Höga Kusten och Luleå

NYHET! Sommarnatt i Luleå med midnattsljus

Utforska Höga kustens natur och Luleå vid Bottenvikens kust! För första gången övernattar vi i Luleå för att du ska kunna uppleva midnattsljuset på riktigt.

Upptäck världsarvet Höga Kusten och Luleå under en unik kryssning, där vi som enda rederi i världen går inomskärs längs Höga Kustens vackra skärgård. För att du ska kunna uppleva midnattsljuset på riktigt övernattar vi för första gången någonsin i Luleå.

Under kryssningen gör vi strandhugg i sjöstaden Härnösand som har röstats fram som Sveriges näst bästa sommarstad av resesajten Reseguidens läsare.

Vi fortsätter norrut till ytterligare en kuststad, nämligen Luleå längst upp i Bottenviken med fyra elitlag i högsta serien, prisbelönta restauranger och bara 16 mil från polcirkeln.

Under kryssningen kan du uppleva den vackra Norrlandskusten och världens högsta kustlinje på ett helt nytt sätt när vi kryssar inomskärs i cirka fyra timmar från Härnösand genom Sannasundet till Högakustenbron, via surströmmingparadiset Ulvön och Trysundaön upp till Skagsudde.

Om du vill uppleva ännu mer är du välkommen på en av alla spännande utflykter i land, alltid med lokala guider. Är du intresserad av kultur, historia eller lokala godsaker? Det är bara att välja och vraka bland mängder av utflykter!

Alla upplevelser i land toppas av mängder av upplevelser ombord. God mat, dans, musik, underhållning, shopping, aktiviteter för alla smaker, spabehandlingar, midnattsljus och havsutsikt från absolut första parkett.

Dagsprogram och mer fakta hittar du längst ned på sidan.

In English

4 dygn

Utflykter Härnösand

Kryssningar Langkryssning Hoga Kusten Wendelas Kakkalas Birka

Ny! Höga Kustens historia och Wendelas kakkalas

Historievandring med nedslag i olika tider och platser! En dag på Västernorrlands friluftsmuseum som startar för 10 000 år sedan och avslutas med stort kaffekalas i 40-talsanda ackompanjerat av musik från vevgrammofon.
625:-/person inkl kaffekalas. 3 tim.

Kryssningar Langkryssning Harnosand Vardkasberget Birka

Stadsvandring och utsikt från Vårdkasberget

Lär känna Härnösand! Vi tar del av stadens historia, byggnader och människorna som levt och verkat i staden genom tiderna. Efter vandringen åker vi till Vårdkasbergets topp med milsvid utsikt över stad och hav.
525:-/person inkl lunch. 3,5 tim.

Kryssningar Langkryssning Hoga Kusten High Coast Birka

Världens nordligaste whiskydestilleri

Vi testar de gyllene dropparna hos High Coast Distillery som ligger vid den mäktiga Ångermanälvens mynning. Vi tar del av Ådalens historia, med flottningen och sågverket i fokus, men också de dramatiska händelserna 1931.
995:-/person inkl lunch och whiskyprovning. 5 tim.

Kryssningar Langkryssning Harnosand Hemso Fastning Pipor Birka

Hemsö fästning: bomber, granater och spioner

Djupt nere i berget på Hemsön finns Sveriges bäst bevarade försvarshemlighet, ett underjordiskt fort från kalla krigets dagar. Hör den spännande historien om Hemsö Fästning, vars uppgift var att stoppa främmande fartyg.
745:-/person inkl lunch. 3,5 tim.

Kryssningar Langkryssning Hoga Kusten Bro Birka

Högakustenbron och lokala smaker

Vi besöker porten till världsarvet, den ståtliga Högakustenbron som är ett av Sveriges högsta byggnadsverk. Dagen bjuder på lokala specialiteter och hantverk, Sandöbron, historiska händelser i Ådalen och fika i 50-talsmiljö.
695:-/person inkl lunch och fika. 4 tim.

Kryssningar Langkryssning Hoga Kusten Utflykt Skuleskogen Birka

Världsarvet Höga Kusten

Höga Kusten har världsrekord i landhöjning som har skapat en unik skärgårdsmiljö av vikar, laguner och sjöar. Vid Skulebergets fot får vi veta mer om världsarvet och från toppen av berget upplever vi en lokal lunch och den magnifika utsikten.
745:-/person inkl lunch och fika. 5 tim.

Kryssningar Langkryssning Harnosand Hoga Kusten Rad Hernogin Birka

Hernö Gin

Sveriges första och världens nordligaste renodlade ginproducent. Känn doften av enbär hos den uppstickaren som de senaste åren har fått flest priser av alla ginvarumärken i Europa och hör om deras resa. Vi testar de klara dropparna med en touch av Norrland.
650:-/person inkl ginprovning. 2,5 tim.

