Höga Kusten och Luleå

Sommarnatt i Luleå med midnattsljus

Utforska Höga Kustens natur och Luleå vid Bottenvikens kust! Vi övernattar i Luleå för att du ska kunna uppleva midnattsljuset på riktigt.

Upptäck världsarvet Höga Kusten och Luleå under en unik kryssning, där vi som enda rederi i världen går inomskärs längs Höga Kustens vackra skärgård. För att du ska kunna uppleva midnattsljuset på riktigt övernattar vi i Luleå.

Under kryssningen gör vi strandhugg i sjöstaden Härnösand som har röstats fram som Sveriges näst bästa sommarstad av resesajten Reseguidens läsare.

Vi fortsätter norrut till ytterligare en kuststad, nämligen Luleå längst upp i Bottenviken med fyra elitlag i högsta serien, prisbelönta restauranger och bara 16 mil från polcirkeln.

Under kryssningen kan du uppleva den vackra Norrlandskusten och världens högsta kustlinje på ett helt nytt sätt när vi kryssar inomskärs i cirka fyra timmar från Härnösand genom Sannasundet till Högakustenbron, via surströmmingparadiset Ulvön och Trysundaön upp till Skagsudde.

Om du vill uppleva ännu mer är du välkommen på en av alla spännande utflykter i land, alltid med lokala guider. Är du intresserad av kultur, historia eller lokala godsaker? Det är bara att välja och vraka bland mängder av utflykter!

Alla upplevelser i land toppas av mängder av upplevelser ombord. God mat, dans, musik, underhållning, shopping, aktiviteter för alla smaker, spabehandlingar, midnattsljus och havsutsikt från absolut första parkett.

Dagsprogram och mer fakta hittar du längst ned på sidan.

Pris från 4 100:-/person inkl halvpension
4 dygn, avresa 28/7

I prisexemplet ingår:

  • Del i 2-bäddshytt, Cabin Ekonomi
  • Fyra 3-rättersmiddagar exkl dryck
  • Tre frukostbufféer
  • En lunch
  • En brunch
  • Underhållning och aktiviteter ombord

Utflykter Härnösand

Kryssningar Langkryssning Harnosand Vardkasberget Birka

Stadsvandring och utsikt från Vårdkasberget

Lär känna Härnösand! Vi tar del av stadens historia, byggnader och människorna som levt och verkat i staden genom tiderna. Efter vandringen åker vi till Vårdkasbergets topp med milsvid utsikt över stad och hav.
525:-/person inkl lunch. 3,5 tim.

Kryssningar Langkryssning Utflykt Harnosand Norrfallsviken Roda Stugor Birka

Ny! Världsarvet Höga Kusten och Norrfällsviken

Upplev ett världsrekord på nära håll! Höga Kusten och dess landhöjning är världsunikt och har skapat en alldeles egen skärgårdsmiljö av vikar, laguner och sjöar. På vägen till Norrfällsviken passerar vi fiskelägen och byar längs med slingrande vägar och väl framme frossar vi i en skärgårdsbuffé med hela 50 olika fiskinläggningar!

745:-/person inkl lunch. Ca 4,5 tim.

Kryssningar Langkryssning Utflykt Harnosand Bilmuseum 2Bilar Birka

Ny! Bilar och brygghus

Välkommen till Sveriges största bilmuseum, ett verkligt mecka för bilentusiaster och historieintresserade. På Härnösands Bilmuseum hittar du allt från utställningspärlor med massor av krom och lyx till våra vanligaste folkhemsbilar och de bilar du glömt att du minns!
525:-/person inkl lunch. Ca 2,5 tim.

Kryssningar Langkryssning Harnosand Utflykt Adalen Bat Bro Birka

Historiekryssning i Höga Kusten och Ådalen

Världsarvsklassad natur, vyer, mäktiga broar, historiska händelserna och människorna i Höga Kusten. Det - tillsammans med en härlig skärgårdsbuffé – får vi oss till livs under vår båttur med M/S Ådalen III på Ångermanälven.
900:-/person inkl lunch och Högakusten-antologi. 3 tim.

Kryssningar Langkryssning Utflykt Harnosand Konst Birka

Kulturskatten Mannaminne och lokal lunch

Nordingrå är känt för vackra byar, slingrande vägar och små fiskelägen. Här besöker vi kända museibyn Mannaminne, Bönhamns fiskeläger och äter lunch med lokala smaker på White Guide-restaurangen Gårdsbutiken.
695:-/person inkl lunch. 5,5 tim.

Kryssningar Langkryssning Utflykt Harnosand Bro Sol Birka

Högakustenbron och lokala smaker

Vi besöker porten till världsarvet, den ståtliga Högakustenbron som är ett av Sveriges högsta byggnadsverk. Dagen bjuder på lokala specialiteter och hantverk, Sandöbron, historiska händelser i Ådalen och fika i 50-talsmiljö.
730:-/person inkl lunch och fika. 4 tim.

