människorna i Höga Kusten. Det - tillsammans med en härlig skärgårdsbuffé – får vi oss till livs under vår båttur med M/S Ådalen III på Ångermanälven.
900:-/person inkl lunch och Högakusten-antologi. 3 tim.

Kryssningar Langkryssning Utflykt Harnosand Konst Birka

Kulturskatten Mannaminne och lokal lunch

Nordingrå är känt för vackra byar, slingrande vägar och små fiskelägen. Här besöker vi kända museibyn Mannaminne, Bönhamns fiskeläger och äter lunch med lokala smaker på White Guide-restaurangen Gårdsbutiken.
695:-/person inkl lunch. 5,5 tim.

Kryssningar Langkryssning Utflykt Harnosand Bro Sol Birka

Högakustenbron och lokala smaker

Vi besöker porten till världsarvet, den ståtliga Högakustenbron som är ett av Sveriges högsta byggnadsverk. Dagen bjuder på lokala specialiteter och hantverk, Sandöbron, historiska händelser i Ådalen och fika i 50-talsmiljö.
730:-/person inkl lunch och fika. 4 tim.

Kryssningar Langkryssning Harnosand Hemso Fastning Pipor Birka

Hemsö fästning: bomber, granater och spioner

Djupt nere i berget på Hemsön finns Sveriges bäst bevarade försvarshemlighet, ett underjordiskt fort från kalla krigets dagar. Ta del av den spännande historien om Hemsö Fästning, militära strategier och milsvid utsikt.
745:-/person inkl lunch. 3,5 tim.

Kryssningar Langkryssning Hoga Kusten High Coast Birka

Världens nordligaste whiskydestilleri

Vi testar de gyllene dropparna hos High Coast Distillery som ligger vid den mäktiga Ångermanälvens mynning. Vi tar del av Ådalens historia, med flottningen och sågverket i fokus, men också de dramatiska händelserna 1931.
995:-/person inkl lunch och whiskyprovning. 5 tim.

Kryssningar Langkryssning Harnosand Hoga Kusten Rad Hernogin Birka

Hernö Gin och Västanåfallet

Doft av enbär och magisk natur. Vi börjar utflykten hos Hernö Gin, Sveriges första, världens nordligaste och även ett av världens mest prisbelönta gindestillerier. Känn doften av enbär, provsmaka olika sorters gin och lär känna hantverksdestilleriet. Efteråt besöker vi det brusande Västanåfallet och äter lunch tillsammans.
625:-/person inkl ginprovning och lunch. Ca 4 tim.

Kryssningar Langkryssning Utflykt Harnosand Hemso Vy Birka

Ny! Vandringstur på Hemsön

Guidad vandringtur på Hemsöns stigar, stenhällar och grusvägar med naturens spår av istiden och landhöjningen. Vi äter lunch med häpnadsväckande utsikt som sällskap på öns enda restaurang på Storåberget. Vid fint väder kanske vi ser Vänta Litets grund i horisonten.

865:-/person inkl lunch. Ca 4 tim.

Utflykter Vasa

Kryssningar Langkryssning Vasa Skargard Oar Birka

Kvarkens världsarv med buss

Dagen bjuder på unik natur och historia med besök i den karga och vackra Kvarkens skärgård, Finlands enda Unesco naturarv. Vi ser de unika De Geer-moränerna och hur landhöjningen påverkar området.

795:-/person inkl lunch. 5,5 tim.

Kryssningar Langkryssning Replotbron Birka

Stadsrundtur och Replotbron

Upptäck Vasa där historia går hand i hand med nutid, stadens mest kända landmärken och ruinerna i gamla Vasa. Vi tar Finlands längsta bro över till Replot och besöker Världsarvsporten.
825:-/person inkl lunchbuffé och fika. 5 tim.

Kryssningar Langkryssning Vasa Saluhall Birka

Gamla Vasa och stadsrundtur

I Vasa möts historia och nutid. Vi ser landmärken, esplanader och de stora parkerna som skapar en egen atmosfär i kuststaden. Känn historiens vingslag i Gamla Vasa och ät lunch med havsutsikt vid Fiskstranden.

625:-/person inkl lunch. 3,5 tim.

Kryssningar Langkryssning Vasa Cafe Kuntsi Boka Birka

NY! Stadsrundtur och kaffe med dopp

I Vasa möts historia och nutid. På den här rundturen ser vi Vasas viktigaste landmärken, esplanader och de stora parkerna som skapar kuststadens alldeles egna atmosfär. Vi besöker också Gamla Vasa med anor från 1200-talet, här dricker vi kaffe i Café Kuntsi.
345:-/person inkl fika. 2,5 tim.

Kryssningar Langkryssning Vasa Kvarken Bod Birka

Kryssning till Kvarkens skärgård

Landhöjningen gör att Kvarkens skärgård ständigt förändras. Vi ser en del av skärgården med både båt och buss. Dagen bjuder på skär och öar, levande skärgårdsbyar, lunch vid Finlands längsta bro och lokala hantverk.

1 250:-/person inkl lunchbuffé. 5 tim.

Kryssningar Langkryssning Vasa Kvark Skargard Birka

Levande skärgårdsbyar med buss

Landhöjningen i Kvarkens skärgård är ett unikt fenomen, som fortsätter att forma strandlinjerna i skärgården. Dagen bjuder på levande skärgårdsbyar, en rik historia, lokala produkter och välskötta bylandskap.

750:-/person inkl lunchbuffé. 5,5 tim.