Kryssningar Langkryssning Harnosand Hoga Kusten Mjalton Toppen Birka

Vandring på Mjältön – Sveriges högsta ö

Vandring med eldsjälar på Sveriges högsta ö och– närmare världsarvet kommer du knappast! Ett exklusivt äventyr och en dag fylld med naturupplevelser, personliga berättelser och utelagad lunch.
1 245:-/person inkl lunch. 6 tim.

Kryssningar Langkryssning Utflykt Harnosand Tunnbrod Birka

Ny! Smaka på Höga Kusten

Kulinarisk kultur med surströmming och tunnbröd! Höga Kusten bjuder på unika matupplevelser, idag i form av surströmmingshow med Ruben Madsen och besök hos Mjälloms, Sveriges äldsta tunnbrödsbageri.
1 125:-/person inkl tunnbrödsbuffé och surtapas. Drygt 4 tim. (Ej bokningsbar avresa 27/5)

Kryssningar Langkryssning Utflykt Harnosand Konst Birka

Ny! Mannaminne och lokal lunch

Nordingrå är känt för vackra byar, slingrande vägar och små fiskelägen. Här besöker vi kända museibyn Mannaminne, Bönhamns fiskeläger och äter lunch med lokala smaker på White Guide-restaurangen Gårdsbutiken.
695:-/person inkl lunch. 5,5 tim.

Kryssningar Langkryssning Harnosand Lotsstugan Stig Birka

Ny! Vandringstur Hernöns kust

Guidad vandringtur på Härnöns östra kust på stigar, stenhällar och grusvägar med spår av istiden och landhöjningen. På Lotsstugan högt uppe på berget äter vi en hemlagad Högakustenlunch ackompanjerad av utsikten över horisonten.
865:-/person inkl lunch. 4 tim.

Kryssningar Langkryssning Utflykt Adalen Lll Ny Harnosand Birka

Historiekryssning i Höga Kusten och Ådalen

Världsarvsklassad natur, vyer, mäktiga broar, historiska händelserna och människorna i Höga Kusten. Det - tillsammans med en härlig skärgårdsbuffé – får vi oss till livs under vår båttur med M/S Ådalen III på Ångermanälven.
865:-/person inkl lunch och Högakusten-antologi. 3 tim.

Utflykter Luleå

Kryssningar Langkryssning Utflykt Lulea Gammelstads Kyrkstad Birka

NY! Luleå med världsarvet Gammelstad

Idag lär vi känna Luleå i både då- och nutid. Upplev historiens vingslag under en promenad i världsarvsklassade Gammelstads kyrkstad. Vi äter lunch ackompanjerad av hänförande utsikt över staden och ser stadens mest kända landmärken.

745:-/person inkl lunch. 4 tim.

Kryssningar Langkryssning Lulea Bottenviken Hamnt Birka

NY! Kvällskryssning till Brändöskär

Upplev det speciella ljuset på en kvällskryssning till Brändöskär, konstnärernas ö, längst ut i Luleå skärgård. I det gamla fiskeläget får vi en guidad promenad, bjuds på sommarpsalmer i kapellet och ombord blir det både middagsbuffé och allsång.

1 050:-/person inkl middag. 5 tim.

Kryssningar Langkryssning Utflykt Samisk Kultur Birka

NY! Norr om polcirkeln

En dag för dig som är intresserad av natur och kultur. Vi lär känna den samiska kulturen som blommar i Jokkmokk, både i traditionell och modern tappning. Och vi stannar till på 66 grader 33 minuter nordlig bredd och får polcirkeldiplom.

1 100:-/person inkl lunch. 7 tim.

Kryssningar Langkryssning Utflykt Treehotel Birka

NY! Trädtoppshotell och världsarv

Vi gör som kändisarna och besöker Treehotel, det unika trädtoppshotellet med både fågelbo och UFO. Och så känner vi historiens vingslag i världsarvet Gammelstaden, världens största och bäst bevarade kyrkstad.

1 125:-/person inkl lunch. 6 tim.

Louppio

NY! Smakresa till Tornedalen

Följ med på en smakfull resa till Tornedalen och midnattsolens land. En eftermiddag och kväll där det speciella ljuset och smakerna spelar huvudrollen. Allt ackompanjerat av världens bästa utblick över Torneälven.

1 625:-/person inkl middag. 7,5 tim.

Kryssningar Langkryssning Utflykt Kukkolaforsen Birka

NY! Världsarvet Struves meridianbåge och Kukkolaforsen

Är jorden klotrund? Och hur fiskar man med håv? Idag besöker vi världsarvet Struves meridianbåge och får veta det mesta om livet vid den mäktiga Kukkolaforsen. En dagstur som bjuder på kultur, historia och en makalös fors.