Kryssningar Langkryssning Harnosand Hemso Fastning Pipor Birka

Hemsö fästning: bomber, granater och spioner

Djupt nere i berget på Hemsön finns Sveriges bäst bevarade försvarshemlighet, ett underjordiskt fort från kalla krigets dagar. Ta del av den spännande historien om Hemsö Fästning, militära strategier och milsvid utsikt.
745:-/person inkl lunch. 3,5 tim.

Kryssningar Langkryssning Hoga Kusten High Coast Birka

Världens nordligaste whiskydestilleri

Vi testar de gyllene dropparna hos High Coast Distillery som ligger vid den mäktiga Ångermanälvens mynning. Vi tar del av Ådalens historia, med flottningen och sågverket i fokus, men också de dramatiska händelserna 1931.
995:-/person inkl lunch och whiskyprovning. 5 tim.

Kryssningar Langkryssning Harnosand Hoga Kusten Rad Hernogin Birka

Hernö Gin och Västanåfallet

Doft av enbär och magisk natur. Vi börjar utflykten hos Hernö Gin, Sveriges första, världens nordligaste och även ett av världens mest prisbelönta gindestillerier. Känn doften av enbär, provsmaka olika sorters gin och lär känna hantverksdestilleriet. Efteråt besöker vi det brusande Västanåfallet och äter lunch tillsammans.
625:-/person inkl ginprovning och lunch. Ca 4 tim.

Kryssningar Langkryssning Utflykt Harnosand Hemso Vy Birka

Ny! Vandringstur på Hemsön

Guidad vandringtur på Hemsöns stigar, stenhällar och grusvägar med naturens spår av istiden och landhöjningen. Vi äter lunch med häpnadsväckande utsikt som sällskap på öns enda restaurang på Storåberget. Vid fint väder kanske vi ser Vänta Litets grund i horisonten.

865:-/person inkl lunch. Ca 4 tim.

Utflykter Luleå

Kryssningar Langkryssning Lulea Bottenviken Hamnt Birka

Kvällskryssning till Brändöskär

Upplev det speciella ljuset på en kvällskryssning till Brändöskär, konstnärernas ö, längst ut i Luleå skärgård. I det gamla fiskeläget får vi en guidad promenad, bjuds på sommarpsalmer i kapellet och ombord blir det både middagsbuffé och allsång.
1 100:-/person inkl skärgårdsbuffé. Ca 5 tim.

Kryssningar Langkryssning Utflykt Lojrom Sked Puff Birka

Kalixlöjrom vid Nationalälven

Dagen går i löjrommens tecken med både historier om tillverkningen och ett smakprov på det orangea guldet. Välkommen till Kalix, den vackra nationalälven och spännande berättelser om flottningsepoken.
1 200:-/person inkl löjromsinspirerad buffé. Ca 7 tim.

Kryssningar Langkryssning Utflykt Siknas Puff Birka

Ny! Kalixlinjen – kalla krigets lås i norr

Kalla kriget påverkade hela Sverige, och inte minst norra Norrland. På den här utflykten besöker vi Kalixlinjen och några av dess försvarsanläggningar mellan Torne och Kalix älvar som skulle försvåra och fördröja en eventuell sovjetisk invasion. Vi äter även en trerätters lunch med lokala smaker. Tänk löjrom, renskav och hjortron!
1 050:-/person inkl lunch. Ca 8 tim.

Kryssningar Langkryssning Utflykt Kukkola Puff Birka

Kukkolaforsen och världsarvet Struves meridianbåge

Är jorden klotrund? Och hur fiskar man med håv? Idag besöker vi den mäktiga Kukkolaforsen och får lära oss om livet kring älven. Innan det är dags att åka tillbaka stannar vi till vid världsarvet Struves meridianbåge. En dagstur som bjuder på kultur, historia och en makalös fors.

1 500:-/person inkl fika och lunch. Ca 7,5 tim.

Kryssningar Langkryssning Utflykt Lulea Treehotel Glas Puff Birka

Trädtoppshotell och världsarv

Vi gör som kändisarna och besöker Treehotel, det unika trädtoppshotellet med både fågelbo och UFO. Och så känner vi historiens vingslag i världsarvet Gammelstaden, världens största och bäst bevarade kyrkstad.

1 125:-/person inkl lunch. Ca 6 tim.

Kryssningar Langkryssning Utflykt Tjers Puff Birka

Ny! Ölprovning med lunch på Peetgården

Tjers Bryggeri drivs av tre starka kvinnor, tre entreprenörer som verkligen gillar öl inspirerade av sina hemtrakter. Här möts fjällen och skärgårdsöarna i nya smakkombinationer, och vi ska få provsmaka de kombinationerna! För som de säger, ”öl är inte bara öl”.
1 100:-/person inkl ölprovning och lunch. Ca 4,5 tim.