Kryssningar Langkryssning Vasa Ms Tiira Skargard Boka Birka

Vasa inre skärgård med båt

Kryssning i Vasas inre skärgård genom smala sund, förbi skär och idylliska öar med sommarstugor. Vi får också lära känna en del av Vasa under stadsvandring i Inre hamnen och äter lunch vid stadens fina strandpromenad.

1 100:-/person inkl lunch. 4 tim.

PROGRAM DAG FÖR DAG

Dag 1

Vi börjar med sommarfest och härlig stämning på soldäck medan vi sakta seglar ut från Stockholm. Under Captain’s cocktail presenterar befälhavaren flera av alla som kommer att ta hand om dig under kryssningen. Under kvällen är du välkommen till dukat bord och en god trerätters välkomstmiddag. Vi bjuder på underhållning med våra proffsiga nöjesvärdar och blir du sugen på en svängom kan du välja på dansband, disco eller partyband.


Dag 2 – Höga Kusten med Härnösand

Vi vaknar upp i Härnösand – Höga Kustens sydligaste kuststad. Fartyget ligger ett stenkast från centrum med bevarade trähus och båtliv mitt i staden. Vill du uppleva ännu mer av den unika Höga Kusten, följ med på någon av våra guidade utflykter! På kvällen väntar en härlig trerättersmiddag medan vi sakta seglar inomskärs i fyra timmar från Härnösand genom Sannasundet till Höga Kustenbron, via surströmmingens paradisö Ulvön och Trysundaön upp till Skagsudde. Vi lovar dig en utsikt som inte finns någon annanstans i världen!


Dag 3 – Kvarkens skärgård med Vasa

Ny dag, ny destination! Med en mosaiklik skärgårdsnatur runt hörnet bjuder den tvåspråkiga kuststaden Vasa på både esplanader, parker, shopping, restauranger, kaféer och en pytteliten saluhall. Visste du att det dessutom är en tillväxtregion med en av Nordens viktigaste koncentrationer inom energiteknologi? Upptäck staden eller Kvarkens Skärgård på någon av våra utflykter eller lär dig allt om hur man badar bastu på riktigt.


Dag 4

Vi tillbringar vår sista kryssningsdag till havs. Delta i aktiviteterna ombord, passa på att shoppa till sjöpriser, koppla av på soldäck eller unna dig en härlig behandling i vår fina spa-anläggning på däck 10. Här kan du ta det lugnt en stund i vår utomhusjacuzzi med härlig utsikt över Stockholms skärgård och inloppet till Stockholm innan vi är tillbaka vid Stadsgårdskajen igen. Många upplevelser rikare.


Menyer

Information

Destination

Ankomst

Avgång

Stockholm (dag 1) 17.00
Härnösand (dag 2) 10.30 17.00
Vasa (dag 3) 09.00 17.00
Stockholm (dag 4) 14.00

VIKTIG INFORMATION OM DIN KRYSSNING

 • OBS! Giltigt ID krävs för samtliga passagerare, även barn. Läs mer här under "ID-handling, pass & visum"
 • Vi erbjuder flera guidade utflykter på alla resmål, se ovan. Starttid står på biljetten du får vid incheckningen
 • De flesta utflykter innehåller promenader. Har du problem med att gå, läs utflyktsbeskrivningarna noggrant för att veta vilken som passar dig. Ring oss gärna för mer detaljerad info: 08-702 72 00


TA DIG FRÅN OCH TILL FARTYGET

Härnösand: Fartyget ligger i Djuphamnen, cirka 700 meter från centrum – en kort promenad på cirka 10 minuter. Vi erbjuder också gratis skyttelbussar som går till/från centrum. OBS! Köer kan uppstå om alla vill åka samtidigt. För att slippa köa kan du ta dig tillbaka till fartyget till fots eller med taxi.

Vasa: Fartyget lägger till vid Lasses Kaj (namnet kommer från förre hamndirektören Lasse Holmqvist), 3,5 km utanför Vasa centrum. Vi bjuder på kostnadsfria skyttelbussar till/från Vasa, men förbered dig på att det kan bli köer när alla vill ta sig dit/hem samtidigt. Det går också att ta taxi, taxistationer finns vid Hovrättsesplanaden vid Vasa stadshus och Hovrättsesplanaden 17 mitt emot huvudposten.

Unecso Logo Birka

Unesco världsarv

Att Höga Kusten har en rekordstor landhöjning efter inlandsisen är en av huvudanledningarna till att området utsågs till ett naturvärldsarv av Unesco vid millennieskiftet.

Kvarkens skärgård upptogs på Unescos lista över världsnaturarv 2006. Området är Finlands första världsnaturarv.

Ett världsarv är en unik kultur- eller naturhistorisk miljö som vittnar om människans eller jordens historia och är så värdefullt att det är viktigt att det bevaras.

Världsarven Höga Kusten och Kvarkens skärgård

 • Kvarkens skärgård är Finlands enda naturarv på UNESCO:s världsarvslista och hör tillsammans med Höga kusten i Sverige till en global familj av 46 marina världsarv
 • Avståndet mellan de två världsarvsområdena är cirka 150 km och området består av 7000 kobbar och skär
 • Ingen annanstans i världen har den totala landhöjningen varit så stor som i Höga Kusten-området. Världsrekordet är uppmätt vid Skulebergets topp, där kustlinjen har gått hela 286 meter högre än nuvarande havsyta
 • Landet stiger med 8-8,5 mm i året och på så vis uppstår cirka 1 km² ny landyta varje år. Det motsvarar cirka 150 fotbollsplaner
 • Landhöjningen kommer att resultera i en fast landförbindelse över Kvarken om cirka 2500 år, så det gäller att passa på.