Ginkryssning

Ginkryssning

Sveriges enda renodlade ginkryssning arrangeras i samarbete med Hernö Gin.
Norrtelje Brenneri och Stockholm Bränneri finns på plats tillsammans med Swedish Match. Man kan delta i provningar och gå på minimässan där pinfärska unika nyheter presenteras. Allt till fina taxfreepriser, så klart.

Ginboomen är tydlig. Både intresset för de enbärsdoftande dropparna och antalet små gindestillerier växer så det knakar. Svenska Hernö Gin är i dag Europas mest prisbelönta gindestilleri sedan 2013. Nyligen valdes dessutom grundaren Jon Hillgren, som en av tre ginikoner i världen, in i Gin Hall of Fame under World Gin Awards där han även tog emot pris för världens bästa fatlagrade gin 2019. Priset fick han för sin Hernö Juniper Cask Gin, lagrat på enfat i 21 dagar.
Birka samarbetar sedan flera år med det lilla destilleriet i Höga Kusten, både som leverantör och som populärt utflyktsmål under våra långkryssningar.

Ginkryssning

21 timmar, avresa 17/5

Entré- och provsmakningsbiljetter bokas under steget "tillval"

Minimässa, provsmakning och cocktailprovning

Vi har utgått från småskaligt och lokalt med svenska smaker till ginkryssningen: Från Hernö Gin i de norrländska skogarna till Norrtelje Brenneri som görs på familjegård i Roslagen och Stockholms första innerstadsgin, Stockholm Bränneri.

Årets stora nyhet till Ginkryssning hämtar vi ända från Australien, men det finns en naturlig förklaring. Hernö Gin har tillsammans med Four Pillars från Yarra Valley i Australien skapat någonting unikt där två världar möts - älgört och acaciafrön - kyla och hetta! Dry Island Gin som produkten heter är en av produkterna som återfinns på vår Ginkryssning, men vi har även Four Pillars egna unika skapelser som Spiced Negroni och Bloody Shiraz.

Besök minimässan i konferensen på däck 6 där du kan prova över 20 olika ginsorter (mot provsmakningsbiljetter). Självklart kan du köpa gin till taxfreepriser, alltid minst 25 procent lägre om produkten finns iland. Delta i ginföreläsningar med provning under ledning av producenterna. Lär dig göra en riktig gincocktail på Hernö Gins cocktailprovning tillsammans med Magnus Ernstsson. Och vem vill inte vilja träffa norrlänningen Jon Hillgren som gör världens bästa gin på sin 1800-talsgård i Dala i världsarvet Höga Kusten!

Med på mässan finns också Swedish Match med en specialupplaga av Hernö Gin-inspirerat snus som är exklusiv endast för denna kryssning. Du har också möjlighet att blanda din egen snus.

Vi kommer även att ha flera Hernö drinkar på däck 10 på Terrassen i Glasbaren under ginkryssningen och där du får träffa gästbartendern Robban Sandqvist!

Gin- och cocktailprovningar

Kryssningar Gin Herno Gin Blomma Birka

​Cocktailprovning Hernö Gin, 75 min

Under ledning av Hernö Gins Magnus Ernstsson så lär du dig att blanda fyra olika gincocktails. Enkla, klassiska cocktails som du sedan kan svänga ihop själv hemma. Vi pratar lite historia kring respektive cocktail och självklart provsmakar vi dem också.

Ginkryss Tillval 5 Sorter

Ginprovning Hernö Gin, 55 min

Under ledning av Hernö Gins provningsledare Johan Unander Jansson får du prova fem av Hernö Gins olika gin, inklusive Baltic Sea Gin. Du får höra om Hernö Gins resa från idé och grundande till att 2017 och 2018 utses till världens bästa gindestilleri. Och om destilleringsprocessen, råvaror och hur världens bästa gin skapas.

Kryssningar Gin Four Pillars Birka

Ginprovning Four Pillars, 45 min

En ginprovning med ett urval av Four Pillars hantverks gin från Australien och självklart samarbetsprojektet med Hernö Gin: Four Pillars x Hernö Dry Island Gin. Denna provning är på engelska.

Ginkryss Tillval Innerstadsgin

Ginprovning Stockholms Bränneri, 45 min

En provning av riktig innerstadsgin som är producerat på Södermalm i Stockholms första småskaliga destilleri. Du får bl.a. prova på Anna och Calles klassiska DRY Gin, OAK Gin, PINK Gin och Navy Strength.