Kryssningar Langkryssning Utflykt Lulea Golf Gron Birka

NY! Golfrunda och lunch

Birdie, chipp och fore! Det är dags för en 18-hålsrunda på en av världens nordligaste golfklubbar. För att vara ordentligt redo laddar vi upp med en härlig lunch och ger oss sen ut på banan.
1 000:-/person inkl golfrunda och lunch. Ca 6 tim.

Program dag för dag

Dag 1

Vi börjar med sommarfest och härlig stämning på soldäck medan vi sakta seglar ut från Stockholm. Under Captain’s cocktail träffar du flera av alla som kommer att ta hand om dig under kryssningen. Under kvällen är du välkommen till dukat bord och en god trerätters välkomstmiddag. Lite senare bjuder vi på underhållning och dans.


Dag 2 – Höga Kusten med Härnösand

Vi vaknar upp i Härnösand – Höga Kustens sydligaste kuststad. Fartyget ligger ett stenkast från centrum med bevarade trähus och båtliv mitt i staden. Strosa omkring, slå dig ned på ett café eller vill du uppleva ännu mer av den unika Höga Kusten, följ med på någon av våra guidade utflykter. På kvällen väntar en härlig trerättersmiddag medan vi sakta seglar inomskärs i fyra timmar. Vi lovar dig en utsikt som inte finns någon annanstans i världen! OBS! Skyttelbussarna går också upp till midsommarfirandet på Murberget!


Dag 3 – Luleå

Ny dag, ny destination! Vi är i Luleå, bara 16 mil från polcirkeln och längst upp i Bottenviken. Vi erbjuder flera fina utflykter med olika tema.

Eftersom det mesta i Luleå är stängt på midsommardagen rekommenderar vi att du följer med på någon av våra utflykter.

Njut av din middag, åk på en sen utflykt, upplev det speciella midnattsljuset och ta en dans i sommarnatten när vi övernattar i Luleå.


Dag 4

På morgonen lämnar vi Luleå på vår resa hemåt. Vi kopplar av ombord och njuter av den vackra utsikten och sommardagen. Vi erbjuder en mängd olika aktiviteter ombord om du inte bara vill njuta vid poolen, ta en spa-behandling, ta en promenad eller sitta ute i solen.


Dag 5

Vi tillbringar vår sista kryssningsdag till havs. Delta i aktiviteterna ombord, passa på att shoppa till sjöpriser, koppla av på soldäck eller unna dig en härlig behandling i vår fina spa-anläggning på däck 10. Här kan du ta det lugnt en stund i vår utomhusjacuzzi med härlig utsikt över Stockholms skärgård och inloppet till Stockholm innan vi är tillbaka vid Stadsgårdskajen igen. Många upplevelser rikare.


Menyer

Information

Destination

Ankomst

Avgång

Stockholm (dag 1) 17.00
Härnösand (dag 2) 10.30 17.00
Luleå (dag 3) 10.00 07.00 (dag 4)
Till havs (dag 4)
Stockholm (dag 5) 14.00

Viktig information om din kryssning

  • OBS! Giltigt ID krävs för samtliga passagerare, även barn. Läs mer här under "ID-handling, pass & visum"
  • Vi erbjuder flera guidade utflykter på alla resmål, se ovan. Starttid står på biljetten du får vid incheckningen
  • De flesta utflykter innehåller promenader. Har du problem med att gå, läs utflyktsbeskrivningarna noggrant för att veta vilken som passar dig. Ring oss gärna för mer detaljerad info: 08-702 72 00

TA DIG FRÅN OCH TILL FARTYGET

Härnösand: Fartyget ligger i Djuphamnen, cirka 700 meter från centrum – en kort promenad på cirka 10 minuter. Vi erbjuder också gratis skyttelbussar som går till/från centrum. OBS! Köer kan uppstå om alla vill åka samtidigt. För att slippa köa kan du ta dig tillbaka till fartyget till fots eller med taxi.

Luleå: Fartyget lägger till i Södra Hamnen, i centrum av Luleå.

Unecso Logo Birka

Unesco världsarv

Att Höga Kusten har en rekordstor landhöjning efter inlandsisen är en av huvudanledningarna till att området utsågs till ett naturvärldsarv av Unesco vid millennieskiftet.

Gammelstads kyrkstad i Luleå är idag världens största och bäst bevarade kyrkstad med mer än 400 kyrkstugor grupperade kring Norrlands största medeltida stenkyrka.

1996 upptog Unesco Gammelstads kyrkstad på listan över världsarv.

Ett världsarv är en unik kultur- eller naturhistorisk miljö som vittnar om människans eller jordens historia och är så värdefullt att det är viktigt att det bevaras.