1 500:-/person inkl fika och lunch. 7,5 tim.


Kryssningar Langkryssning Lulea Kalixrom Utflykt Birka

Kalixlöjrom vid Nationalälven

Dagen går i löjrommens tecken med både historier om tillverkningen och ett smakprov på det orangea guldet. Välkommen till Kalix, den vackra nationalälven och spännande berättelser om flottningsepoken.
1 200:-/person inkl löjromsinspirerad buffé. 5 tim.

Program dag för dag

Dag 1

Vi börjar med sommarfest och härlig stämning på soldäck medan vi sakta seglar ut från Stockholm. Under Captain’s cocktail träffar du flera av alla som kommer att ta hand om dig under kryssningen. Under kvällen är du välkommen till dukat bord och en god trerätters välkomstmiddag. Lite senare bjuder vi på underhållning och dans.


Dag 2 – Höga Kusten med Härnösand

På midsommarafton vaknar vi upp i Härnösand – Höga Kustens sydligaste kuststad. Fartyget ligger ett stenkast från centrum med bevarade trähus och båtliv mitt i staden. Strosa omkring, slå dig ned på ett café eller vill du uppleva ännu mer av den unika Höga Kusten, följ med på någon av våra guidade utflykter. På kvällen väntar en härlig trerättersmiddag medan vi sakta seglar inomskärs i fyra timmar. Vi lovar dig en utsikt som inte finns någon annanstans i världen! OBS! Skyttelbussarna går också upp till midsommarfirandet på Murberget!


Dag 3 – Luleå

Ny dag, ny destination! Vi är i Luleå, bara 16 mil från polcirkeln och längst upp i Bottenviken. Vi erbjuder flera fina utflykter med olika tema.

Eftersom det mesta i Luleå är stängt på midsommardagen rekommenderar vi att du följer med på någon av våra utflykter.

För första gången någonsin övernattar vi på ett resmål. Njut av din middag, åk på en sen utflykt, upplev det speciella ljuset t och ta en dans i sommarnatten.


Dag 4

På morgonen lämnar vi Luleå på vår resa hemåt. Vi kopplar av ombord och njuter av den vackra utsikten och sommardagen. Vi erbjuder en mängd olika aktiviteter ombord om du inte bara vill njuta vid poolen, ta en spa-behandling, ta en promenad eller sitta ute i solen.


Dag 5

Vi tillbringar vår sista kryssningsdag till havs. Delta i aktiviteterna ombord, passa på att shoppa till sjöpriser, koppla av på soldäck eller unna dig en härlig behandling i vår fina spa-anläggning på däck 10. Här kan du ta det lugnt en stund i vår utomhusjacuzzi med härlig utsikt över Stockholms skärgård och inloppet till Stockholm innan vi är tillbaka vid Stadsgårdskajen igen. Många upplevelser rikare.


Menyer

Information

Destination

Ankomst

Avgång

Stockholm (dag 1) 17.00
Härnösand (dag 2) 10.30 17.00
Luleå (dag 3) 10.00 08.30 (dag 4)
Till havs (dag 4)
Stockholm (dag 5) 14.00

Viktig information om din kryssning

  • OBS! Giltigt ID krävs för samtliga passagerare, även barn. Läs mer här under "ID-handling, pass & visum"
  • Vi erbjuder flera guidade utflykter på alla resmål, se ovan. Starttid står på biljetten du får vid incheckningen
  • De flesta utflykter innehåller promenader. Har du problem med att gå, läs utflyktsbeskrivningarna noggrant för att veta vilken som passar dig. Ring oss gärna för mer detaljerad info: 08-702 72 00

TA DIG FRÅN OCH TILL FARTYGET

Härnösand: Fartyget ligger i Djuphamnen, cirka 700 meter från centrum – en kort promenad på cirka 10 minuter. Vi erbjuder också gratis skyttelbussar som går till/från centrum. OBS! Köer kan uppstå om alla vill åka samtidigt. För att slippa köa kan du ta dig tillbaka till fartyget till fots eller med taxi.

Luleå: Fartyget lägger till i Södra Hamnen, i centrum av Luleå.

Unecso Logo Birka

Unesco världsarv

Att Höga Kusten har en rekordstor landhöjning efter inlandsisen är en av huvudanledningarna till att området utsågs till ett naturvärldsarv av Unesco vid millennieskiftet.

Gammelstads kyrkstad i Luleå är idag världens största och bäst bevarade kyrkstad med mer än 400 kyrkstugor grupperade kring Norrlands största medeltida stenkyrka.

1996 upptog Unesco Gammelstads kyrkstad på listan över världsarv.

Ett världsarv är en unik kultur- eller naturhistorisk miljö som vittnar om människans eller jordens historia och är så värdefullt att det är viktigt att det bevaras.