Ginkryss Tillval Roslagsgin

Ginprovning Norrtelje Brenneri, 45 min

En provning med ekologiska gin från hjärtat av Roslagen. Du får bl.a. prova på Roslags Gin original, fjolårets nyhet Roslags EK(o) Gin och en ny unik ginprodukt som tas fram enbart för denna kryssning.

Ginkryss Tillval Klassiska Drinkar

Cocktailprovning, 75 min

Under ledning av Hernö Gins Magnus Ernstsson så lär du dig att blanda fyra olika gincocktails. Enkla, klassiska cocktails som du sedan kan svänga ihop själv hemma. Vi pratar lite historia kring respektive cocktail och självklart provsmakar vi dem också.

Program Kväll

Välkommen på Ginmässa 17.45-23.00!
Förboka provningar för bättre pris.
Köper du provningarna ombord kostar de 149:- (förköp 99:-) alternativt 199:- (förköp 149:-).

Tid

Aktivitet

Provningsledare

Pris förköp

17.45-23.30 Jon Hillgren önskar välkommen på Ginmässa vid öppning!
18.15, 75 min Cocktailprovning Hernö Gin Magnus Ernstsson 149:-
18.15, 55 min Ginprovning Hernö Gin Johan Unander Jansson 99:-
18.15, 45 min Ginprovning Four Pillars Bekräftas senare 99:-
18.15, 45 min Ginprovning Stockholms Bränneri Carl Wikner 99:-
19.30, 45 min Ginprovning Norrtelje Brenneri Richard Jansson 99:-
20.00, 75 min Cocktailprovning Hernö Gin Magnus Ernstsson 149:-
20.15, 45 min Ginprovning Four Pillars Bekräftas senare 99:-
20.45, 45 min Ginprovning Stockholms Bränneri Carl Wikner 99:-
20.45, 55 min Ginprovning Hernö Gin Johan Unander Jansson 99:-
21.45 Cocktailprovning Hernö Gin Magnus Ernstsson

Program Dag

Välkommen på Ginmässa 11.00-13.00!

Tid

Aktivitet

Provningsledare

Pris förköp

11.00-13.00 Välkommen på Ginmässa!
11.00, 45 min Ginprovning Hernö Gin Johan Unander Jansson 99:-
11.15, 75 min Cocktailprovning Magnus Ernstsson 149:-

Träffa våra vänner

Kryssningar Gin Herno Gin Jon Birka

Hernö Gin, världens bästa gin

Hernö Gin är Sveriges första renodlade gindestilleri, grundat 2011. Det är också Europas mest prisbelönta gin och har förärats 80 master- och guldmedaljer i världens största dryckestävlingar, bland annat World’s best Gin 2017 och 2018. Rund och len smak, tydlig enbärskaraktär, fräsch citruston och en blommig karaktär utmärker Hernö Gin som är hantverksmässigt framställt på varsamt utvalda, naturliga och ekologiska ingredienser. ”Vi fortsätter skapa världens bästa gin, oavsett om vi vinner priser eller inte”, säger Jon Hillgren, vd och grundare.

Kryssningar Ginkryssning Stockholmsbranneri Birka

Stockholms första innerstadsgin

I en före detta Jaguarverkstad på Södermalm ligger Stockholms Bränneri, Stockholms första mikrodestilleri. I den 350 liter stora destillationspannan ”Fåfängan” skapas en urban, hantverksmässigt producerad ekologisk gin. Teamet bakom Stockholms Bränneri är Anna och Carl Wikner. Deras signaturgin är en skandinavisk tolkning av en klassisk dry gin som får sin karaktär av 7 ekologiska örter; enbär, korianderfrön, angelikarot (kvanne), citron, ljung, fläder och rosmarin. Balansen av kryddor ger en gin med delikat blommig karaktär parallellt med de klassiska enbärs- och citrustonerna vilket gör den perfekt i de klassiska gindrinkarna, men är även fin att dricka ren som en aperitif eller i en Dry Martini.

Kryssningar Gin Norrtelje Branneri Roines Birka

Gin från hjärtat av Roslagen

2001 grundades Norrtelje Brenneri AB av äkta paret Richard Jansson och Kristina Anerfält-Jansson. Släktgården i hjärtat av Roslagen blev destilleri och skeppar idag allt från deras kända punsch till whisky och gin ut i världen. Vattnet de använder till ginen kommer från den egna brunnen.Roslags Gin är en ekologisk gin enligt London Dry Gin-standarden. Magin skapas i de ångvärmda kopparpannorna med vatten från gårdens egen brunn. Förutom de obligatoriska ingredienserna har ginen fått smak av lokala och ekologiska råvaror, som handplockade rönnbär och enbär från Stockholms skärgård och en touch av blodgrapefrukt.